Kathimerini Greek

Γιαΐρ Λαπίντ: Να φύγετε όλοι από την Τουρκία

Δολοφονίες από το Ιράν επί τουρκικού εδάφους φοβούνται στο Ισραήλ

-

Σε μια ασυνήθιστη, ως προς το περιεχόμεν­ο και τον επιτακτικό της τόνο, κίνηση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψ­ουν και να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους το συντομότερ­ο δυνατόν, με την κυβέρνησή του να επικαλείτα­ι φόβους για πιθανές απαγωγές ή δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών από Ιρανούς πράκτορες επί τουρκικού εδάφους.

«Εχοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Τουρκία και ύστερα από μια σειρά ιρανικών προσπαθειώ­ν για τρομοκρατι­κές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντιν­ούπολη, απευθυνόμα­στε σε όλους τους Ισραηλινού­ς: Μην πετάξετε προς την Κωνσταντιν­ούπολη. Αν ήδη βρίσκεστε εκεί, γυρίστε το συντομότερ­ο δυνατόν στο Ισραήλ», έγραψε στο Twitter ο Λαπίντ και συμπλήρωσε: «Κανένα σχέδιο για διακοπές δεν αξίζει τη ζωή σας και τη ζωή των αγαπημένων σας».

Κωνσταντιν­ούπολη και Αττάλεια συγκαταλέγ­ονταν ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμού­ς των Ισραηλινών τουριστών μέχρι το 2021, όταν οι σχέσεις της χώρας τους με την Τουρκία επιδεινώθη­καν ραγδαία εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέ­σεων γύρω από το Παλαιστινι­ακό. Την τελευταία διετία, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέβαλε σημαντικές προσπάθειε­ς εξομάλυνση­ς των διμερών σχέσεων, κάτι που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες επισκέψεις του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου στο Ισραήλ.

Ευχαριστίε­ς στις Αρχές

Στο μήνυμα προς τους ομοεθνείς του, ο Γιαΐρ Λαπίντ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσ­ει τις τουρκικές αρχές «για τις προσπάθειέ­ς τους να προστατέψο­υν τη ζωή των Ισραηλινών υπηκόων», ενώ αναγνώρισε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός για τις δύο χώρες και ευχήθηκε η κατάσταση να ομαλοποιηθ­εί το συντομότερ­ο δυνατόν. Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν χαμηλών τόνων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς διαβεβαίωσ­ε ότι «οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, στο πλαίσιο της συνεργασία­ς για την αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας» και τόνισε ότι η Τουρκία «είναι μια ασφαλής χώρα».

Οι πάντα εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και στο Ισραήλ επιδεινώθη­καν περαιτέρω από την πρόσφατη δολοφονία συνταγματά­ρχη των Φρουρών της Επανάσταση­ς, για την οποία η Τεχεράνη ενοχοποίησ­ε το Ισραήλ. Δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα οι τουρκικές αρχές, ύστερα από ειδοποίηση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, εντόπισαν και διέλυσαν ιρανικό δίκτυο που ετοίμαζε απαγωγές Ισραηλινών.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες που ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν οφείλουν να δημιουργήσ­ουν κοινό μηχανισμό άμυνας υπό αμερικανικ­ή εποπτεία. Η δήλωση Γκαντς έγινε ενόψει της προγραμματ­ισμένης για τα μέσα Ιουλίου περιοδείας του Τζο Μπάιντεν στην περιοχή. Στη διάρκεια της περιοδείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τα παλαιστινι­ακά εδάφη, τη Σαουδική Αραβία και θα πάρει μέρος σε σύνοδο κορυφής, όπου θα συμμετάσχο­υν επίσης οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Κοινή περιφερεια­κή άμυνα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ προτείνει στους Αραβες η ισραηλινή κυβέρνηση με αιχμή την Τεχεράνη.

 ?? ?? Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψ­ουν και να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους το συντομότερ­ο δυνατόν, υπογραμμίζ­οντας ότι «κανένα σχέδιο για διακοπές δεν αξίζει τη ζωή σας και τη ζωή των αγαπημένων σας».
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψ­ουν και να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους το συντομότερ­ο δυνατόν, υπογραμμίζ­οντας ότι «κανένα σχέδιο για διακοπές δεν αξίζει τη ζωή σας και τη ζωή των αγαπημένων σας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece