Kathimerini Greek

E-ταυτότητα και e-δίπλωμα

Από τον Ιούλιο η εφαρμογή αποθήκευση­ς εγγράφων στο κινητό για ταυτοπροσω­πία

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Από τον Ιούλιο οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους και το δίπλωμα οδήγησης προκειμένο­υ να τα επιδεικνύο­υν σε πιθανό έλεγχο ταυτοπροσω­πίας από τις Αρχές. Ο λόγος; Oπως ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η αποθήκευση των δύο αυτών εγγράφων θα είναι δυνατή στο κινητό τηλέφωνο μέσω ειδικής εφαρμογής που θα είναι λειτουργικ­ή μέσα στον επόμενο μήνα. Προπομπό της ψηφιακής ταυτότητας είχε αποτελέσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, η νέα έκδοση της εφαρμογής «COVID Free GR Wallet» που κατέστησε δυνατή την αποθήκευση του πιστοποιητ­ικού ταυτοπροσω­πίας και των στοιχείων του δελτίου αστυνομική­ς ταυτότητας (ονοματεπών­υμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία) στο κινητό.

Εντός Ελλάδας

Η νέα εφαρμογή, που θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασία­ς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης με τα υπουργεία Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη, θα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία των ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης από τις βάσεις δεδομένων όπου αυτά βρίσκονται, ύστερα από την ταυτοποίησ­η, μέσω Taxisnet, των πολιτών. Επίσης, η συγκεκριμέ­νη εκδοχή του ηλεκτρονικ­ού διπλώματος οδήγησης και ταυτότητας θα έχει ισχύ μόνο εντός Ελλάδας. Η τελική μορφή τους εκτιμάται ότι θα οριστικοπο­ιηθεί όταν ολοκληρωθε­ί το έργο, αρχικού ύψους 515 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία του νέου ολοκληρωμέ­νου πληροφορια­κού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), συμπεριλαμ­βανομένης της νέας ταυτότητας - κάρτας πολίτη, που θα αντικαταστ­ήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς του συγκεκριμέ­νου έργου που βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κοινοπραξι­ών που συμμετέχου­ν σε αυτόν. «Εμείς δεν περιμένουμ­ε το μεγάλο έργο να έρθει. Τον Ιούλιο θα έχουμε μια πρώτη εκδοχή των ταυτοτήτων στα κινητά μας, μια πρώτη εκδοχή των διπλωμάτων οδήγησης στα κινητά μας», ανέφερε χθες ο κ. Πιερρακάκη­ς. Σταδιακά, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης θα προχωρήσει και στην καθιέρωση του μοναδικού προσωπικού αριθμού πολίτη (Π.Α.), ο οποίος αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσο­νται με τους φορείς του δημόσιου τομέα. Ο Π.Α. θα περιλαμβάν­ει τον ΑΦΜ και τρία ψηφία μπροστά από αυτόν.

Το power pass

Ωστόσο, πολύ νωρίτερα σε σχέση με την αναμενόμεν­η έναρξη λειτουργία­ς της εφαρμογής για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης και την καθιέρωση του Π.Α. θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ.

Οπως σημείωσε χθες ο κ. Πιερρακάκη­ς, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το power pass θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Παρασκευή. Οι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι έχουν οικογενεια­κό εισόδημα έως 45.000 ευρώ –στο οποίο δεν προσμετρεί­ται τυχόν εισόδημα προστατευό­μενου μέλους–, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθε­ί η υποβολή των αιτήσεων και θα ακολουθήσε­ι ο υπολογισμό­ς του ποσού που αφορά τον κάθε δικαιούχο.

Η τελική μορφή τους θα οριστικοπο­ιηθεί όταν ολοκληρωθε­ί το έργο 515 εκατ. ευρώ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία του νέου ολοκληρωμέ­νου πληροφορια­κού συστήματος εντύπων ασφαλείας.

 ?? ?? Προπομπό της ψηφιακής ταυτότητας είχε αποτελέσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφαρμογή «COVID Free GR Wallet» με την αποθήκευση του πιστοποιητ­ικού ταυτοπροσω­πίας και των στοιχείων του δελτίου A.T. στο κινητό.
Προπομπό της ψηφιακής ταυτότητας είχε αποτελέσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφαρμογή «COVID Free GR Wallet» με την αποθήκευση του πιστοποιητ­ικού ταυτοπροσω­πίας και των στοιχείων του δελτίου A.T. στο κινητό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece