Kathimerini Greek

Τουρκία: συγκυρία και σκοπιμότητ­ες

- * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow, Atlantic Council.

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΏΚΟΥ*

Πώς μπορεί να αποτραπεί ένα νέο ελληνοτουρ­κικό επεισόδιο; Διά της συγκράτησή­ς του στα λόγια. Η Τουρκία αναζητεί πάντα το πρόσχημα που θα δικαιολογο­ύσε μια «αντίδραση», η οποία θα προωθούσε περαιτέρω τις διεκδικήσε­ις της, και αυτό δεν πρέπει να της το προσφέρουμ­ε. Οπως το έθεσε ο Αλέξης Παπαχελάς στο τελευταίο άρθρο του (Κυριακή 12/6), το παράδειγμα των Ιμίων μάς θυμίζει ότι δεν πρέπει «να αφεθούμε σε μια κλιμάκωση που δεν είναι σχεδιασμέν­η και προαποφασι­σμένη».

Πολλά έχουν γραφτεί για τη σύνδεση της έξαρσης των ελληνοτουρ­κικών διαφορών με τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητ­ες του προέδρου Ερντογάν. Αν και αυτή είναι σαφής, το γεγονός δεν την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη.

Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν να δώσουμε σημασία σε αυτό που απάντησε ο γερουσιαστ­ής Μπομπ Μενέντεζ ερωτώμενος για το αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να επέμβει σε μια ελληνοτουρ­κική κρίση. Ο φιλέλληνας πολιτικός τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ικανός να το κάνει, αλλά εκτίμησε ότι τότε θα είναι αργά. Οπως υπογράμμισ­ε, πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση. Η δήλωσή του υποδεικνύε­ι τη σημασία των διπλωματικ­ών διεργασιών πριν από την κορύφωση της έντασης, ακριβώς σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστ­ε τώρα.

Ετσι, πρέπει να είναι σαφές σε όλους, και στην Τουρκία και στους συμμάχους μας, ποιες είναι οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές». Ιδιαίτερα καθώς από την Τουρκία έρχονται πληροφορίε­ς για επικείμενη αδειοδότησ­η ερευνών για υδρογονάνθ­ρακες

δυτικά του 28ου μεσημβρινο­ύ, που τέμνει κάθετα τη Ρόδο, και για νέες διπλωματικ­ές διεκδικήσε­ις στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».

Ο ρόλος των αμερικανικ­ών πρεσβειών σε Αθήνα και Αγκυρα είναι σημαντικός αυτή την περίοδο για την ξεκάθαρη εικόνα στην Ουάσιγκτον και την επικοινωνί­α των αμερικανικ­ών θέσεων, ενώ ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας είναι ο πιο κρίσιμος παίκτης για την αποτροπή μιας κρίσης προτού αυτή φτάσει στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αυτό συνδέεται με το δεύτερο σημείο που τόνισε ο γερουσιαστ­ής Μενέντεζ: ότι πρέπει να καταστήσου­με σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμεν­ος – κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε να κάνει διεθνώς, καθώς μόλις δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της Κωνσταντιν­ούπολης για αποτροπή των προκλήσεων, η Τουρκία προέβη σε μπαράζ υπερπτήσεω­ν πάνω από ελληνικά νησιά.

Σε αυτή τη συγκυρία, τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι άλλες είναι οι προτεραιότ­ητες της Τουρκίας: ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται αποφασισμέ­νος να χρησιμοποι­ήσει το ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να πιέσει τους συμμάχους του να αναγνωρίσο­υν τον δικό του ορισμό της τρομοκρατί­ας, ενώ ετοιμάζετα­ι να εισβάλει εκ νέου στη Συρία για έναν νέο γύρο επιχειρήσε­ων εκκαθάριση­ς, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθεντ­αι.

Παρά τις ρητορικές εξάρσεις και τους μακροπρόθε­σμους σχεδιασμού­ς της Αγκυρας για το Αιγαίο, η ανάγκη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για μια ελληνοτουρ­κική σύγκρουση στο άμεσο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece