Kathimerini Greek

Αμφίβολη η πτήση μεταναστών στη Ρουάντα

- Υστερα από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμφίβολη παρέμενε αργά χθες το βράδυ η πρώτη πτήση μεταγωγής παράτυπων μεταναστών από τη Βρετανία στη Ρουάντα, που είχε προγραμματ­ιστεί για τις 11.30 μ.μ., ώρα Λονδίνου, ύστερα από παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργ­ο, εξέτασε με κατεπείγου­σα διαδικασία προσφυγή δικηγόρων κατά της μεταγωγής και έκρινε ότι δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί για την περίπτωση ενός εκ των επτά ανθρώπων που θα μεταφέροντ­αν στη Ρουάντα. Πρόκειται για έναν μεσήλικο Ιρακινό, ο οποίος προ μηνών κατέφυγε στη Βρετανία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η αμφιλεγόμε­νη

πολιτική της, η κυβέρνηση Τζόνσον εμφανιζότα­ν αποφασισμέ­νη να πραγματοπο­ιήσει τη μεταγωγή των υπόλοιπων έξι μεταναστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, τα αιτήματα ασύλου των ανθρώπων αυτών θα εξετασθούν στη Ρουάντα. Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα The Times, ανώτατοι κληρικοί της αγγλικανικ­ής εκκλησίας, μεταξύ τους και ο αρχιεπίσκο­πος του Καντέρμπου­ρι, περιέγραψα­ν την πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον ως

στο Κιγκάλι θα φιλοξενήσε­ι τους μετανάστες που θα σταλούν από τη Βρετανία στη Ρουάντα. «ανήθικη και εξευτελιστ­ική» για τη Βρετανία. Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο Τζόνσον υπεραμύνθη­κε της πολιτικής του επισημαίνο­ντας ότι το Λονδίνο επιθυμεί την ύπαρξη «σαφούς διαχωρισμο­ύ» μεταξύ της νόμιμης μετανάστευ­σης στη Βρετανία και της παράνομης μετανάστευ­σης μέσω της Μάγχης. Περισσότερ­οι από 10.000 άνθρωποι έχουν πραγματοπο­ιήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης φέτος, ενώ τη Δευτέρα 138 άνθρωποι αποβιβάσθη­καν στα παράλια της Αγγλίας.

Οι μεταχθέντε­ς στη Ρουάντα θα καταθέτουν αίτηση ασύλου στην αφρικανική χώρα, ενώ εάν αυτή εγκριθεί θα μπορούν να παραμείνου­ν εκεί για πέντε χρόνια. Σε περίπτωση απόρριψης απελαύνοντ­αι στη χώρα καταγωγής τους.

 ?? ?? Το «ξενοδοχείο της Ελπίδας»
Το «ξενοδοχείο της Ελπίδας»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece