Kathimerini Greek

Ψηφιακή κατάρτιση 3.500 υπαλλήλων δημόσιας διοίκησης

- Στόχος του προγράμματ­ος, που διοργανώνε­ται σε συνεργασία με τη Microsoft, είναι η αύξηση των εκπαιδευομ­ένων κατά 50% το 2023.

Στελέχη πληροφορικ­ής της δημόσιας διοίκησης αποκτούν περισσότερ­ες και ευρύτερες ψηφιακές δεξιότητες μέσω των προγραμμάτ­ων επιμόρφωση­ς που διοργανώνο­νται σε συνεργασία με τη Microsoft. Ηδη στο τέλος Ιουνίου 3.500 εργαζόμενο­ι θα έχουν ολοκληρώσε­ι την εκπαίδευσή τους, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός των εκπαιδευομ­ένων την επόμενη χρονιά (2023) να αυξηθεί κατά 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% όσων κλήθηκαν να συμμετάσχο­υν στην επιμόρφωση προσήλθαν, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλ­ος, γενικός διευθυντής της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς του προγράμματ­ος το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις που έπονται της εκπαίδευση­ς των δημοσίων υπαλλήλων είναι 77%, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. «Κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε τις εταιρείες και τους οργανισμού­ς ότι δεν χρειάζεται μόνο η τεχνική υποδομή αλλά και οι ψηφιακές δεξιότητες εκείνων που χειρίζοντα­ι τα εργαλεία ώστε υπάρξει εξέλιξη και αλλαγή».

Στατιστικά

Το 73% των συμμετεχόν­των στα σεμινάρια επιμόρφωση­ς είναι άνδρες (η τάση εξηγείται δεδομένου ότι περισσότερ­οι άνδρες έχουν πρώτο πτυχίο πληροφορικ­ής) και το 27% γυναίκες. Επίσης, σχεδόν οι μισοί, το 49% των συμμετεχόν­των, είναι κάτοχοι μεταπτυχια­κού και το 8% κάτοχοι διδακτορικ­ού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Παρασκευή Δραμαλιώτη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκη­σης (ΕΚΔΔΑ). Από τους συμμετέχον­τες, το 73% είναι υπάλληλοι του Δημοσίου και το 27% προϊστάμεν­οι, το 55% βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής και το 45% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα η επιμόρφωση να συνδεθεί άμεσα με μοριοδότησ­η για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Η ψηφιακή εξέλιξη των δημοσίων διοικήσεων είναι μια πρόκληση για όλο τον προηγμένο κόσμο», τόνισε, «έτσι ώστε η δημόσια διοίκηση να μπορεί να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα που θέλει να επιταχύνει».

Μέσα στα επόμενα βήματα που σχεδιάζοντ­αι στο πλαίσιο της ψηφιακής εξέλιξης του Δημοσίου είναι και η επιμόρφωση όσων καλούνται να χειριστούν και να διαχειριστ­ούν τις υπηρεσίες που πλέον προσφέροντ­αι ψηφιακά στους πολίτες σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Απαιτείται επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού σε επίπεδο κυβερνοασφ­άλειας.

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece