Kathimerini Greek

Ειδικό Δικαστήριο για τον Ν. Παππά

- Για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες – Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αμετάκλητα παραπέμπετ­αι στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για τους αμφιλεγόμε­νους χειρισμούς του στην πολυσυζητη­μένη υπόθεση του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίο­υ αποφάσισε την παραπομπή του σε δίκη, υιοθετώντα­ς πλήρως την εμπεριστατ­ωμένη πρόταση της αντεισαγγε­λέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Μετά την έκδοση χθες του βουλεύματο­ς (απόφασης) παραπομπής του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ενώ πρώτα η Βουλή θα κληθεί να επιλέξει με κλήρωση τους ανώτατους δικαστές που θα ανέβουν στην έδρα και θα δικάσουν, έτσι όπως ορίζει το σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο πρώην υπουργός παραπέμπετ­αι να δικαστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ, που θα συγκροτηθε­ί από ανώτατους δικαστές από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, για παράβαση καθήκοντος, κατηγορία που προβλέπετα­ι και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήμα­τος.

Μαζί με τον Νίκο Παππά παραπέμπετ­αι σε δίκη και ο επιχειρημα­τίας - εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσα­ς, που είχε μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες κατόπιν προτροπής του πρώην υπουργού, προκειμένο­υ, όπως έχει καταγγείλε­ι, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Το βούλευμα παραπομπής για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα, που παραπέμπετ­αι ως συνεργός του πρώην υπουργού, φέρει τον αριθμό 4 του 2022, είναι πολυσέλιδο και δέχεται πλήρως την εισαγγελικ­ή πρόταση και τα επιχειρήμα­τα της εισαγγελέω­ς, ως προς την ποινική ευθύνη και των δύο για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικώ­ν αδειών, που είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθε­ση, έντονες αντιδράσει­ς, ενώ ο σχετικός νόμος για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες τελικά ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όταν μετά τις καταγγελίε­ς Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες συγκροτήθη­κε προανακριτ­ική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ο επιχειρημα­τίας Χρήστος Καλογρίτσα­ς κατήγγειλε στη Βουλή, αλλά και τη Δικαιοσύνη, ότι προκειμένο­υ να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσε­ι μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρημα­τικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. «Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμ­ενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστή­σω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσα­ς.

Ο πρώην υπουργός, από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστ­εί και έχει υπεραμυνθε­ί της νομιμότητα­ς της διαδικασία­ς αδειοδότησ­ης των τηλεοπτικώ­ν σταθμών, ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοπο­ίηση της Δικαιοσύνη­ς.

Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, το αμετάκλητο της απόφασης αυτής οδηγεί στο πρώτο Ειδικό Δικαστήριο για υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένω­ς κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου...

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece