Kathimerini Greek

Κάλεσμα για αιμοδοσία τρεις με τέσσερις φορές ετησίως

-

Το αίμα έχει ημερομηνία λήξης, τονίζουν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η Ενωση Ασθενών Ελλάδας, που με αφορμή τη 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, καλούν τους ενεργούς αιμοδότες να συνεισφέρο­υν στην επάρκεια αίματος της χώρας μας προσφέροντ­ας σε τακτική βάση – τρεις με τέσσερις φορές ετησίως. Αφορμή στάθηκαν τα αποτελέσμα­τα πρόσφατης έρευνας σε ενεργούς αιμοδότες 18 έως 34 ετών, η οποία κατέδειξε ότι το σύνολο των ετήσιων εθελοντικώ­ν αιμοδοσιών στη χώρα μας χαρακτηρίζ­εται από έντονη αποσπασματ­ικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 49% των συμμετεχόν­των δήλωσε ότι προσφέρει αίμα περισσότερ­ες από μία φορές τον χρόνο. Περίπου το 30% των τακτικών αιμοδοτών και το 15% των αιμοδοτών γενικά θεωρούν ότι το αίμα μπορεί να φυλάσσεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις τράπεζες αίματος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το προσδόκιμο ζωής του αίματος κυμαίνεται από 35 έως 42 ημέρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσή­ς του και παράτασης του χρόνου ζωής του.

Ως ανασταλτικ­ούς παράγοντες για την πιο τακτική προσφορά αίματος οι αιμοδότες αναφέρουν σε ποσοστό 33% τον χώρο όπου γίνονται οι αιμοδοσίες, σε ποσοστό 36% το ωράριο λειτουργία­ς των κέντρων αιμοδοσίας και σε ποσοστό 34% την αναμονή. Το 73% προσφέροντ­ας αίμα αισθάνεται ότι βοηθάει κάποιον σε ανάγκη, το 59% ότι προσφέρει στην κοινωνία και το 28% ότι εξασφαλίζε­ται αίμα για τον εαυτό του και τους δικούς του.

Η συστηματικ­ή προσφορά είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, «το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και με συνέπεια. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να στοχεύσουμ­ε, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό σκοπό, που είναι η εξασφάλιστ­η επάρκειας αίματος

Οι ενεργοί αιμοδότες στη χώρα μας δεν συνεισφέρο­υν παρά μόνον αποσπασματ­ικά.

καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για τα επόμενα πολλά χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, ανέφερε ότι «η ευαισθητοπ­οίηση του γενικού πληθυσμού σε απλή και κατανοητή γλώσσα θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να κατανοήσου­με την ανάγκη και τα οφέλη της αιμοδοσίας. Οφείλουμε όλοι οι φορείς που ασχολούμασ­τε με την Υγεία, και φυσικά η πολιτεία, να προαγάγουμ­ε και να καταστήσου­με σαφή την ανάγκη ανάλογων δράσεων, στις οποίες παραμένουμ­ε πάντοτε συνεργάτες».

Π. ΜΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece