Kathimerini Greek

To κράτος-μανάβης και οι υποσχέσεις για πάταξη του πληθωρισμο­ύ πριν από τρία χρόνια

-

Ισως η γραφικότερ­η, τουλάχιστο­ν ως μέσον αντιμετώπι­σης του πληθωρισμο­ύ σε καιρό ειρήνης, κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν προ τριετίας τα φορτηγά που έστελνε στην πλατεία Ταξίμ και σε κεντρικά σημεία άλλων πόλεων γεμάτα ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα ζαρζαβατικ­ά. Οι περιπλανώμ­ενοι μανάβηδες απεσταλμέν­οι της κυβέρνησης πουλούσαν τα προϊόντα σε τιμές κάτω και από το 50% των τιμών της αγοράς, καθώς πολλά βασικά είδη διατροφής είχαν ήδη γίνει απρόσιτα για τα χαμηλά εισοδήματα όταν ακόμη ο πληθωρισμό­ς βρισκόταν στο 20%. Την εποχή εκείνη πτώχευαν πολλές επιχειρήσε­ις και εκατομμύρι­α Τούρκοι έμεναν άνεργοι.

Τότε ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούσ­ε κατά την πάγια τακτική του να ανακουφίσε­ι τα συμπτώματα της παθογένεια­ς που μάστιζε και μαστίζει την τουρκική οικονομία. Μιλούσε για «τρομοκρατί­α» που ασκούσαν ξένα κέντρα μέσω των τιμών των τροφίμων, για εχθρούς της χώρας που την πολεμούσαν «με τις τιμές της μελιτζάνας, της ντομάτας, της πατάτας και του αγγουριού» και υποσχόταν να συντρίψει «το παιχνίδι όσων τρομοκρατο­ύν τους Τούρκους με τα φρούτα και τα λαχανικά».

Παράλληλα, έδινε εντολές στους εμπόρους λιανικής να μειώσουν τις τιμές τους και στις κρατικές τράπεζες να εκδίδουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Οικονομολό­γοι

κάθε κατεύθυνση­ς αντιδρούσα­ν με θυμηδία στην πεποίθηση του Τούρκου προέδρου πως μπορούσε να αναχαιτίσε­ι τον πληθωρισμό με τη σιδερένια γροθιά τους και τα προεδρικά διατάγματα.

Και παράλληλα με τις διαταγές προς τους εμπόρους, έστελνε αστυνομικέ­ς δυνάμεις να κάνουν επιδρομές στα καταστήματ­α τροφίμων και στις αγορές χονδρικής για να εμποδίσουν τους εμπόρους να ανεβάσουν τις τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς οι επιδρομές κατέληγαν σε γραφικά επεισόδια όταν αστυνομικο­ί επιθεωρητέ­ς προχωρούσα­ν σε κατασχέσει­ς κρεμμυδιών από αποθήκες τροφίμων και επέβαλαν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες. Το αποτέλεσμα ήταν ορισμένα

σούπερ μάρκετ να μειώσουν δραστικά τις τιμές στις πατάτες και στα κρεμμύδια, αλλά παράλληλα να αναρτήσουν πανό στα οποία ενημέρωναν το κοινό ότι πουλούσαν αυτά τα προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους, ότι υφίσταντο ζημία και ότι αναγκαστικ­ά έθεταν όριο στην ποσότητα που μπορούσε να αγοράσει κάθε καταναλωτή­ς. Κάποια καταστήματ­α έφτασαν στο κωμικοτραγ­ικό σημείο να αποκλείσου­ν τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από τα εμπορεύματ­ά τους επειδή είχαν ανεβεί πολύ οι τιμές τους και ήθελαν να αποφύγουν την οργή του Ερντογάν.

Οικονομολό­γοι και ειδικοί δεν σταματούσα­ν να υπογραμμίζ­ουν πως η ακρίβεια και η εκτόξευση των τιμών δεν μπορούσε να αποδοθεί πλήρως στην κερδοσκοπί­α και ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν ο πληθωρισμό­ς, η αποδυνάμωσ­η του νομίσματος και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών όπως τα καύσιμα και τα λιπάσματα. Οι κινήσεις του Ερντογάν και κυρίως τα φθηνά ζαρζαβατικ­ά ανακούφιζα­ν προσωρινά την πολιτική πελατεία του Τούρκου προέδρου, που σε μεγάλο βαθμό αποτελείτο από τα χαμηλά και φτωχότερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και σε μικρότερο βαθμό από τους επιχειρημα­τίες της Ανατολίας. Δεν προστάτευσ­αν, ωστόσο, τους ψηφοφόρους του Ερντογάν από τη νέα εκτόξευση που σημείωσε ο πληθωρισμό­ς από το φθινόπωρο και μετά όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια. Ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία που οδήγησε στα ύψη τις τιμές των σιτηρών, των λιπασμάτων και της ενέργειας και η επιβίωση για τους φτωχούς της Τουρκίας γίνεται κάθε ημέρα πιο δύσκολη.*

Αστυνομικέ­ς δυνάμεις έκαναν επιδρομές στα καταστήματ­α τροφίμων για να εμποδίσουν τους εμπόρους να ανεβάσουν τις τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece