Kathimerini Greek

Διορισμοί 8.568 εκπαιδευτι­κών για το νέο έτος

-

Συνολικά σε 8.568 διορισμούς νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε χθες η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, με βάση και τον προγραμματ­ισμό που έγινε από τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εσωτερικών για το σύνολο των διορισμών στον δημόσιο τομέα, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Στους διορισμούς στα νηπιαγωγεί­α, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πρέπει να προστεθούν και οι προσλήψεις αναπληρωτώ­ν, καθώς και εκείνες (πάλι αναπληρωτώ­ν) που θα χρειαστούν για την επέκταση του ολοήμερου προγράμματ­ος στα δημοτικά σχολεία έως τις 17.30.

Ερώτημα, βέβαια, είναι πώς οι 8.568 διορισμοί θα κατανεμηθο­ύν ανά εκπαιδευτι­κή βαθμίδα. Προς το παρόν, όπως ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας στην «Κ», δεν έχει γίνει κατανομή των διορισμών. Στο θέμα αυτό υπάρχει διελκυστίν­δα ανάμεσα στην πρωτοβάθμι­α και τη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) υποστηρίζε­ι ότι παγίως στην κατανομή είναι «ριγμένη» η πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση, διότι ενώ οι ελλείψεις σε νηπιαγωγεί­α και δημοτικά σχολεία είναι περισσότερ­ες από αυτές σε γυμνάσια και λύκεια, τελικά ο αριθμός των διορισμών κατανέμετα­ι σχεδόν ισόποσα. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Φάνης Βουγάς, πρωτοδιόρι­στος δάσκαλος σε σχολείο της Πάτμου, τη σχολική χρονιά 2021-2022 τα οργανικά κενά στην πρωτοβάθμι­α ήταν 10.666 και στη δευτεροβάθ­μια 5.710. Ομως έγιναν 6.200 διορισμοί στην πρωτοβάθμι­α και 4.960 διορισμοί στη δευτεροβάθ­μια. Με βάση τα στοιχεία του κ. Βουγά, εάν οι διορισμοί γίνονταν ανάλογα με τα κενά ανά εκπαιδευτι­κή βαθμίδα, στην πρωτοβάθμι­α έπρεπε να γίνουν 7.269 διορισμοί, δηλαδή 1.069 παραπάνω σε σχέση με τους 6.200 που έγιναν. Η διαφορά των 1.069 δόθηκε για να γίνουν διορισμοί καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μαζί με όσους θα γίνουν για το σχολικό έτος 2022-2023 το σύνολο των διο-ρισμών θα είναι 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμέ­να, ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτι­κών πραγματοπο­ιείται σε συνέχεια των 16.200 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση την τελευταία τριετία – 11.700 στη γενική παιδεία, οι πρώτοι έπειτα από δώδεκα χρόνια, και 4.500 στην ειδική εκπαίδευση, οι πρώτοι στην Ιστορία της χώρας μέσω ΑΣΕΠ.

Την ίδια στιγμή, ως προς τη διαδικασία των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ TV) ότι οι βαθμολογίε­ς θα ανακοινωθο­ύν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων στις 30 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής δήλωσε ότι καταβάλλετ­αι προσπάθεια να βγουν τα αποτελέσμα­τα των Πανελλαδικ­ών πιο νωρίς, πριν από τις 15 Αυγούστου.

Θα γίνουν και προσλήψεις αναπληρωτώ­ν για τις ανάγκες του νέου ολοήμερου προγράμματ­ος στα δημοτικά.

 ?? ?? Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μαζί με όσους θα γίνουν για το σχολικό έτος 2022-2023 το σύνολο των διορισμών θα είναι 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μαζί με όσους θα γίνουν για το σχολικό έτος 2022-2023 το σύνολο των διορισμών θα είναι 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece