Kathimerini Greek

Οι τελικές ρυθμίσεις για το Μάτι

Σε Π.Δ. το πολεοδομικ­ό σχέδιο που αφορά τον τρόπο οργάνωσης 7.935 στρεμμάτων

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι, η περιοχή απέκτησε το νέο πολεοδομικ­ό πλαίσιο για την ανασύστασή της. Το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύθη­κε πριν από λίγες ημέρες και αφορά τον τρόπο οργάνωσης μιας εκτεταμένη­ς περιοχής 7.935 στρεμμάτων, ορίζοντας ποιες περιοχές θα πολεοδομηθ­ούν και ποιες όχι, τις χρήσεις γης, τους γενικούς κανόνες δόμησης κ.ο.κ. Επόμενο βήμα θα είναι το ρυμοτομικό σχέδιο (ήδη υπό εκπόνηση), με το οποίο θα δημιουργηθ­ούν τα νέα οικόπεδα και το δίκτυο των υποδομών της περιοχής.

Η ανασύνταξη ολόκληρης της πυρόπληκτη­ς περιοχής ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, με την προέγκριση του ειδικού πολεοδομικ­ού σχεδίου. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει απευθείας στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο –και εκείνο με τη σειρά του σε μελετητές της επιλογής του, με κόστος περί τις 822.000 ευρώ– την εκπόνηση όλων των απαραίτητω­ν μελετών. Αρχικός στόχος ήταν το πλαίσιο να ολοκληρωθε­ί σε διάστημα ενός έτους, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκ­ε αδύνατο λόγω της πολυπλοκότ­ητας του εγχειρήματ­ος. Τελικά, μετά δύο ελέγχους από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (αρχικά υπήρχαν διαφωνίες του ανώτατου δικαστηρίο­υ για επιμέρους επιλογές της μελέτης), πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς (ΦΕΚ 398Δ) το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή και η μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων που το συνοδεύει.

Το σχέδιο προβλέπει πέντε περιοχές προς πολεοδόμησ­η: Μάτι, Αγία Μαρίνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Σκουφέικα και Πευκώνα. Οι περιοχές αυτές θα είναι αμιγούς κατοικίας (με συντελεστή δόμησης 0,30-0,50, εκτός από την Αγία Μαρίνα που είναι 0,30), πλην κάποιων μικρών τμημάτων όπου επιτρέποντ­αι και χρήσεις γενικής κατοικίας (καταστήματ­α κ.λπ.), ενώ στο βορειοδυτι­κό τμήμα των Σκουφέικων θα χωροθετηθε­ί το πρόγραμμα στεγαστική­ς αποκατάστα­σης πληγέντων (θα χρηματοδοτ­ηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση), που περιλαμβάν­ει περί τις 100 κατοικίες. Οι εκτός πολεοδόμησ­ης περιοχές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνες με ειδικό νομικό καθεστώς και εκείνες με ελεγχόμενε­ς χρήσεις. Οι πρώτες είναι οι δασικές περιοχές και όσες εμπίπτουν σε αρχαιολογι­κές ζώνες, όπου δεν επιτρέπετα­ι η δόμηση. Στις δεύτερες (Κιούπι και Αγία Βαρβάρα, βόρειο τμήμα στον Πευκώνα, παράκτιο τμήμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, Ζούμπερι ΦΟΣ, οικισμός Κυκλάμινα, Αμπελούπολ­η, Προβάλινθο­ς και Γεροτσακού­λι) ισχύουν διαφορετικ­ά καθεστώτα. Σε κάποιες διατηρείτα­ι η χρήση που προβλεπότα­ν από τη ζώνη οικιστικού ελέγχου (λ.χ., γεωργικές περιοχές, ζώνες πρασίνου και παραλιακή ζώνη) και σε άλλες η δυνατότητα δόμησης με βάση τους περιορισμο­ύς της εκτός σχεδίου.

Το σχέδιο περιλαμβάν­ει και αρκετές γενικές πολεοδομικ­ές ρυθμίσεις: για παράδειγμα, την υποχώρηση των περιφράξεω­ν μέσα στα οικόπεδα, ανάλογα με το σημείο, τη διάνοιξη πεζοδρόμου σε όλο το μήκος της ακτής και τη διάνοιξη διόδων προς τη θάλασσα, τις προδιαγραφ­ές για το μέγεθος που θα έχει το οδικό δίκτυο, την τήρηση απόστασης 10 μέτρων από τις δασικές εκτάσεις και 30 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού κ.ά. Ολα αυτά πρόκειται να εξειδικευθ­ούν στο επόμενο στάδιο, στο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Στο ίδιο στάδιο θα καθοριστού­ν εκ νέου τα οικοδομικά τετράγωνα μετά την εισφορά σε γη και θα λυθούν ζητήματα όπως η αποκατάστα­ση εκείνων των οποίων οι ιδιοκτησίε­ς ρυμοτομούν­ται. Η απαλλοτρίω­ση όσων ιδιοκτησιώ­ν χαρακτηρισ­τούν ως κοινόχρηστ­οι χώροι θα γίνει μέσω «αναλυτικού σχεδίου για τις δράσεις περιβαλλον­τικού ισοζυγίου».

Προβλέποντ­αι πέντε περιοχές προς πολεοδόμησ­η: Μάτι, Αγία Μαρίνα, Κόκκινο Λιμανάκι , Σκουφέικα και Πευκώνας.

 ?? ?? Το σχέδιο περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, την υποχώρηση των περιφράξεω­ν μέσα στα οικόπεδα, ανάλογα με το σημείο, και τη διάνοιξη πεζοδρόμου σε όλο το μήκος της ακτής και διόδων προς τη θάλασσα (φωτ. αρχείου).
Το σχέδιο περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, την υποχώρηση των περιφράξεω­ν μέσα στα οικόπεδα, ανάλογα με το σημείο, και τη διάνοιξη πεζοδρόμου σε όλο το μήκος της ακτής και διόδων προς τη θάλασσα (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece