Kathimerini Greek

«Διακομματι­κή» απάντηση στον Χ. Ακάρ

Ο Τούρκος υπ. Αμυνας επιχείρησε να θέσει ζητήματα όπως η κυριαρχία των νησιών

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

Εντονη αντιπαράθε­ση μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε στην Κωνσταντιν­ούπολη. Οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος απάντησαν σε έντονο ύφος και με διακομματι­κή συναίνεση στον κ. Ακάρ, ο οποίος στην ομιλία του επιχείρησε να θέσει ζητήματα της τουρκικής ατζέντας.

Οταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο Ηilton Bakirkoy, όπου θα ξεκινούσε η συζήτηση, τίποτα δεν προμήνυε πως θα υπάρξει «κόντρα» και η φιλοξενία των Τούρκων ήταν ιδιαίτερα καλή. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιχείρησε να παρουσιάσε­ι ως ελληνοτουρ­κικές διαφορές την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας νησιών όπως και του εναέριου χώρου, τις θαλάσσιες ζώνες κτλ. Αμεσα, οι βουλευτές ζήτησαν να πάρουν τον λόγο για να απαντήσουν στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ακάρ. Ο Σπήλιος Λιβανός αναρωτήθηκ­ε «πώς είναι δυνατόν η Τουρκία από τη μια να επικαλείτα­ι τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και από την άλλη να απειλεί με το casus belli», ενώ τόνισε πως «γίνεται η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο».

Ο κ. Ακάρ σε έντονο ύφος απάντησε δηλώνοντας ότι «αν λες κατοχή για τη “βόρεια Κύπρο”, αυτό σημαίνει ότι θέλεις να κάνεις καβγά από την αρχή. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα “βόρεια της Κύπρου”. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήμ­ατα μέχρι το 1974». Ο κ. Βολουδάκης, απευθυνόμε­νος στον κ. Ακάρ, δήλωσε πως «ούτε ημέρα δεν περνάει χωρίς να έχουμε απειλή πολέμου από την Τουρκία. Εχουμε υπερπτήσει­ς τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημέν­α ελληνικά νησιά. Τελευταία ζητάτε και αποστρατιω­τικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υπερπτήσεω­ν και τόνισε ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Ερχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά, από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία, παραβιάζον­τας τον εναέριο χώρο μας, τι περιμένετε να κάνουμε; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ· τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Στις 28 Απριλίου απαντήσαμε σε αυτές τις ενέργειες». Ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως η Ελλάδα βοηθάει τρομοκράτε­ς, με τους βουλευτές να αντιδρούν έντονα. «Μη λέτε όχι. Ολοι ξέρουν για το “στρατόπεδο του Λαυρίου” στην Ελλάδα».

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν πως ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμε­νος στον Τούρκο υπουργό Αμυνας είπε ότι «δεν θα σας ευχαριστήσ­ω». Ο κ. Ακάρ τότε επέστρεψε στην έδρα και είπε πως αυτό «δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δεν δέχθηκε να γίνουν παρεμβάσει­ς και από τον κ. Λοβέρδο και την κ. Τζάκρη. Στην επόμενη συνεδρίαση όμως υπήρξε συζήτηση και της κ. Τζάκρη και του κ. Λοβέρδου με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος έκανε λόγο «για το αμφισβητού­μενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών». Η κ. Τζάκρη υπενθύμισε πως «στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η Στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας. Eπιπλέον, είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα στο θέμα κυριαρχίας νησιών».

Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε τη νομολογία του διεθνούς δικαίου και τόνισε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Πάντως, η συζήτηση με τον κ. Ντονμέζ δεν ήταν τεταμένη όπως είχε συμβεί νωρίτερα με τον κ. Ακάρ.

Το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου λέει πως θα ανοίξει το θέμα της αμφισβήτησ­ης της κυριαρχίας των νησιών» και τόνισε πως «η Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη. Η Τουρκία έχει ευαισθησία στο ζήτημα αυτό».

Ηχηρή αντίδραση από Σπ. Λιβανό, Μ. Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρ. Λοβέρδο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο.

 ?? ?? Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο ζήτημα των υπερπτήσεω­ν λέγοντας πως τα ελληνικά αεροσκάφη προχωρούν σε παραβιάσει­ς, ενώ προέβαλε τον ανυπόστατο ισχυρισμό πως η Ελλάδα βοηθάει τρομοκράτε­ς.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο ζήτημα των υπερπτήσεω­ν λέγοντας πως τα ελληνικά αεροσκάφη προχωρούν σε παραβιάσει­ς, ενώ προέβαλε τον ανυπόστατο ισχυρισμό πως η Ελλάδα βοηθάει τρομοκράτε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece