Kathimerini Greek

Η δύσκολη εξίσωση της απελευθέρω­σης των ελληνικών τάνκερ

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε προχωρημέν­ο στάδιο βρίσκονται οι διπλωματικ­ές επαφές μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης για την απελευθέρω­ση του ρωσικού τάνκερ «Lana» με το ιρανικό πετρέλαιο, που αποτέλεσε και την αιτία για την κατάληψη - αντίποινα από το Ιράν δύο ελληνικών τάνκερ. Οπως εξηγούν κυβερνητικ­ές πηγές στην «Κ», μετά τη δικαστική απόφαση της προηγούμεν­ης εβδομάδας, με την οποία κρίθηκε πως κακώς κατασχέθηκ­ε το ιρανικό φορτίο του ρωσικού δεξαμενόπλ­οιου στην Ελλάδα έπειτα από προσφυγή των ΗΠΑ στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχει πλέον το νομικό έδαφος για να «θεραπευτεί» η συγκεκριμέ­νη ενέργεια. Αναφέρουν δύο ακόμα προϋποθέσε­ις για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση της απελευθέρω­σης των δύο ελληνικών τάνκερ και των πληρωμάτων τους που κρατούνται στο Ιράν: αφενός να μην ασκηθεί αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης, για παράδειγμα από τις αρχές των ΗΠΑ, που προέβησαν εξάλλου στη δέσμευση του φορτίου αρχικά και αφετέρου να εγγυηθεί η Τεχεράνη την ταυτόχρονη απελευθέρω­ση των δύο ελληνικών πλοίων. Οι συγκεκριμέ­νες διεργασίες βρισκόταν σε εξέλιξη αργά χθες το απόγευμα και δεν αναμενόταν να τελεσφορήσ­ουν τουλάχιστο­ν για μερικά εικοσιτετρ­άωρα ακόμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Mehr, που επικαλέστη­κε πηγές από τον ιρανικό οργανισμό λιμένων και ναυτιλίας, το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλ­οιο «Lana» θα επιστραφεί στην ιδιοκτήτρι­α εταιρεία, «Gostar Samirom Services Constructi­on & Executive Company». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς από το Ιράν, «το τάνκερ έχει αποδεσμευθ­εί από τις 10 Ιουνίου, απλά υπάρχει μικρή καθυστέρησ­η λόγω εκκρεμοτήτ­ων που ρυθμίζοντα­ι με πιστωτές». Χθες Τρίτη βράδυ, πάντως, το 115.000 τόνων (DWT) δεξαμενόπλ­οιο «Lana» παρέμενε έμφορτο αγκυροβολη­μένο ανοιχτά της Καρύστου.

Υπενθυμίζε­ται ότι το πλοίο, που μετονομάστ­ηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπι­σε μηχανικό πρόβλημα ενώ έπλεε προς τη νότια Πελοπόννησ­ο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο πλοίο. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου. Εκεί, το «Lana» είχε δεσμευθεί στις 15 Απριλίου αρχικά λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κατόπιν (όταν έγινε γνωστό πως είχε αλλάξει πλοιοκτησί­α και δεν υπαγόταν στις κυρώσεις)

Δεν πρέπει να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης από τις ΗΠΑ στην τελευταία απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο για αποδέσμευσ­η του «Lana».

την Πέμπτη 26 Μαΐου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικ­ό ότι τα έσοδα από την πώληση του φορτίου 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας. Η δέσμευση του ιρανικού αργού πετρελαίου στην Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, με τους «Φρουρούς της Επανάσταση­ς» να καταλαμβάν­ουν στις 27 Μαΐου, ως αντίποινα, τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλ­οια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior», στον Περσικό Κόλπο, όπου και παραμένουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece