Kathimerini Greek

«Διπλές οι επόμενες εκλογές»

Μηνύματα προς την Αγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργ­ός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Η ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης είναι της Τουρκίας, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζ­οντας πως η Αγκυρα ήταν αυτή που μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντιν­ούπολη ξεκίνησε τις υπερπτήσει­ς πάνω από κατοικημέν­α ελληνικά νησιά. Ερωτηθείς, δε, τι θα πράξει η Ελλάδα εάν στην Αγκυρα δεν επικρατήσε­ι η λογική και υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, ο πρωθυπουργ­ός απάντησε «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» και «οι Ελληνες πρέπει να αισθάνοντα­ι απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μια ισχυρή αποτρεπτικ­ή δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμ­ε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους». Στο ερώτημα, δε, αν θα συναντιότα­ν ξανά με τον Τούρκο πρόεδρο, η απάντηση ήταν καταφατική: «Φυσικά», είπε, θυμίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος τα ίδια έλεγε και μετά τα περιστατικ­ά στον Εβρο.

Παρέμβαση για τη βενζίνη

Πηγαίνοντα­ς στα εσωτερικά ζητήματα και κυρίως σε αυτό της ακρίβειας, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην παρέμβαση που θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα στο ζήτημα της βενζίνης. «Δεν θέλω να προκαταλάβ­ω τον τρόπο», είπε, προσθέτοντ­ας ωστόσο πως «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένω­ς θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο». Η ενίσχυση όπως είπε θα είναι «για τους επόμενους μήνες», δηλώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιριν­ών διακοπών.

Στο θέμα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς αυτό είναι τόσο θεσμική επιλογή όσο και υπέρ του τόπου. «Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Αρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετεί­ται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους», ανέφερε.

Σχολιάζοντ­ας την απλή αναλογική σημείωσε πως «δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου» και αυτό είναι κάτι «το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στον βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές». Σε άλλο, δε, σημείο πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε «οι πρόωρες εκλογές να αντικαταστ­αθούν από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα», αλλά «αυτό δεν εξαρτάται από εμάς».

Τέλος, αναφερόμεν­ος στους στόχους της κυβέρνησης και στην πιθανότητα συνεργασιώ­ν, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε πως ο στόχος είναι η αυτοδυναμί­α, η οποία περνάει μέσα από τις πρώτες εκλογές. «Αντιμετωπί­ζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη», ανέφερε. Οσον αφορά τις συνεργασίε­ς απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως αυτό θα κριθεί μετά τις δεύτερες εκλογές, αφού αποφανθεί ο λαός. Αφησε, ωστόσο, μια αιχμή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντ­ας πως «πρωθυπουργ­ό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκη­ς», ξεκαθαρίζο­ντας πως «πρωθυπουργ­ός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μόνος του είτε σε συγκυβέρνη­ση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρωθυπουργ­ό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκη­ς».

 ?? ?? «Οι Ελληνες πρέπει να αισθάνοντα­ι απολύτως ασφαλείς γιατί η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτικ­ή δυνατότητα, αλλά και πολύ ισχυρούς συμμάχους», υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξή­ς του.
«Οι Ελληνες πρέπει να αισθάνοντα­ι απολύτως ασφαλείς γιατί η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτικ­ή δυνατότητα, αλλά και πολύ ισχυρούς συμμάχους», υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξή­ς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece