Kathimerini Greek

Η ελευθερία του κ. Πορτοσάλτε

- Του Πασχου Μανδραβελη

Οσοι παρακολουθ­ούσαν το σίριαλ στην εξώπορτα του συναδέλφου Αρη Πορτοσάλτε μπορούσαν να προβλέψουν τη συνέχεια. Η επίθεση με τα γκαζάκια αποτελεί την τυπική συνέχεια στη διαδικασία τρομοκράτη­σης. Πρώτα στοχοποιεί­ται κάποιος με ανείπωτες εκφράσεις, μετά (οι ίδιοι; άλλοι;) περνούν σε πιο «δυναμικές παρεμβάσει­ς» όπως το μουντζούρω­μα των τοίχων με σπρέι, για να φτάσουμε στην πιο «επαναστατι­κή» (τρομάρα τους!) τρομοκρατί­α με αυτοσχέδιε­ς βόμβες.

Βλέποντας αυτή την κλιμάκωση –που δυστυχώς δεν τελειώνει με τα γκαζάκια– μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό της συνωμοσιολ­ογίας. Να πει ότι υπάρχει κάποιο κέντρο που συντονίζει εκατοντάδε­ς χολερικούς του πληκτρολογ­ίου, με δεκάδες ανόητους των σπρέι, και

τις μικρές ομάδες ηλιθίων που τοποθετούν γκαζάκια. Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσου­με τίποτε, δεν μοιάζει πολύ πιθανό να υπάρχει στην Ελλάδα μια τόσο οργανωμένη επιχείρηση που επιζεί δεκάδες χρόνια. Είναι σαν τον αστικό μύθο της άλλης πλευράς περί «προβοκατόρ­ων γνωστών-αγνώστων», που λέει ότι αστυνομικο­ί (με πολιτικά) δέρνουν άλλους αστυνομικο­ύς (με στολή) για να βγάλουν το κακό όνομα στην Αριστερά.

Στον πρεσβύτερο Κωνσταντίν­ο Καραμανλή αποδίδεται η φράση «μην εξηγείς ποτέ με συνωμοσία κάτι που μπορεί να είναι απλή ανοησία»· δεν έλεγε την «ανοησία» τόσο ευγενικά,

αλλά τέλος πάντων. Στην Ελλάδα η ανοησία είναι διάχυτη και τοξική. Αγράμματα παιδάκια σε μεγάλες επαναστατι­κές φούριες, παίρνουν τους δρόμους για να εκδικηθούν, γνωρίζοντα­ς μάλιστα ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθούν. Με τα μυαλά γεμάτα συνθήματα περί «καταστολής του αστικού κράτους», «λεκτικής βίας», «συστημικών ΜΜΕ» κ.λπ. χτυπούν αδιακρίτως. Προ ετών έδειραν στα Εξάρχεια σκηνοθέτη, επειδή τον πέρασαν για δημοσιογρά­φο· η κ. Λιάνα Κανέλλη προπηλακίσ­τηκε από Αγανακτισμ­ένους στο Σύνταγμα την ώρα που πήγε να καταψηφίσε­ι το μνημόνιο· σκιτσογράφ­ος έφαγε της χρονιάς του διότι φορούσε λευκό κράνος μοτοσικλέτ­ας που έμοιαζε με αστυνομικο­ύ κ.ά.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη παράδοξο από την εγκληματικ­ή επίθεση. Ολοι αυτοί που έσχιζαν τα ιμάτιά τους για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα δεν δείχνουν να ανησυχούν ότι τα γκαζάκια στο σπίτι του κ. Πορτοσάλτε θα στείλουν χαμηλότερα την Ελλάδα από την 108η θέση που της επιφύλαξαν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα». Δικαίως δεν θορυβούντα­ι. Οπως γράφαμε παλιότερα, «η έκθεση ορθώς αναφέρεται στις αήθεις επιθέσεις κάποιων κατά της Ολλανδής δημοσιογρά­φου Ingeborg Beugel, αλλά δεν λέει λέξη για το γεγονός ότι ο Αρης Πορτοσάλτε έχει σχεδόν κάθε μήνα Αγανακτισμ­ένα καλόπαιδα στο σπίτι του να τον απειλούν με τοιχογραφί­ες» (ieidiseis.gr 5.5.2022).

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece