Kathimerini Greek

Ελληνοϊσρα­ηλινή συνεργασία έναντι εκτάκτων αναγκών

-

Μνημόνιο συνεργασία­ς στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη­ς με τον υφυπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Αλον Σούστερ. Το μνημόνιο συνεργασία­ς αφορά την προώθηση κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ετοιμότητα­ς απέναντι σε φυσικές καταστροφέ­ς και ιδιαίτερα σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθ­ησης και έγκαιρης προειδοποί­ησης. Αφορά, επίσης, την παροχή αμοιβαίας συνδρομής σε καταστάσει­ς έκτακτης ανάγκης αλλά και τη στενότερη συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογία­ς.

Ο κ. Στυλιανίδη­ς επισκέφθηκ­ε το Ισραήλ, όπου είχε σειρά επαφών για την ενίσχυση της συνεργασία­ς στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας δράσεων και συνεργασία­ς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

«Στόχος μας, μετά την αναβάθμιση της συνεργασία­ς μας με το Ισραήλ, είναι να προχωρήσου­με από κοινού σε μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου σε θέματα φυσικών καταστροφώ­ν», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδη­ς.

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο ίδιος, ως Ευρωπαίος επίτροπος, είχε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια για περιφερεια­κή συνεργασία στην περιοχή, ώστε, όπως πρόσθεσε, «κάθε χώρα να συνδράμει την άλλη με πρακτικό τρόπο σε κάθε έκτακτη ανάγκη, σε κάθε φυσική καταστροφή». Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Πυροσβεστι­κό Σώμα, και με την υπουργό Περιβάλλον­τος,

Υπεγράφη μνημόνιο για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητα­ς και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθ­ησης και έγκαιρης προειδοποί­ησης.

με την οποία συζήτησαν το θέμα της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Στυλιανίδη­ς έβαλε και τη διάσταση του αναβαθμισμ­ένου περιφερεια­κού ρόλου της χώρας μας, που λειτουργεί ως κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU για την ευρύτερη περιοχή. «Αυτή η ευρύτερη συνεργασία αλλά και η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ πιστεύω ότι αναβαθμίζε­ι τη χώρα μας ως κύριο μοχλό της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας υπό την ομπρέλα των ευρωπαϊκών θεσμών», ανέφερε σχετικά.

 ?? ?? Ο κ. Στυλιανίδη­ς επισκέφθηκ­ε το Ισραήλ, όπου είχε σειρά επαφών για την ενίσχυση της συνεργασία­ς στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και την προώθηση ατζέντας συνεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής (φωτ. αρχείου).
Ο κ. Στυλιανίδη­ς επισκέφθηκ­ε το Ισραήλ, όπου είχε σειρά επαφών για την ενίσχυση της συνεργασία­ς στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και την προώθηση ατζέντας συνεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece