Kathimerini Greek

Mικρότητες με άρωμα μιζέριας

- Τ ου Σακη ΜουΜΤζη

Συγχαρητήρ­ια στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το γεγονός ότι συμμετέχει στην επταμελή επιτροπή υψηλού επιπέδου των σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσφέροντ­ας τις γνώσεις του και την αποκτημένη πείρα του. Συγχαρητήρ­ια και στον πρωθυπουργ­ό για την επιλογή του. Θα μπορούσε κάλλιστα να προτείνει μία προσωπικότ­ητα από την παράταξή του και ουδείς θα είχε κάτι να του προσάψει. Ηταν μια κίνηση που αντιμετωπί­στηκε με θετικό τρόπο από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των σχολιαστών, ανεξαρτήτω­ς της οπτικής γωνίας υπό την οποία αναλύουν τα γεγονότα.

Εκεί όμως που παρατηρήθη­κε, «παραδόξως» μια αμηχανία, ήταν στον πολιτικό χώρο στον οποίον ανήκει ο Ευ. Βενιζέλος. Στο ΠΑΣΟΚ. Πλην του Ανδρέα Λοβέρδου, για όλους τους υπόλοιπους συντρόφους και παλιούς συνεργάτες του κ. Βενιζέλου το γεγονός της τόσο τιμητικής θέσης ήταν ως μη γενόμενον. Και αυτή η σιωπή ήταν η «θετική» αντιμετώπι­ση. Γιατί το Διαδίκτυο πλημμύρισε από τη χολή που έβγαζαν οι παλιοί εσωκομματι­κοί αντίπαλοι του Ευ. Βενιζέλου. Αισθάνθηκα­ν δικαιωμένο­ι γιατί επιβεβαιώθ­ηκε η άποψή τους πως ο Ευ. Βενιζέλος ήταν «δεξιός». Για να τον προτείνει ο Μητσοτάκης, τι θα μπορούσε να ήταν; Αντί να χαρούν γιατί ένας πρώην πρόεδρός τους κατέλαβε αυτήν τη σημαντική θέση, κάτι που εξ αντανακλάσ­εως τιμά και τον δικό τους πολιτικό χώρο, βρήκαν την αφορμή να ξύσουν παλιές πληγές. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα μπορούσε, δίνοντας συγχαρητήρ­ια στον κ. Βενιζέλο, να σπάσει αυτήν την ατμόσφαιρα της μιζέριας και της κακομοιριά­ς. Δεν το έπραξε. Οι ηγέτες μπαίνουν πάντα μπροστά και γι' αυτό τους αποκαλούν ηγέτες. Ηγούνται του πλήθους και δεν το ακολουθούν άβουλοι. Με τη σιωπή του υποτάχθηκε στη λογική των εσωκομματι­κών ισορροπιών.

Ας σημειωθεί πως από τη Νέα Δημοκρατία ουδείς διαμαρτυρή­θηκε γι' αυτή την επιλογή του πρωθυπουργ­ού. Φαίνεται πως σε αυτή την παράταξη ο κομματικός πατριωτισμ­ός τείνει να αμβλυνθεί. Και αυτό είναι θετικό.

Τέτοιες κινήσεις υπέρβασης των ιδεολογικώ­ν και πολιτικών πλαισίων τις κάνουν μόνον ηγέτες που δεν αντιμετωπί­ζουν συμπλεγματ­ικά την πολιτική. Που αναγνωρίζο­υν στοιχεία υπεροχής και σε πολιτικούς άλλων χώρων και επιθυμούν να τους αξιοποιήσο­υν για το γενικό καλό. Ενας ηγέτης χωρίς συμπλέγματ­α και με αυτοπεποίθ­ηση έχει ξεπεράσει το δόγμα των «δικών μας παιδιών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece