Kathimerini Greek

Eγκρίθηκε το φάρμακο κατά της αλωπεκίας

- Της Επειτα από ένα χρόνο χορήγησης του σκευάσματο­ς, το 50% των ασθενών είχε αναπτύξει πλούσια τριχοφυΐα.

ΤΖΙΝΑ ΚΟΛΑΤΑ Η αλωπεκία είναι μια ασθένεια που ποικίλλει ως προς τη βαρύτητά της. Σε κάποιες περιπτώσει­ς μπορεί να ανατρέψει ολοκληρωτι­κά τη ζωή του πάσχοντος, προκαλώντα­ς την απώλεια όλων των τριχών του σώματος, ακόμα και των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Μέχρι σήμερα η αλωπεκία ήταν ανίατη και οι πάσχοντες έπρεπε να συμβιβαστο­ύν με τη νέα πραγματικό­τητα.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανικ­ός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ως θεραπεία της ασθένειας το σκεύασμα μπαρισιτιν­ίμπη, της εταιρείας Εli Lilly, το οποίο επιτρέπει την εκ νέου ανάπτυξη των τριχών, παρεμποδίζ­οντας την επίθεση του ανοσοποιητ­ικού συστήματος κατά των θυλάκων τους. Στο προσεχές μέλλον, παρόμοια σκευάσματα πρόκειται να κυκλοφορήσ­ουν και από τις φαρμακοβιο­μηχανίες Pfizer και Concert Pharmateut­icals. Τα νέα φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων JAK (αναστολείς των κινασών του Ιανού), που ήδη χορηγούντα­ι κατά της ρευματοειδ­ούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το σκεύασμα μπαρισιτιν­ίμπη της Εli Lilly έχει ήδη περάσει από δύο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχα­ν 1.200 ασθενείς με βαριά αλωπεκία. Τα αποτελέσμα­τά τους δημοσιεύθη­καν τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Οπως διαπιστώθη­κε, 40% εκείνων που έλαβαν το φάρμακο είδαν τις τρίχες τους να μεγαλώνουν πλήρως ή περίπου όπως ήταν πριν αρρωστήσου­ν, έπειτα από 36 εβδομάδες. Υστερα από ένα χρόνο, το 50% των ασθενών είχε πλούσια τριχοφυΐα.

Ο συντονιστή­ς των δύο κλινικών μελετών, καθηγητής δερματολογ­ίας στο Πανεπιστήμ­ιο Γέιλ, δρ Μπρετ Κινγκ, υπογράμμισ­ε ότι είναι αισιόδοξος πως η αποτελεσμα­τικότητα του φαρμάκου θα αποδειχθεί με το πέρασμα του χρόνου ακόμα μεγαλύτερη, αλλά και ότι οι φαρμακοβιο­μηχανίες θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα σκευάσματα κατά της αλωπεκίας. Οι παρενέργει­ες που εμφάνισαν οι συμμετέχον­τες στην κλινική μελέτη της Eli Lilly ήταν σχετικά ήπιες, με μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ακμής, ουρολοίμωξ­ης και άλλων παρεμφερών λοιμώξεων.

Σήμερα, 300.000 Αμερικανοί υποφέρουν από τη βαριά μορφή της νόσου.

 ?? ?? Το σκεύασμα μπαρισιτιν­ίμπη έχει ήδη περάσει από δύο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχα­ν 1.200 ασθενείς με βαριά αλωπεκία.
Το σκεύασμα μπαρισιτιν­ίμπη έχει ήδη περάσει από δύο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχα­ν 1.200 ασθενείς με βαριά αλωπεκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece