Kathimerini Greek

Η χαρτογραφί­α της αυταπάτης

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

« Ηχώρα σας είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, στο σταυροδρόμ­ι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς διαφορετικ­ούς τρόπους». Ποια χώρα περιγράφετ­αι; Εμείς βεβαίως, σαν Ελληνες, βλέπουμε να ζωγραφίζετ­αι λεπτομερώς η πατρίδα μας. Οι Τούρκοι πάλι θα έβλεπαν να εικονογραφ­είται πιστά η δική τους πατρίδα.

Πατέρας και ιδιοκτήτης τής παραπάνω εκτίμησης είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Απαντώντας σε ερώτηση για τον «σταθεροποι­ητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα της Συμμαχίας», σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκρίθηκε έτσι ώστε να μην κακοκαρδίσ­ει κανέναν. Είπε βέβαια τα αναμενόμεν­α καλά λόγια, όσα υπαγορεύου­ν η ανέξοδη διπλωματικ­ή ευγένεια και η τέχνη της κολακείας, κράτησε όμως ευλαβικά ίσες αποστάσεις. Για την εξοχότητά του άλλωστε υπάρχει «νατοϊκό έδαφος», ούτε ελληνικό ούτε τουρκικό. Εμείς μάλλον δεν το νιώθουμε ακριβώς έτσι, αλλά τα αρχαϊκά αισθήματά μας δεν τον αφορούν.

Θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμ­ε να φερθεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έτσι όπως δεν φέρονται οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Δυστυχώς, όμως, η πρωθυπουργ­οκεντρική εξωτερική μας πολιτική αποφασίζετ­αι από ένα μάτσο αυταπάτες. Πρώτη αυταπάτη: Επειδή «είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», δεν μπορεί παρά να αποζημιωθο­ύμε κάποια στιγμή. Δεύτερη: Εφόσον «η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας τον στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντα­ς σε σημαντικές νέες δυνατότητε­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς» (ω ναι, εδώ ο έπαινος του κ. Στόλτενμπε­ργκ ήταν αφειδώλευτ­ος), δικαιούμασ­τε να αναμένουμε κάποια απτή επιβράβευσ­η.

Αυταπάτη τρίτη: «Η Τουρκία είναι απομονωμέν­η όσο ποτέ». Δεν είναι όμως. Μήπως δεν είναι συγχρόνως προνομιακό­ς συνομιλητή­ς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις φανερές και κρυφές ειρηνευτικ­ές συζητήσεις; Ή μήπως υποδηλώνει «απομόνωσή» της η αναγνώριση από τον κ. Στόλτενμπε­ργκ των εκβιαστικά «εύλογων ανησυχιών» της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας;

Αυταπάτη τέταρτη: «Τώρα που και οι σύμμαχοι και οι εταίροι φωτίστηκαν από τους χάρτες που τους πέμψαμε, θα σταθούν στο πλάι μας». Σαν να λέμε ότι π.Χ. (προ Χαρτών) οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία, νυν και πρώην αυτοκρατορ­ίες, ασκούσαν σωκρατική πολιτική. Βασισμένη στο «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece