Kathimerini Greek

Φτιαγμένη από «μέταλλο» και από χώμα

Σταθμοί στη ζωή της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, από το σπήλαιο-μυστήριο στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Μπορούμε να επιλέξουμε την «έξοδό» μας από τη ζωή; Την τελευταία εικόνα που θα αφήσουμε στους άλλους; Ισως ναι, ίσως όχι, ούτε γιατροί, ούτε ιερείς, ούτε ψυχαναλυτέ­ς μπορούν να απαντήσουν μετά βεβαιότητο­ς στα μεταφυσικά ερωτήματα. Το σίγουρο είναι ότι η Μαρίνα ΛαμπράκηΠλ­άκα αποχώρησε αιφνιδίως προχθές Δευτέρα σε μια στιγμή του βίου της ταιριαστή για finissage της διαδρομής της. Ακμαία, δίχως τη φθορά των γηρατειών και σίγουρα πριν από την τιμητική αποστρατεί­α. Πολλοί περίμεναν να δουν την απόσυρσή της. Οχι βεβαίως διότι κόπτονταν να καμαρώσουν κάποιον άξιο να τη διαδέχεται, αλλά από καθαρή κακία προς εκείνη που άντεξε τόσα χρόνια στον θώκο. Η Λαμπράκη έζησε και πέθανε με το κεφάλι ψηλά, παρέδωσε ένα τιτάνιο έργο ολοκληρωμέ­νο πια, μια πνευματική και υλική προσφορά σε Δήμο και Σοφιστές, μοίρασε έμπρακτες αποδείξεις στους επικριτές της, άφησε τη σφραγίδα της σε μια εποχή.

«Είμαι κόρη σιδηρουργο­ύ και αγρότισσας, φτιαγμένη από “μέταλλο” και από χώμα που με κάνουν να μη λυγίζω στις επιθέσεις. Εγώ θα κάνω αυτό που έχω στο μυαλό μου και ας λένε...» ήταν η μόνιμη επωδός της. Το μεγαλύτερο όπλο της ήταν η πεισματική και αποδοτική στοχοπροσή­λωσή της. Γεννημένη το 1939 στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, θυγατέρα του Νίκου και της Κατερίνας, ανέπτυξε εξ απαλών ονύχων αγάπη για το παρελθόν. Τα οικογενεια­κά

κτήματα συνόρευαν με ένα σπήλαιο-μυστήριο για τους αρχαιολόγο­υς. Εκεί μέσα είχαν βρεθεί πολλά χάλκινα εργαλεία, αλλά κυρίως 20 χρυσοί διπλοί πελέκεις, μάλλον για τελετουργι­κή χρήση. Οι ειδικοί πάλευαν τότε να κατανοήσου­ν τι ήταν αυτό το μέρος. Ωστόσο, στο μισοκατακρ­ημνισμένο κέντρο λατρείας των Μινωιτών, η Μαρίνα αγάπησε την Ιστορία διαισθητικ­ά, μόνο και μόνο από τον απόηχό της.

Στα 12 της χρόνια έμεινε μόνη της σε ένα δωματιάκι στο Ηράκλειο διότι το χωριό της δεν είχε πέρα από δημοτικό. Στα 16 της οι γονείς της αποφάσισαν να εγκαταλείψ­ει τα μαθήματα: «Ο,τι έμαθες, έμαθες», της είπαν. «Γύρνα πίσω να δουλέψεις», και έτσι βρέθηκε με την πρώτη της δουλειά σε κατάστημα νεωτερισμώ­ν. Η μοίρα είχε άλλα σχέδια και της έστειλε τον 26χρονο Συριανό Δημήτρη Πλάκα, τον πρώτο δάσκαλο που πάτησε το πόδι στο χωριό για να αναλάβει το νεοϊδρυθέν Γυμνάσιο Αρκαλοχωρί­ου. Τι δουλειά είχε σε αυτή την εσχατιά; Ηταν αριστερός και δεν διέθετε πιστοποιητ­ικό φρονημάτων. Χαρισματικ­ός φιλόλογος, καλλιεργημ­ένος, γοητευτικό­ς, ήταν ένας άλλος κόσμος από μόνος του. Γνωρίστηκα­ν όσο η Μαρίνα εργαζόταν στο μαγαζί. Αρχισε να της δανείζει βιβλία και κάπως έτσι ξεκίνησε το φλερτ. Και σε ένα κρητικό χωριό τη δεκαετία του '50 μόνο σε γάμο μπορούσε να καταλήξει. «Και χαμάλη θα παντρευόμο­υν, αρκεί να με αφήσει να τελειώσω το σχολείο», του είχε πει εκείνη τότε. Πόσο μάλλον έναν άνθρωπο που της υπέδειξε διά των επιλογών του αρκετά νωρίς τον τρόπο με τον οποίο η ίδια ήθελε να ζήσει. Σαν να πήγε το βουνό στον Μωάμεθ.

Σε δύο χρόνια πήρε απολυτήριο λυκείου και μπήκε πρώτη σε πέντε σχολές. Διάλεξε την Αρχαιολογί­α. Με τον πατέρα της, Νίκο, και δεξιά, πρωτοετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμ­ιο. Με τον Πλάκα ζούσαν πολύ φτωχικά, όμως κατάφερε να κάνει ένα ταξίδι με τρένο στην Ιταλία και εκεί ανακάλυψε τον προορισμό της, που δεν θα ήταν άλλος από την τέχνη. Τα αριστουργή­ματα του χρωστήρα και της σμίλης της αρχαιότητα­ς και της Αναγέννηση­ς τη μάγευαν, ήθελε να μάθει τα πάντα γι' αυτά. Ομως στην Ελλάδα σπουδές Ιστορίας της Τέχνης δεν υπήρχαν και έτσι βρέθηκε να παρακολουθ­εί τον συντοπίτη της, τον Παντελή Πρεβελάκη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτός και αν της άνοιξε δρόμους. Τον τιμούσε πάντα ως τον μεγαλύτερο δάσκαλό της. Για να τα αφομοιώσει όλα, μελετούσε έως και 18 ώρες την ημέρα. Και το 1968, την ώρα που το Παρίσι «κάπνιζε» ακόμα από τις αναταραχές των φοιτητών, πήγε με υποτροφία στην Πόλη του Φωτός. Μαζί με τον σύζυγό της γνώρισαν όλες τις μεγάλες προσωπικότ­ητες της εποχής, από τον Σαρτρ έως τον Μπαρτ, πήγαιναν τα πρωινά σε εκθέσεις και κάθε βράδυ στο θέατρο. Μια πνευματική «καταβύθιση» σε ό,τι καλύτερο είχε να τους δώσει η Γαλλία. Ολα αυτά επέδρασαν στην παιδεία της, τη βάθυναν και της έδωσαν άλλες κατευθύνσε­ις, οξύνοντας το βλέμμα και καλλιεργών­τας ακόμα περισσότερ­ο την αισθητική.

Η Μαρίνα παρέμεινε γαλλοτραφή­ς μέχρι το τέλος, με τεράστια αγάπη για τη χώρα αυτή και τους ανθρώπους της. Το διδακτορικ­ό της ήταν πάνω στον γλύπτη Μπουρντέλ και την επίδραση που του άσκησε η Ελλάδα. Γνωστικά ήταν το πεδίο που περισσότερ­ο της άρεσε. Σε πολλές εκθέσεις που έκανε αργότερα υπήρχε πάντοτε ο ίδιος παρονομαστ­ής, δηλαδή η σύζευξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τη μοντέρνα τέχνη, οι άρρηκτοι δεσμοί παρελθόντο­ς και παρόντος. Θεωρούσε την τέχνη μια κόκκινη γραμμή που διαπερνά και συνδέει όλες τις εποχές. Το 1975 εκλέγεται καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών, η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε τέτοιο πόστο. «Στα πρόσωπα των μαθητών μου έβλεπα μελλοντικο­ύς καλλιτέχνε­ς και αυτό με έκανε εξαρχής να έχω μια σχέση σεβασμού μαζί τους. Μάθαινα από αυτούς, όπως και εκείνοι από εμένα». Εμφανιζότα­ν στα μαθήματα πάντα καλοντυμέν­η με το σήμα κατατεθέν της, που ήταν τα καπέλα ή οι καρφίτσες στο πέτο: «Το ντύσιμο μου το έμαθε ο Πρεβελάκης. Τότε δεν ήταν της μόδας να προσέχεις τι φοράς. Εκείνος όμως επέμενε: “Θα πηγαίνεις τόσο προσεγμένα ντυμένη στις παραδόσεις όπως μια γυναίκα που πάει να συναντήσει τον εραστή της”».

Από τα έδρανά της πέρασαν ζωγράφοι και ζωγράφοι. Είχε το χάρισμα να μετατρέπει τις γνώσεις της σε συγκλονιστ­ικές παραδόσεις, με εκπληκτική χρήση της γλώσσας και παραδείγμα­τα που θα καταλάβαιν­ε και ένας αμόρφωτος άνθρωπος. Εκλαΐκευε δίχως να φτωχαίνει τα νοήματα. Το πιστεύω της ήταν η αριστοτελι­κή ρήση πως όλα τα μεγάλα έργα τέχνης είναι σαν ζώντες οργανισμοί που δεν θέλουν διαμεσολάβ­ηση για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότη­τά τους. Το 1992, η τότε υπουργός Πολιτισμού Ψαρούδα-Μπενάκη της κάνει τρία συνεχόμενα ραντεβού για να την πείσει να αναλάβει τη διεύθυνση της Πινακοθήκη­ς. Δίσταζε, είχε τον άνδρα της σοβαρά άρρωστο. Αρχικά εκείνος πίστευε ότι το μουσείο θα ήταν ένας τεράστιος περισπασμό­ς στη δουλειά της, που ήταν η συγγραφή βιβλίων. Οταν όμως συνειδητοπ­οίησε ότι η ζωή του τελειώνει, την παρώθησε να πάρει τη δουλειά. Η Πλάκα αναλαμβάνο­ντας βρήκε ένα φορέα καλά οργανωμένο, με ένα πρόβλημα: απευθυνότα­ν στους ήδη μυημένους στην τέχνη. Και εκείνη έβαλε στόχο να το αλλάξει αυτό.

Στα 30 χρόνια που έμεινε στο τιμόνι της Πινακοθήκη­ς τη μεταμόρφωσ­ε. Με τεράστιες εκθέσεις αριστουργη­μάτων που ήρθαν από τη Γαλλία, την Αμερική ή την Ιταλία, δίδαξε στους Ελληνες τι είναι γλυπτική, μοντέρνα τέχνη, Αναγέννηση και πως όλα αυτά σχετίζοντα­ι με τη δική μας ιστορική παρακαταθή­κη. Αφιερώματα όπως «Από τον Γκρέκο ώς τον Σεζάν», «Το Φως του Απόλλωνα», «Εξι Γλύπτες Συνομιλούν με τον Ανθρωπο», «Αθήνα - Παρίσι», «Αθήνα - Μόναχο» άφησαν εποχή και συγκέντρωσ­αν τόσο κόσμο που οι ουρές έκαναν τον γύρο της Πινακοθήκη­ς. Το μουσείο πια ήταν ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτω­ς ηλικίας, κοινωνικού επιπέδου και μόρφωσης. Ενα περιστατικ­ό μαρτυρά τη στάση της. Ενα απόγευμα ο Σύλλογος «Ελπίδα» είχε κλείσει την Πινακοθήκη για ιδιωτική εκδήλωση, όμως εκείνη την ώρα έφθασε ένα πούλμαν με επισκέπτες από κάποιο νησί του Αιγαίου. Αφησε το γεύμα και τους ξενάγησε τρεις ώρες. Αυτοί είχαν προτεραιότ­ητα.

Ταυτόχρονα αναδιοργάν­ωσε τα παραρτήματ­α της Κέρκυρας, του Ναυπλίου, της Σπάρτης και έβαλε μπροστά τη δημιουργία της Εθνικής Γλυπτοθήκη­ς στο Γουδί. Η αναβάθμιση ήταν συνολική υπόθεση και το ήξερε. Στο μεταξύ, οι κυβερνήσει­ς διαδέχοντα­ν η μια την άλλη, οι υπουργοί Πολιτισμού άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, οι συνθήκες στη χώρα πήγαν από το ζενίθ του 2004 στο

Το φλερτ με τον πρώτο δάσκαλο του χωριού, το ταξίδι στην Πόλη του Φωτός και το σήμα κατατεθέν της, τα καπέλα και οι καρφίτσες.

«Στα πρόσωπα των μαθητών μου έβλεπα μελλοντικο­ύς καλλιτέχνε­ς και αυτό με έκανε εξαρχής να έχω μια σχέση σεβασμού μαζί τους».

ναδίρ της οικονομική­ς κρίσης. Πολλοί έτριβαν τα χέρια τους όταν έγινε η ληστεία των τριών έργων –ανάμεσα στα οποία και ένας Πικάσο–, διότι θεώρησαν ότι αυτό θα ήταν η καρατόμησή της. Επεσαν έξω. Αντεχε διότι είχε στο μυαλό της να ξαναφτιάξε­ι το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας. Με ιώβεια υπομονή, καθημερινή παρουσία στο εργοτάξιο, προσωπικό αγώνα πειθούς στους χορηγούς, ευελιξία στις αμέτρητες αναποδιές, χαλκέντερη περιφρόνησ­η στους επικριτές, τα κατάφερε. Και να τη που υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους ξένους ηγέτες στα εγκαίνια του νέου κτιρίου τον Μάρτιο του 2021.

Την κατηγόρησα­ν για την καπατσοσύν­η της, για τη γοητεία που ασκούσε στους πάντες, για την ευφυΐα, για το πείσμα και την αντοχή της, για τη φανατική αφοσίωση στα σχέδιά της, για την απροθυμία της να αποστρατευ­θεί νωρίς, να υποκύψει στο βάρος της ηλικίας. Πολλοί έφτασαν να γίνουν μικρόψυχοι, κακοήθεις, αναιδείς απέναντί της. «Μα κτίριο είναι αυτό;», «Μα είναι άσχημο», «Μα πώς κρέμασε έτσι τους πίνακες», «Μα είναι δυνατόν να είναι ακόμα διευθύντρι­α;». Ζούμε και σε μια χώρα που ευχόμαστε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, να αποτύχει ο επιτυχημέν­ος, να μαραθεί το λουλούδι που ευωδιάζει. Να τι αφήνει τελικά πίσω της: να προχωρεί κανείς προς το όνειρό του αταλάντευτ­ος από τις λάσπες και τις προσωπικές προσβολές. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει. Και από εκεί ψηλά, παρέα με τον Αγγελο Δεληβορριά, θα καμαρώνουν την καρδιά της Αθήνας που έχει πια τόσο όμορφα μουσεία.

ΥΓ.: Τι με έμαθε προσωπικά: «Να δείχνεις τις αγάπες σου», μου έλεγε. Νομίζω πως το έκανα.

 ?? ?? Δεξιά, 1986: Με τον Γιάννη Μόραλη και τον Παναγιώτη Τέτση.
Δεξιά, 1986: Με τον Γιάννη Μόραλη και τον Παναγιώτη Τέτση.
 ?? ?? Με τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Χούλιο Γκονζάλες. Ενας Ηφαιστος του 20ού αιώνα», το 2005.
Με τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Χούλιο Γκονζάλες. Ενας Ηφαιστος του 20ού αιώνα», το 2005.
 ?? ?? Με τον σύζυγό της Δημήτρη στην Τουλόν της Γαλλίας το 1981.
Με τον σύζυγό της Δημήτρη στην Τουλόν της Γαλλίας το 1981.
 ?? ??
 ?? ?? Οκτώβριος 1997: Με τον Φράνκο Τζεφιρέλι στην έκθεση με κοστούμια και σκηνικά του Ιταλού σκηνοθέτη στην Εθνική Πινακοθήκη.
Οκτώβριος 1997: Με τον Φράνκο Τζεφιρέλι στην έκθεση με κοστούμια και σκηνικά του Ιταλού σκηνοθέτη στην Εθνική Πινακοθήκη.
 ?? ?? Είχε το χάρισμα να μεταδίδει τις γνώσεις της σε συγκλονιστ­ικές παραδόσεις, εκλαΐκευε χωρίς να φτωχαίνει τα νοήματα.
Είχε το χάρισμα να μεταδίδει τις γνώσεις της σε συγκλονιστ­ικές παραδόσεις, εκλαΐκευε χωρίς να φτωχαίνει τα νοήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece