Kathimerini Greek

Νέος πόλεμος Βρετανίας - Ε.Ε.

To «δόγμα της αναγκαιότη­τας» επικαλείτα­ι το Λονδίνο για τη Βόρεια Ιρλανδία

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέα κρίση διέρχονται οι σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας στον απόηχο του νομοσχεδίο­υ που κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με το οποίο αναστέλλει την εφαρμογή βασικών μερών του Πρωτοκόλλο­υ για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι δεν θα επαναδιαπρ­αγματευθεί το Πρωτόκολλο και απείλησε με νομική προσφυγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης για το ζήτημα, που έχει δηλητηριάσ­ει τις διμερείς σχέσεις μετά την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. στην αρχή του 2021.

Ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής αρμόδιος για το Brexit Μάρος Σέφκοβιτς, σε δήλωση προχθές ανέφερε ότι η σχέση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο «πρέπει να βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των νομικώς δεσμευτικώ­ν υποχρεώσεω­ν που αναλάβαμε εκατέρωθεν». Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως τόνισε ο κ. Σέφκοβιτς, «ήταν η μία και μοναδική λύση που μπορέσαμε να βρούμε από κοινού» για να προστατευθ­ούν τα οφέλη της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς στη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο του σκληρού Brexit που επεδίωξε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Η μονομερής δράση «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύν­η», τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αναφέροντα­ς ότι, ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της διαδικασία­ς επί παραβάσει που κινήθηκε κατά του Λονδίνου τον Μάρτιο του 2021. «Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε αναστείλει αυτή τη νομική δράση σε πνεύμα εποικοδομη­τικής συνεργασία­ς» για την αναζήτηση κοινών λύσεων, σημείωσε ο κ. Σέφκοβιτς. «Η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιβαίνει άμεσα στο πνεύμα αυτό».

Σύμφωνα με την Guardian, σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να επανεκκινή­σει τη διαδικασία επί παραβάσει για τη μη διενέργεια ελέγχων σε αγροτοδιατ­ροφικά προϊόντα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και να προχωρήσει σε δύο νέες προσφυγές, για τη μη λειτουργία συνοριακών σημείων ελέγχου και για τη μη χορήγηση πρόσβασης σε σχετικά δεδομένα από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.

Παραβίαση υποχρεώσεω­ν

Η βρετανική πλευρά παραδέχετα­ι ότι η νέα νομοθεσία παραβιάζει τις υποχρεώσει­ς της χώρας υπό το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο επικαλείτα­ι ως δικαιολογί­α την αρχή του «δόγματος της αναγκαιότη­τας» (doctrine of necessity) και τον κίνδυνο που συνιστά το Πρωτόκολλο για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε προχθές για «σχετικά ασήμαντες» διατάξεις που έχουν σκοπό να διευκολύνο­υν τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας. Ωστόσο η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλί­ου της Β. Ιρλανδίας κατηγόρησε το Βρετανό πρωθυπουργ­ό ότι αυτός ευθύνεται για την αποσταθερο­ποίηση της συμφωνίας ειρήνης.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Πρωτόκολλο επιβάλλει τελωνειακο­ύς ελέγχους στα αγαθά που μετακινούν­ται μεταξύ Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, ώστε να μην επιβληθούν αντίστοιχο­ι έλεγχοι μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας. Η ανάγκη για την υιοθέτησή του προέκυψε από την επιμονή της κυβέρνησης Τζόνσον στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της Ε.Ε., ώστε να μην υπόκειται στους κανόνες που τη διέπουν.

Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι δεν θα επαναδιαπρ­αγματευθεί το Πρωτόκολλο για το Brexit και απείλησε με νομική προσφυγή κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

 ?? ?? Η μονομερής δράση της βρετανικής κυβέρνησης «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύν­η», τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αναφέροντα­ς ότι ως πρώτο βήμα η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της διαδικασία­ς επί παραβάσει που κινήθηκε κατά του Λονδίνου τον Μάρτιο του 2021.
Η μονομερής δράση της βρετανικής κυβέρνησης «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύν­η», τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αναφέροντα­ς ότι ως πρώτο βήμα η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της διαδικασία­ς επί παραβάσει που κινήθηκε κατά του Λονδίνου τον Μάρτιο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece