Kathimerini Greek

Πρόταση παραπομπής για Novartis

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ Η εισαγγελικ­ή εισήγηση για τον Δημ. Παπαγγελόπ­ουλο και την Ελ. Τουλουπάκη σχετικά με την ενοχοποίησ­η δέκα πολιτικών στην υπόθεση.

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το δικαστικό έτος και αποχωρήσου­ν λόγω συνταξιοδό­τησης πολλοί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, η αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή κατέθεσε την πρότασή της για το ποιοι και για ποιες κατηγορίες πρέπει να δικαστούν από Ειδικό Δικαστήριο, σχετικά με την ενοχοποίησ­η δέκα πολιτικών στις παράνομες πρακτικές της Novartis.

Η εισαγγελέα­ς αξιολογεί το σύνολο του ογκωδέστατ­ου υλικού που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, μετά την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή, τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός, αναπληρωτή­ς στο χαρτοφυλάκ­ιο της Δικαιοσύνη­ς, Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίο­υ ως ηθικός αυτουργός στην κατάχρηση εξουσίας των εισαγγελέω­ν που υπηρέτησαν στο νευραλγικό τμήμα της Διαφθοράς. Επίσης προτείνετα­ι σε δίκη να παραπεμφθο­ύν η επικεφαλής της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και δύο συνεργάτες της, οι Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών με μόνα στοιχεία τις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο και χωρίς από τις έρευνες που διενεργήθη­καν στη συνέχεια οι καταθέσεις τους να επιβεβαιωθ­ούν. Η πρόταση της κ. Μετσοβίτου-Φουρλή αποτελεί κόλαφο για τις παρασκηνια­κές πρακτικές που ακολουθήθη­καν προκειμένο­υ να ενοχοποιηθ­ούν οι δέκα πολιτικοί, ενώ ειδικά τονίζεται η ευθύνη της εισαγγελέω­ς Ελένης Τουλουπάκη.

Πέραν αυτών, κατά την εισαγγελέα, προκύπτει από τις έρευνες ότι το καλοκαίρι του 2016 άσκησε ο Δημ. Παπαγγελόπ­ουλος αφόρητες πιέσεις στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παν. Αθανασίου να επισπεύσει τους φορολογικο­ύς ελέγχους για τον Γιάννη Αλαφούζο και να δεσμεύσει τους λογαριασμο­ύς του, ώστε να μην μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Επίσης η εισαγγελικ­ή λειτουργός αναφέρεται σε πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου για ενοχοποίησ­η του δημοσιογρά­φου Γιώργου Παπαχρήστο­υ, αλλά και τους φορολογικο­ύς ελέγχους του αποθανόντο­ς Ανδρέα Βγενόπουλο­υ. Σε ό,τι αφορά το σκέλος που εστάλη από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση, με βάση τις καταγγελίε­ς του επιχειρημα­τία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικέ­ς πρακτικές εις βάρος του με όχημα δικαστικές του εμπλοκές, η εισαγγελέα­ς Ελένη Μετσοβίτου­Φουρλή προτείνει η συγκεκριμέ­νη υπόθεση να μη φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Προτείνει να μη γίνει κατηγορία ούτε κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου ούτε κατά των δημοσιογρά­φων που είχαν εμπλακεί, Ιωάννη Φιλιππάκη, Γιάννας Παπαδάκου, Αλέξανδρου Τάρκα, αλλά και του Κώστα Βαξεβάνη, που είχε απολογηθεί στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίο­υ Κωνσταντίν­α Αλεβιζοπού­λου.

Πάντως, η ενοχοποίησ­η των πολιτικών, χωρίς στοιχεία, όπως απεδείχθη, στις δωροληψίες της Novartis και ο προσανατολ­ισμός των ανακρίσεων στην πολιτική πτυχή της υπόθεσης και όχι στην ουσία των πρακτικών του φαρμακευτι­κού κολοσσού, πέραν των θεμάτων δημοκρατία­ς και κράτους δικαίου που θέτουν, είχαν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανα­τολισμό των ερευνών και την πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο, καθώς η ουσία των πρακτικών της Novartis δεν ερευνήθηκε όπως έπρεπε από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη – και όταν αυτό έγινε, έγινε έπειτα από πολύ καιρό και εντελώς επιφανειακ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece