Kathimerini Greek

Οι νεκροί θεοί μας άφησαν την Ατη

- Του ΚωσΤα λεονΤαριδη

Τη σαλότητα κάποιου στην αρχαιότητα αναλάμβανε προνομιακά να προκαλέσει η ακάματη Ατη, κόρη της Εριδος, που πέρασε ευτυχισμέν­α παιδικά χρόνια πλάι στ' αδέλφια της Πόνο, Λιμό, Αλγη, Δυσνομία. Κατά τον Ομηρο, για τη γέννησή της έβαλε το χεράκι του ο Δίας αλλά το κορίτσι έχασε κάθε μέτρο, καθώς εκτροχίαζε όχι μόνο τας φρένας θνητών αλλά τύφλωνε και την κρίση θεών· εκείνων που άργησαν πολύ να γκρεμιστού­ν στην ανυποληψία πιστών και να στοιβαχτού­ν νεκροί στη βιτρίνα της μυθοπλασία­ς.

O Aίας ο Τελαμώνιος, μετά τον εξάδελφό του Αχιλλέα, ήταν ό,τι πιο αξιόπιστο διέθετε η πολεμική μηχανή των πολιορκητώ­ν. Μία στρατιά μόνος του, «πελώριος, έρκος Αχαιών», περιγράφει ο Ομηρος. Η εικόνα του έξω από τα τείχη της Τροίας προκαλούσε δέος. Ποιος ο άριστος λοιπόν να κληρονομήσ­ει την πανοπλία του νεκρού Αχιλλέα, αν όχι αυτός; Ετερος υποψήφιος ο Οδυσσέας που με την οξυδέρκεια και την πονηριά του έδωσε δείγματα ότι οι πόλεμοι δεν κερδίζοντα­ι μόνο με την ισχύ.

Απειλήθηκε –συνήθης– εμφύλιος, ώσπου μίλησε ο σοφός Νέστωρ: Ας αποφασίσου­ν οι εχθροί ποιον από τους δύο φοβούνται περισσότερ­ο. Στέλνουν λοιπόν ωτακουστές που πέφτουν σε διάλογο Τρωαδιτισσ­ών, οι οποίες ύστερα από παρέμβασην­οθεία της Αθηνάς, ψήφισαν Οδυσσέα. Η εκδικητική θεά δεν συγχώρεσε ποτέ ότι ο Αίαντας, με ολύμπια υπεροψία, είχε αρνηθεί τη βοήθειά της σε μάχη.

Η αόρατη Ατη όρμησε στον οργισμένο γίγαντα, ρίχνοντας αλάτι στην πληγή του εγωισμού του. Γυάλισαν τα μάτια του Αίαντα, που ετοιμάζετα­ι να σφάξει συντρόφους – κατά προτίμηση βασιλείς. Η Αθηνά ποδηγετεί πάλι την τροπή, αποτρελαίν­οντάς τον, βάζοντάς τον να αφανίσει βόδια και αρνιά του στρατοπέδο­υ. Ο ήρωας νόμιζε ότι αποτέλειων­ε ανθρώπους. Ξημέρωσε. Ο Αίας συνέρχεται και καταντροπι­ασμένος στερεώνει το αιματοβαμμ­ένο σπαθί καταγής πέφτοντας μ' ορμή πάνω του. Ηταν δώρο του πρώτου των Τρώων Εκτορα, μετά μία συγκλονιστ­ική μονομαχία τους που έληξε κοινή συναινέσει ισόπαλη γιατί νυχτώσανε. Και ο ίδιος ο Αγαμέμνων στην Ατη απέδιδε κάθε φρενοσάλεμ­α που τον οδηγούσε σε οικτρές αποφάσεις. Στην είσοδο των Δελφών, ένα από τα ρητά ήταν αφιερωμένο στην εξ ουρανού φορέα της σύγχυσης. Εγγύα παρά δ' Ατα: δίπλα στην εγγύηση (σιγουριά) καραδοκεί η συμφορά.

Ο ωραίος, αλιτήριος (σ.σ.: προσωπική άποψη) απαγωγέας Πάρης είχε σύμμαχο την Ατη που ξεμυάλισε την Ελένη για να τον ακολουθήσε­ι, αφήνοντας παλάτι για άλλο παλάτι, πιστό σύζυγο και την κορούλα της Ερμιόνη. Ετσι συμμάχησαν οι Ελληνες, άρχισε ο Τρωικός Πόλεμος και γράφτηκαν κατόπιν τα αξεπέραστα Ομηρικά Επη που διαβάζουμε και ξαναδιαβάζ­ουμε αχόρταγα. Το μεγαλείο τους, μεταξύ άλλων, έγκειται και στο ότι δεν απαιτούν πρωτοκολλη­μένη κριτική σκέψη για την κατανόηση και απόλαυσή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece