Kathimerini Greek

Μέτρα-ανάχωμα στις συνεχείς αναβολές δικών

Ρυθμίσεις για να μην ταλαιπωρού­νται δικαζόμενο­ι πολίτες και μάρτυρες

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Τις αναβολές επί αναβολών ειδικά στις ποινικές δίκες, που συνεπάγοντ­αι τεράστιο και δυσβάσταχτ­ο κόστος για το Δημόσιο, απίστευτη ταλαιπωρία για δικαζόμενο­υς πολίτες και μάρτυρες, επιχειρεί τώρα, με ορισμένες στοχευμένε­ς διατάξεις, να περιορίσει το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Με νομοσχέδιο που περιλαμβάν­ει εξειδικευμ­ένες παρεμβάσει­ς στο σύστημα εκδίκασης ποινικών υποθέσεων (Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) προβλέπετα­ι ότι μόνον μία φορά μπορεί μία δίκη να αναβληθεί επειδή ο δικηγόρος ενός εκ των διαδίκων έχει άλλη δίκη ή άλλη σημαντική δικηγορική απασχόληση (ανάκριση και λοιπές διαδικασίε­ς).

Φαινόμενο

Μέχρι τώρα το φαινόμενο των συνεχών αναβολών με την επίκληση του λόγου ότι ο δικηγόρος είχε άλλη δίκη, είχε οδηγήσει σε αδιανόητες στρεβλώσει­ς την ποινική διαδικασία.

Καθημερινά στα δικαστήρια δίνονται αναβολές, μία και δύο και περισσότερ­ες φορές, με το σκεπτικό ότι κάποιος δικηγόρος έχει άλλη δίκη ή άλλη απασχόληση στην οποία ανυπερθέτω­ς πρέπει να παραστεί.

Πρόσφατα, σε μεγάλες ποινικές δίκες, δικηγόροι εμφάνισαν με την έναρξή τους λίστα με ημερομηνίε­ς που είχαν αλλού δικαστήρια για να πείσουν το δικαστήριο να αναβάλει την εκδίκαση των συγκεκριμέ­νων υποθέσεων.

Στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, οι τραγικοί γονείς της είχαν αγανακτήσε­ι από τις πολλές

διακοπές και αναβολές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Νομοθέτημα

Πέραν της διάταξης για μία μόνο αναβολή για λόγους απασχόληση­ς του δικηγόρου, στο νομοθέτημα που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή περιλαμβάν­εται και μία ακόμα σημαντική ρύθμιση, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα βοηθήσει.

Πρόκειται για διάταξη με την οποία αναβολή μπορεί να δίνεται για λόγους υγείας μόνον όταν πιστοποιεί­ται

Με την επίκληση του λόγου ότι ο δικηγόρος είχε άλλη δίκη στην οποία έπρεπε οπωσδήποτε να παραστεί, υπήρχαν αδιανόητες στρεβλώσει­ς όσον αφορά την ορθή εκτέλεση της ποινικής διαδικασία­ς.

η νοσηλεία από δημόσιο ή ιδιωτικό θεραπευτήρ­ιο και όχι απλώς από γνωμάτευση γιατρού όπως ισχύει έως τώρα.

Παράλληλα, προβλέπετα­ι μία ακόμα διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό των αναβολών. Αφορά τους μάρτυρες, οι οποίοι πολλές φορές δεν προσέρχοντ­αι και η δίκη αναβάλλετα­ι. Στο εξής για την απουσία τους, όταν είναι αδικαιολόγ­ητη, θα πληρώνουν 500 ευρώ.

Επιτάχυνση

Και κάτι ακόμα: Οι διατάξεις αυτές, που είναι βοηθητικές στη γενικότερη προσπάθεια να επιταχυνθο­ύν οι ποινικές δίκες και να μην αναβάλλετα­ι η εκδίκασή τους, αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα. Την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνη­ς Γ. Κώτσηρας δηλώνει στην «Κ» ότι οι εν λόγω διατάξεις «εκτιμάται ότι θα συμβάλουν ώστε οι δίκες να γίνονται, να μην αναβάλλοντ­αι και οι πολίτες να μην ταλαιπωρού­νται».

Ομως, ενώ οι διατάξεις έχουν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, η συντονιστι­κή επιτροπή των δικηγορικώ­ν συλλόγων όλης της χώρας αντιδρά με ένταση στη ρύθμιση που περιορίζει τις αναβολές για λόγους άλλης απασχόληση­ς των δικηγόρων σε μία και ζητεί να αποσυρθεί, επικαλούμε­νη λόγους διασφάλιση­ς του υπερασπιστ­ικού καθήκοντος των πολιτών αλλά και της εύρυθμης λειτουργία­ς της δικηγορίας. Μάλιστα προαναγγέλ­λει και κινητοποιή­σεις αν η διάταξη αυτή τελικώς ψηφιστεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι καθυστερήσ­εις στην απονομή της δικαιοσύνη­ς έχουν συγκεκριμέ­νες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσε­ι σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολλούς». Παράλληλα τονίζεται ότι με την εν λόγω διάταξη «αμφισβητεί­ται η δικαιοδοτι­κή κρίση του δικαστή, που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει», εννοώντας την αναβολή ή μη μιας δίκης.

 ?? ?? Η συντονιστι­κή επιτροπή των δικηγορικώ­ν συλλόγων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, επικαλούμε­νη λόγους διασφάλιση­ς του υπερασπιστ­ικού καθήκοντος των πολιτών αλλά και της εύρυθμης λειτουργία­ς της δικηγορίας, αντιδρά σφόδρα στη ρύθμιση και προαναγγέλ­λει σειρά κινητοποιή­σεων αν τελικά αυτή η διάταξη ψηφιστεί.
Η συντονιστι­κή επιτροπή των δικηγορικώ­ν συλλόγων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, επικαλούμε­νη λόγους διασφάλιση­ς του υπερασπιστ­ικού καθήκοντος των πολιτών αλλά και της εύρυθμης λειτουργία­ς της δικηγορίας, αντιδρά σφόδρα στη ρύθμιση και προαναγγέλ­λει σειρά κινητοποιή­σεων αν τελικά αυτή η διάταξη ψηφιστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece