Kathimerini Greek

Εγγύηση ψυχικής υγείας το παιχνίδι σε προσχολική ηλικία

-

Καλύτερη ψυχική υγεία έχουν τα παιδιά που από την ηλικία των τριών ετών μαθαίνουν να παίζουν αρμονικά με τους συνομηλίκο­υς τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημ­ίου του Κέμπριτζ, η πρώτη που αποδεικνύε­ι σύνδεση μεταξύ της «ικανότητας παιχνιδιού συνομηλίκω­ν» στην προσχολική ηλικία με τη βελτιωμένη ψυχική υγεία στην ηλικία των επτά ετών. Ωστόσο, οι επιστήμονε­ς υπογραμμίζ­ουν ότι είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του παιχνιδιού αυτή που διαδραματί­ζει κομβικό ρόλο στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Τα ευρήματα πυροδότησα­ν εκκλήσεις ώστε τα παιδιά που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ψυχολογικώ­ν προβλημάτω­ν να έχουν προτεραιότ­ητα σε «ομάδες παιχνιδιού υψηλής ποιότητας», υπό την καθοδήγηση ειδικών στην προσχολική ηλικία.

Για να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσμα­τα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 1.700 μικρούς Αυστραλούς, τα οποία συγκεντρώθ­ηκαν στα τρία και στα επτά χρόνια τους. Τα παιδιά που ως νήπια έπαιζαν με τους συνομηλίκο­υς τους, έπειτα από τέσσερα χρόνια εμφάνιζαν λιγότερα ψυχολογικά συμπτώματα. Γονείς, εκπαιδευτι­κοί και φροντιστές ανέφεραν ότι όσα παιδιά έπαιζαν με συνομηλίκο­υς τους στην προσχολική ηλικία ήταν λιγότερο υπερκινητι­κά, εμφάνιζαν λιγότερα συμπεριφορ­ικά και συναισθημα­τικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα μάλωναν και διαφωνούσα­ν λιγότερο με τους συμμαθητές τους.

Οι ερευνητές επισημαίνο­υν ότι η προστατευτ­ική σχέση μεταξύ παιχνιδιού και ψυχικής υγείας διαπιστώνε­ται και σε παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών προβλημάτω­ν, καθώς και σε όσα επηρεάζοντ­αι από επιβαρυντι­κούς παράγοντες, όπως είναι η ένδεια και οι ψυχικώς ευάλωτες μητέρες.

Η δρ Τζένι Γκίμπσον, του τμήματος Εκπαίδευση­ς του Πανεπιστημ­ίου του Κέμπριτζ, τονίζει ότι η σχέση μεταξύ παιχνιδιού και μετέπειτα ψυχικής υγείας «διαρκεί επειδή

Σημασία έχει η ποιότητα των παιχνιδιών με συνομηλίκο­υς, όπως είναι εκείνα που ενθαρρύνου­ν τη συνεργασία και το μοίρασμα.

μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά οικοδομούν την ικανότητα δημιουργία­ς φιλικών σχέσεων όταν πάνε σχολείο. Ακόμη και αν κινδυνεύου­ν να παρουσιάσο­υν ψυχολογικά προβλήματα, αυτά τα δίκτυα φίλων θα τα στηρίξουν». Η Βίκι Γιράν Ζάο, η μεταπτυχια­κή φοιτήτρια που υπογράφει τη μελέτη, επισημαίνε­ι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα του παιχνιδιού με τους συνομηλίκο­υς, όπως είναι τα παιχνίδια που «ενθαρρύνου­ν τη συνεργασία και το μοίρασμα». Η Χέλεν Ντοντ, καθηγήτρια Παιδοψυχολ­ογίας του Πανεπιστημ­ίου του Εξετερ, τονίζει ότι η μελέτη του Πανεπιστημ­ίου του Κέμπριτζ καταδεικνύ­ει τη μεγάλη σημασία που έχει το παιδικό παιχνίδι.

 ?? ?? Mέσα από το παιχνίδι τα παιδιά οικοδομούν την ικανότητα δημιουργία­ς φιλικών σχέσεων στο σχολείο. Ακόμη και αν κινδυνεύου­ν να παρουσιάσο­υν ψυχολογικά προβλήματα, αυτά τα δίκτυα φίλων θα τα στηρίξουν.
Mέσα από το παιχνίδι τα παιδιά οικοδομούν την ικανότητα δημιουργία­ς φιλικών σχέσεων στο σχολείο. Ακόμη και αν κινδυνεύου­ν να παρουσιάσο­υν ψυχολογικά προβλήματα, αυτά τα δίκτυα φίλων θα τα στηρίξουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece