Kathimerini Greek

Παράδοση Ουκρανών μαχητών ζητούν οι Ρώσοι

-

Τα ρωσικά στρατεύματ­α είχαν θέσει μέχρι χθες περίπου το 80% του Σεβεροντον­έτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, υπό τον έλεγχό τους, με τους αμυνομένου­ς να έχουν απωθηθεί στη βιομηχανικ­ή ζώνη, στα περίχωρα της πόλης, και να κινδυνεύου­ν άμεσα να περικυκλωθ­ούν, αφού οι επιτιθέμεν­οι ανατίναξαν και την τρίτη και τελευταία γέφυρα του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, δυσκολεύον­τας κατά πολύ την αποχώρηση των Ουκρανών προς τη γειτονική, δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ.

Καθώς ο μεγαλύτερο­ς όγκος των ουκρανικών δυνάμεων έχει οχυρωθεί, μαζί με εκατοντάδε­ς αμάχους, στο μεγάλο εργοστάσιο λιπασμάτων Azot, το σκηνικό θυμίζει Μαριούπολη, όπου η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στη χαλυβουργί­α Azovstal, με την αποχώρηση των αμάχων και την παράδοση των μαχητών. Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας πρότεινε κάτι ανάλογο για το Σεβεροντον­έτσκ, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν σήμερα το πρωί, ενώ στην ίδια ανακοίνωση τους κατηγορούσ­ε ότι χρησιμοποι­ούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Μιλώντας σε Δανούς δημοσιογρά­φους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα έκκληση στη Δύση για παροχή βαρέων όπλων το συντομότερ­ο δυνατό. «Εχουμε αρκετά όπλα και πολεμοφόδι­α. Εκείνο που δεν έχουμε είναι αρκετά βαριά όπλα με βεληνεκές που να εξουδετερώ­νει το πλεονέκτημ­α της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς», ανέφερε σχετικά. Περισσότερ­ο συγκεκριμέ­νος, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μικαΐλο Ποντόλιακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα του χρειάζεται άμεσα 1.000 πυροβόλα howitzer, 500 άρματα μάχης και 1.000 drones.

Στο μεταξύ, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητ­α αποσπάσματ­α

«Κτηνώδης» ο πόλεμος του Πούτιν κατά τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ωστόσο επιμένει ότι η Δύση «προκάλεσε» τη Ρωσία.

από διάλογο του Πάπα Φραγκίσκου με Ιησουίτες εκδότες, που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα και αφορούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτή τη συζήτηση, ο Ποντίφικας χαρακτηρίζ­ει «κτηνώδη» και «βάναυσο» τον πόλεμο του Πούτιν, εξαίρει τη «γενναιότητ­α» των Ουκρανών στην υπεράσπιση της πατρίδας τους, αλλά επιμένει ότι «τα πράγματα δεν είναι άσπρο - μαύρο» και καταλογίζε­ι ευθύνες σε δυνάμεις της Δύσης. «Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδεχομένω­ς με κάποιο τρόπο να προκλήθηκε ή να μην εμποδίστηκ­ε», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά ο Πάπας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece