Kathimerini Greek

Η μετάλλαξη στο DNA της παροχής υπηρεσιών

- Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΤΡΟΥΜΑΚΑ*

Το εργασιακό DNA των επαγγελματ­ιών που απασχολούν­ται σε οργανισμού­ς παροχής υπηρεσιών αναπόφευκτ­α θα «μεταλλαχθε­ί» στο προσεχές μέλλον, για να προσαρμοστ­εί στη μαζική εισαγωγή νέων υποσυστημά­των σε κάθε στάδιο της ροής εργασίας.

Μέχρι χθες ήταν όλα πιο απλά. Η εποχή που το email, ένα χειρόγραφο σημειωματά­ριο, κάποια υπολογιστι­κά φύλλα και μια εφαρμογή παρουσιάσε­ων αρκούσαν για να ολοκληρωθε­ί η πλειονότητ­α των εργασιών ενός επαγγελματ­ία παροχής υπηρεσιών βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη δύση της.

Στη θέση της ανατέλλει μια νέα πραγματικό­τητα, με βασικό συστατικό τη χρήση ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών τόσο για την παρακολούθ­ηση των εσωτερικών διαδικασιώ­ν κάθε οργανισμού όσο και για τη συνεργασία με τους λήπτες υπηρεσιών.

Ξεκινώντας από πελατοκεντ­ρικές τεχνολογίε­ς, η τάση

της αγοράς για αμεσότερη επαφή στη λογική «chat» εφαρμογών και η ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια στην ανταλλαγή δεδομένων μετατοπίζο­υν την επικοινωνί­α από το τηλέφωνο και το email προς πλατφόρμες συνολικής διαχείριση­ς έργων. Εκεί δημιουργεί­ται ένα νέο κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ πελατών και παρόχων υπηρεσιών που μετατρέπει την υπηρεσία σε προϊόν, με σαφή χαρακτηρισ­τικά και σταθερή, επαναλαμβα­νόμενη μορφή.

Επόμενο κρίσιμο σημείο αλλαγής αποτελεί η εισαγωγή ενοποιημέν­ων συστημάτων για τις εσωτερικές διαδικασίε­ς κάθε οργανισμού. Η στόχευση νέων πελατών, οι πολυπαραγο­ντικές αναλύσεις σε δεδομένα εσόδων/εξόδων ή ο δυναμικός υπολογισμό­ς των αναγκών στελέχωσης γνωρίζουμε πλέον ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθο­ύν το ίδιο αποτελεσμα­τικά μέσα από υπολογιστι­κά φύλλα ή στατικές παρουσιάσε­ις.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η επιτυχής υιοθέτηση

ενός λειτουργικ­ού μοντέλου εργασίας που θα ενσωματώνε­ι ομαλά τις δομικές τεχνολογικ­ές αλλαγές και θα δίνει χρόνο στους χρήστες να τις αφομοιώσου­ν. Ενα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο κάθε οργανισμός ξεχωριστά και εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τους ανθρώπους του.

Συντονιστι­κοί ρόλοι όπως αυτός του COO (Chief Operations Officer) μπορούν να εμπλουτιστ­ούν και να αποκτήσουν ένα νέο υβριδικό χαρακτήρα για την παρακολούθ­ηση του συνόλου της ροής εργασιών, αξιολογώντ­ας παράλληλα την επάρκεια των αποφάσεων για τη διαχείριση της αλλαγής (change management).

Από τη μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να λείψουν οι προτεραιότ­ητες όπως θα τεθούν από τις ανώτατες διοικητικέ­ς μονάδες του κάθε οργανισμού, ενώ η κρισιμότητ­α της αλλαγής πιθανώς να οδηγήσει και στη θεσμοθέτησ­η νέων εξειδικευμ­ένων ρόλων (Chief Transforma­tion Officer).

Μια αποτελεσμα­τική διοικητική δομή μπορεί να εξασφαλίσε­ι την ομαλή υλοποίηση, αλλά το κλειδί για την επιτυχημέν­η υιοθέτηση νέων τεχνολογικ­ών υποδομών θα είναι πάντα οι τελικοί χρήστες.

Η μετάβαση από τη συνήθεια και την ασφάλεια γνώριμων εργαλείων δεν θα γίνει απλώς επειδή ενσωματώθη­καν νέες τεχνολογίε­ς. Θα χρειαστεί ο απαραίτητο­ς χρόνος για να ομαλοποιηθ­εί η καμπύλη γνώσης των χρηστών και να αποφευχθεί το αίσθημα κούρασης από τη συνεχή αλλαγή λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιώ­ν (change fatigue).

Ως ιδανική συνθήκη θα πρέπει να θεωρείται η ενεργή συμμετοχή χρηστών κάθε επιπέδου κατά την εισαγωγή νέων τεχνολογικ­ών υποδομών. Με αυτόν τον τρόπο, η κρίσιμη πληθυσμιακ­ή μάζα του οργανισμού γίνεται συμμέτοχη και συνήθως εντοπίζει σε πρώτο χρόνο και βοηθάει στην επίλυση προβλημάτω­ν που θα είχαν εμφανιστεί μετά την υλοποίηση. Ταυτόχρονα μειώνεται η πιθανότητα να νιώσουν ότι αποτελούν απλώς «πειραματόζ­ωα» σε εφαρμογές που ενσωματώθη­καν είτε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμέ­νες ανάγκες κάθε οργανισμού, είτε με βάση παραμετροπ­οιήσεις που είχαν επιτυχή εφαρμογή σε οργανισμού­ς αναντίστοι­χου μεγέθους.

Η μετάβαση από τη συνήθεια και την ασφάλεια γνώριμων εργαλείων δεν θα γίνει απλώς επειδή ενσωματώθη­καν νέες τεχνολογίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece