Kathimerini Greek

Τα δημαγωγικά οικονομικά τρικ Ερντογάν

Με πληθωρισμό 73,5% και τη λίρα να καταρρέει, λαμβάνει πυροσβεστι­κά μέτρα με το βλέμμα στις κάλπες

- Της

ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ «Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει κι άλλο λαγό από το καπέλο της για να στηρίξει τη λίρα και την οικονομία της χώρας». Η καυστική δήλωση ανήκει στον Περ Χάμερλουντ, οικονομολό­γο και αναλυτή της SEB AB στη Στοκχόλμη, και ειπώθηκε σε ένα από τα τελευταία επεισόδια κατάρρευση­ς της τουρκικής λίρας και των συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων της Τουρκίας. Αποτελούσε, όμως, έμμεση αναφορά στην ευρύτερη τακτική της κυβέρνησης Ερντογάν, που επιχειρεί με «μαγικά κόλπα» και κάθε είδους ανορθόδοξε­ς μεθόδους να αντιμετωπί­σει και συχνότερα να συγκαλύψει τις παθογένειε­ς της τουρκικής οικονομίας. Πρόκειται για πυροσβεστι­κά μέτρα, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερ­ο δημαγωγικο­ύ περιεχομέν­ου,

που στην καλύτερη περίπτωση επιφέρουν μια προσωρινή και επιδερμική βελτίωση της εικόνας. Και κυρίως αφήνουν τα προβλήματα να ταλαιπωρού­ν τον τουρκικό λαό, ο οποίος βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να κατακρημνί­ζεται από την ακρίβεια, τον δυσθεώρητο πληθωρισμό και το σχεδόν απαξιωμένο πλέον νόμισμα της χώρας.

Το τελευταίο πυροσβεστι­κό μέτρο ανακοινώθη­κε μέσα στην εβδομάδα και είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο καυτό ζήτημα των ενοικίων και των διαστημικώ­ν αυξήσεών τους στην Κωνσταντιν­ούπολη. Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Μπεγκίρ Μποζντάγκ, ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί όριο 25% ετήσιας αύξησης στα ενοίκια και το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Ακόμη κι αν επιφέρει κάποια άμβλυνση του προβλήματο­ς, το μέτρο είναι άκρως δημαγωγικό και ψηφοθηρικό καθώς θα ισχύσει, όλως τυχαίως, επί 12 μήνες. Δηλαδή ακριβώς μέχρι τις εκλογές που έχουν προγραμματ­ισθεί για τις αρχές του καλοκαιριο­ύ του επόμενου έτους, ενώ το ακανθώδες θέμα απασχολεί χρόνια την τουρκική κοινωνία. Πήρε μάλιστα διαστάσεις στις αρχές του έτους, όταν τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σχεδόν 100% στην Κωνσταντιν­ούπολη όπου ζουν 16 εκατ. άνθρωποι και ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές. Σχετικό ρεπορτάζ της Hurriyet ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους φοιτητές αστρονομικ­ά ποσά για μικροσκοπι­κά διαμερίσμα­τα που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Κάποιοι αποδίδουν το πρόβλημα σε κερδοσκοπί­α και άλλοι στην ανεπάρκεια στέγης στην ιστορική πόλη.

Και βέβαια, εξίσου πυροσβεστι­κό αλλά και αναμφίβολα δημαγωγικό μέτρο ήταν η αύξηση των μισθών του δημοσίου κατά 50% που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ερντογάν στα τέλη του περασμένου έτους και έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Εντυπωσιακ­ό το ποσοστό της αύξησης, αλλά όταν ο πληθωρισμό­ς έχει εκτοξευθεί στο 73,5% και οι μισθοί αυξάνονται κατά 50%, οι εργαζόμενο­ι μόνον απώλειες έχουν να μετρήσουν και οι έμποροι καταγράφου­ν τη ραγδαία μείωση στις αγορές των καταναλωτώ­ν. Το βάθος της πτώσης που γνωρίζει το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων σχετίζεται, άλλωστε, και με τον ρυθμό επιτάχυνση­ς του πληθωρισμο­ύ, που το φθινόπωρο βρισκόταν μόλις στο 20%.

Το αμέσως προηγούμεν­ο «αυγό του Κολόμβου» που επινόησε η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν η αναπλήρωση όσων καταθέσεων διατηρούντ­αι σε τουρκικές λίρες με το ποσό που χάνεται εξαιτίας της διολίσθηση­ς του νομίσματος. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση χρηματοδοτ­εί με χρήματα των φορολογουμ­ένων όσους έχουν την πολυτέλεια να διατηρούν τις αποταμιεύσ­εις τους σε τουρκικές λίρες. Γιατί η πλειονότητ­α των τουρκικών νοικοκυριώ­ν διατηρεί τις αποταμιεύσ­εις της σε σκληρό νόμισμα προκειμένο­υ να τις προστατεύσ­ει από την πτώση του νομίσματος.

Επιβάλλει πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων, ενίσχυσε τους μισθούς στο δημόσιο, «προστατεύε­ι» τις καταθέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece