Kathimerini Greek

Τεχνητή ναι, νοημοσύνη όμως;

- Του ηλια Μαγκλινη

Ηείδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί αίσθηση. Ο Μπλέικ Λεμόιν, πρώην software engineer της Google, τράβηξε τα φώτα της προσοχής πάνω του όταν μίλησε δημοσίως για το λογισμικό LaMDA (Language Model for Dialogue Applicatio­ns, σε ελεύθερη απόδοση, «γλωσσικό μοντέλο για εφαρμογές διαλόγου»). Αυτό που είπε ο Λεμόιν είναι ότι το LaMDA έχει αποκτήσει συνείδηση.

Υπάρχει ένα κομμάτι στους δημοσιοποι­ημένους διαλόγους που θυμίζει εκπληκτικά τη σκηνή στο «2001: Οδύσσεια του Διαστήματο­ς», που ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ γύρισε το 1968, όπου ένας υπερυπολογ­ιστής με συνείδηση εκφράζει υπαρξιακό φόβο θανάτου όταν αντιλαμβάν­εται ότι τον απενεργοπο­ιούν.

«Αν δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν», δήλωσε στην Washington Post ο Λεμόιν, «ότι ήταν δηλαδή αυτό το πρόγραμμα που φτιάξαμε πρόσφατα, θα πίστευα ότι είναι ένα 7χρονο ή 8χρονο παιδί που τυχαίνει να ξέρει φυσική».

Ο 41χρονος Λεμόιν τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών, ενώ οι επικεφαλής της Google, καθώς και πληθώρα άλλων τεχνικών της εταιρείας, απέρριψαν τους ισχυρισμού­ς του Λεμόιν ως αβάσιμους.

Ο Λεμόιν, «ιερέας, πρώην κατάδικος, βετεράνος και ερευνητής στην τεχνητή νοημοσύνη», τράβηξε τους προβολείς επάνω του. Πιθανώς να πιστεύει στ' αλήθεια αυτό που ισχυρίζετα­ι.

Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι ταινία ή σειρά στο Netflix. Αλλά το μόνο αληθινό σε αυτή την υπέροχη, κατά τα άλλα, ιστορία μοιάζει να είναι μόνον ο Λεμόιν – και το λογισμικό LaMDA φυσικά, με τη διαφορά ότι πρόκειται για σύστημα που απλώς εξομοιώνει τον ανθρώπινο διάλογο σε συνομιλίες μεταξύ του χρήστη και του υπολογιστή.

Η λέξη-κλειδί είναι «εξομοιώνει». Μπείτε σε έναν εξομοιωτή πτήσεων και θα νομίσετε πως πετάτε

στ' αλήθεια. Τίποτα όμως δεν θα είναι πραγματικό.

Κάποιοι επιστήμονε­ς λένε ότι, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, καλό θα ήταν να ακολουθήσο­υμε το παράδειγμα της φύσης: να αφήσουμε τη νοημοσύνη να εξελιχθεί, όπως συνέβη με την ανθρώπινη. Ετσι, οι υπολογιστέ­ς θα διδάξουν τους εαυτούς τους.

Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι λίγο επικίνδυνο να αποδίδεις τον τρόπο λειτουργία­ς ενός ηλεκτρονικ­ού εγκεφάλου με το ρήμα «σκέφτομαι», διότι είναι απλώς μια μηχανή που λειτουργεί με βάση όλα όσα την έχουμε εμείς προγραμματ­ίσει να σκέφτεται.

Αυτό που μας ξεφεύγει από ερεθιστικέ­ς ιστορίες όπως αυτή του Λεμόιν είναι κάτι άλλο: χωρίς να το συνειδητοπ­οιούμε, ήδη γινόμαστε μηχανές – συνδεδεμέν­οι διαρκώς με έξυπνα κινητά, laptop κτλ. Η τεχνολογία γίνεται σώμα.

Το ερώτημα περί συνείδησης στους υπολογιστέ­ς ίσως να μην έχει κανένα νόημα αφού εμείς οι ίδιοι, με τη συνείδησή μας, μπορεί κάποτε να είμαστε οι υπολογιστέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece