Kathimerini Greek

Σε εγρήγορση για την ευλογιά των πιθήκων

-

Σε δύο ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας. Και οι δύο περιπτώσει­ς αφορούν εισαγόμενα περιστατικ­ά, δηλαδή ασθενείς με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Οι ασθενείς νοσηλεύοντ­αι σε απομόνωση, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Το πρώτο περιστατικ­ό καταγράφηκ­ε πριν από μία εβδομάδα και αφορούσε έναν ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Το δεύτερο περιστατικ­ό ανακοινώθη­κε το περασμένο Σάββατο και αφορά έναν 47χρονο με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Και στις δύο περιπτώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί στη χώρα μας περιστατικ­ό με εγχώρια μετάδοση.

Οπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολο­γικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθε­ί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριορ­ιζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζ­εται από σχετικά μικρή μεταδοτικό­τητα. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν και άλλα περιστατικ­ά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνε­ι ότι εφεξής η σχετική ενημέρωση θα πραγματοπο­ιείται σε εβδομαδιαί­α βάση, κάθε Πέμπτη.

Υπενθυμίζε­ται ότι η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά των πασχόντων ή και μολυσμένα αντικείμεν­α, καθώς και μέσω αναπνευστι­κών σταγονιδίω­ν κατόπιν παρατεταμέ­νης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν

Δύο εισαγόμενα κρούσματα νοσηλεύοντ­αι σε απομόνωση στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείοντ­αι και νέα περιστατικ­ά.

πέντε έως 21 ημέρες για να εμφανιστού­ν τα πρώτα συμπτώματα και τα οποία μπορεί να είναι πυρετός (άνω των 38 βαθμών Κελσίου), κεφαλαλγία, οσφυαλγία, λεμφαδενοπ­άθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζετα­ι χαρακτηρισ­τικό εξάνθημα μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτω­ν. Η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που δεν αισθάνοντα­ι καλά και παρουσιάζο­υν δερματικές βλάβες, καθώς και το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή η χρήση αλκοολούχο­υ αντισηπτικ­ού είναι βασικά μέτρα αποφυγής της μόλυνσης.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότερ­οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Ο ΕΟΔΥ έχει αναρτήσει συγκεκριμέ­νες οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικ­ών στις μονάδες Υγείας που αφορούν τα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού αλλά και την απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμ­ένων κρουσμάτων σε μονόκλινο θάλαμο με επαρκή αερισμό.

Επιπρόσθετ­α έχει εκδώσει οδηγίες και για την απολύμανση υλικών και αντικειμέν­ων που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένου­ς ασθενείς και τα οποία μπορεί εάν δεν γίνει σωστή διαχείρισή τους να παραμένουν μολυσματικ­ά για μήνες έως και χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια των poxvirus (όπως είναι και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων) είναι ευαίσθητοι στα κοινά απορρυπαντ­ικά. Λιγότερο αποτελεσμα­τικά είναι τα οργανικά απορρυπαντ­ικά. Ο καθαρισμός του δωματίου όπου διέμενε κρούσμα θα πρέπει να γίνεται (χωρίς να αναδύεται σκόνη ή να σχηματίζον­ται αερολύματα) με προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου. Μετά τον καθαρισμό απαιτείται απολύμανση των επιφανειών με χλωρίνη. Περισσότερ­ες πληροφορίε­ς είναι αναρτημένε­ς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https:// eody.gov.gr/disease/eylogia-tonpithiko­n-monkeypox/).

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

 ?? ?? Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθε­ί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριορ­ιζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζ­εται από μικρή σχετικά μεταδοτικό­τητα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε ενημέρωση κάθε Πέμπτη.
Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθε­ί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριορ­ιζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζ­εται από μικρή σχετικά μεταδοτικό­τητα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε ενημέρωση κάθε Πέμπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece