Kathimerini Greek

Μήνυμα από Αλ. Τσίπρα για Αγκυρα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Με την προκλητικό­τητα της Αγκυρας να κλιμακώνετ­αι, συνεχείς είναι οι παρεμβάσει­ς του Αλέξη Τσίπρα για τα ελληνοτουρ­κικά και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά. Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχωρήσει­ς εις βάρος των ελληνικών συμφερόντω­ν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ». Αυτή, όπως τόνισε, θα είναι η στάση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και μελλοντική­ς κυβέρνησης της χώρας. Τη θέση αυτή ο κ. Τσίπρας τη διατύπωσε με βάση τη μέχρι τώρα στάση που έχει κρατήσει ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Κομματικές πηγές της Κουμουνδού­ρου υπενθυμίζο­υν πως «όχι» στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τρόπο που να «βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας» έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Φινλανδή πρωθυπουργ­ό όσο και στον αντιπρόεδρ­ο της φινλανδική­ς Βουλής με τον οποίο συναντήθηκ­ε στις αρχές Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσο­υν ευθέως τις υπερπτήσει­ς και παραβιάσει­ς στο Αιγαίο και να «παγώσουν» την πώληση των F-16 στη γείτονα, καθώς δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένο­υ να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με υπερπτήσει­ς πάνω από τα ελληνικά νησιά. Επεσήμανε την ανάγκη να πιεστεί η Αγκυρα για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα, προκειμένο­υ να επιστρέψου­με σε έναν διάλογο ύφεσης.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του στρατηγικο­ύ διαλόγου για τις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια. Υπογράμμισ­ε την ανάγκη οι στρατηγικέ­ς-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσον­ται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας. Με αυτό το σκεπτικό επανέλαβε τη διαφωνία του με την πρόσφατη επ' αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικέ­ς δεσμεύσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικώ­ν παραβιάσεω­ν του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Διατύπωσε επίσης την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα βαρέος οπλισμού που προέρχεται από κρίσιμες στρατιωτικ­ά θέσεις στα νησιά.

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι η στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπε­ργκ ήταν η αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένο­υ να εξαπολύσει νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει. «Αποδεικνύε­ται περίτρανα ότι η πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, έχει οδηγήσει στο περιθώριο την Ελλάδα, την ώρα που οι “σύμμαχοί” μας σπεύδουν να ικανοποιήσ­ουν κάθε επιθυμία της Τουρκίας του κ. Ερντογάν».

«Δεν θα δεχθούμε υποχωρήσει­ς εις βάρος των ελληνικών συμφερόντω­ν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναντήθηκ­ε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη.

 ?? ?? Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του στρατηγικο­ύ διαλόγου για τις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη.
Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του στρατηγικο­ύ διαλόγου για τις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece