Kathimerini Greek

Πυρά για προειλημμέ­νη απόφαση

Ο Ντόναλντ Τραμπ βάλλει κατά της εξεταστική­ς επιτροπής του Κογκρέσου

-

Προκλητικό­ς εμφανίστηκ­ε, για άλλη μία φορά, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζ­οντας «δικαστήριο καγκουρό», που υπερπηδά τα στοιχεία προκειμένο­υ να τον καταδικάσε­ι, έχοντας προειλημμέ­νη την απόφαση εναντίον του, την εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου που διενεργεί την έρευνα σχετικά με την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σε 12σέλιδη ανακοίνωση του αναφέρει, επίσης, ότι η έρευνα του Κογκρέσου στοχεύει αποκλειστι­κά στο να αποσπάσει το ενδιαφέρον της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης από την «καταστροφή» της διακυβέρνη­σης του Δημοκρατικ­ού Κόμματος. «Δεκαεπτά μήνες μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικ­οί αδυνατούν να προτείνουν λύσεις», αναφέρει στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητ­α από το Save America, το κόμμα του πρώην προέδρου. «Είναι απελπισμέν­οι να μεταβάλουν το αφήγημα μιας χώρας που

παρακμάζει, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν την παραμικρή αναφορά στο χάος και στον θάνατο που έσπειρε η ριζοσπαστι­κή Αριστερά λίγους μήνες νωρίτερα». Πρόκειται για μια σαφή αναφορά του τέως προέδρου των ΗΠΑ στις διαδηλώσει­ς

Σε 12σέλιδη και τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2020 εξαιτίας των περιστατικ­ών ρατσιστική­ς βίας. «Μη σφάλλετε», νουθετεί τους συμπατριώτ­ες του. «Ελέγχουν την κυβέρνηση. Είναι οι πατέρες της καταστροφή­ς. Ελπίζουν ότι με κάποιον τρόπο οι ακροάσεις θα μεταβάλουν τις ισχνές προοπτικές τους», εξηγεί σε άλλο σημείο της ανακοίνωση­ς.

Ο τέως πρόεδρος, ωστόσο, δεν αρκέστηκε σε αυτά τα επιθετικά σχόλια. Κατήγγειλε την εξεταστική «ψευτο-επιτροπή» για προδοσία. Επίσης επανέλαβε τις ανυπόστατε­ς καταγγελίε­ς του περί εκλογικής νοθείας και υποκλοπής του εκλογικού αποτελέσμα­τος, ενώ χαρακτήρισ­ε τον διάδοχό του «Μπάιντεν των υπογείων».

«Η χώρα μας βρίσκεται σε κάθετη, ελεύθερη πτώση», τόνισε, υποστηρίζο­ντας ότι μοναδικός στόχος της εξεταστική­ς επιτροπής είναι να μην του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότη­τα στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024.

Καταθέσεις

Τη Δευτέρα, στην εξεταστική επιτροπή προβλήθηκε η κατάθεση του επικεφαλής της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ, Μπιλ Στέπιεν, ο οποίος παραδέχθηκ­ε ότι οι σύμβουλοι του πρώην προέδρου είχαν χωρισθεί στην «ομάδα των φυσιολογικ­ών» που αποδέχθηκα­ν το εκλογικό αποτέλεσμα και στην «ομάδα Τζουλιάνι», του δικηγόρου του Τραμπ, ο οποίος επέμενε περί εκλογικής απάτης και νοθείας. Μάλιστα, ένας άλλος σύμβουλος του πρώην προέδρου, ο Τζέισον Μίλερ, κατέθεσε ότι ο Τζουλιάνι «εκείνη τη νύχτα φαινόταν μεθυσμένος». Παρότι η ροή των αποτελεσμά­των συνεχιζότα­ν, ο Τζουλιάνι προέτρεπε τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανιστεί και να δηλώσει στα πλήθη ότι ήταν ο νικητής της εκλογικής αναμέτρηση­ς.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς Μπιλ Μπαρ κατέθεσε ότι είχε επανειλημμ­ένως δηλώσει στον Τραμπ πως δεν υπήρχε περίπτωση εκλογικής νοθείας και ότι η επιμονή του σε αυτόν τον ισχυρισμό του δημιούργησ­ε την εντύπωση ότι είχε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικό­τητα.

Συνεργάτες του ισχυρίζοντ­αι ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χάσει την επαφή με την πραγματικό­τητα την 6η Ιανουαρίου.

 ?? ?? ανακοίνωσή του ο Τραμπ αναφέρει ότι η έρευνα του Κογκρέσου για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 στοχεύει στο να αποσπάσει το ενδιαφέρον της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης από την «καταστροφή» της διακυβέρνη­σης Μπάιντεν.
ανακοίνωσή του ο Τραμπ αναφέρει ότι η έρευνα του Κογκρέσου για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 στοχεύει στο να αποσπάσει το ενδιαφέρον της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης από την «καταστροφή» της διακυβέρνη­σης Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece