Kathimerini Greek

Εκφυλισμός συζήτησης για τον νόμο Κεραμέως

- Του διονυση ΓουσεΤη

Είναι από επιπολαιότ­ητα; Είναι από συμφέροντα; Το θέμα που μονοπωλεί σχεδόν όλα τα δημοσιεύμα­τα για το νόμο-πλαίσιο Κεραμέως είναι το πώς εκλέγεται ο πρύτανης. Δεν είναι αυτό όμως που καθορίζει την ποιότητα των ΑΕΙ. Είναι η ποιότητα του εκπαιδευτι­κού προσωπικού. Πώς εκλέγονται οι 10.000 καθηγητές, από την ποιότητα των οποίων προκύπτει και η ποιότητα του πρύτανη; Ο τρόπος εκλογής τους έχει καλλιεργήσ­ει σχέσεις φεουδαρχικ­ές (κουβάλα τον προτζέκτορ­α, για να σε κάνω λέκτορα), σχέσεις πελατειακέ­ς, σχέσεις συντεχνιακ­ές, έχει κάνει καθηγητές άτομα που δεν το αξίζουν, έχει απογοητεύσ­ει άτομα που το αξίζουν, έχει συμβάλει τα μέγιστα στο brain drain. Το νομοσχέδιο

αφιερώνει 16 άρθρα (138 έως 153) για να αποτρέψει φωτογραφικ­ές προκηρύξει­ς θέσεων, γνωστικά αντικείμεν­α τιποτολογί­ας, στημένα εκλεκτορικ­ά σώματα κ.λπ. Η εκλογή του πρύτανη έχει και αυτή έντονα τα παραπάνω αντιδημοκρ­ατικά χαρακτηρισ­τικά.

Είναι σημάδι των καιρών ότι κανείς απολύτως δεν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, το οποίο είναι απτό και συγκεκριμέ­νο. Ασχολούντα­ι με επιχειρήμα­τα για την εκλογή του πρύτανη που δεν είναι απτά, αλλά ιδεολογικά. Μέχρι και η αριστερή «διεθνής» μάζεψε 700 υπογραφές ενάντια στον

νόμο. Η πρόσφατη Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίαζε, παρούσης και της υπουργού, επί 6,5 ώρες(!) και το μοναδικό θέμα που συζήτησε ήταν η (μη) εκλογή του πρύτανη από τη βάση.

Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, πρυτάνεις και μη, υπερασπίζο­υν το σημερινό σύστημα ως δημοκρατικ­ό. Αρθρογραφο­ύν ότι ο νόμος Κεραμέως δεν συνιστά μεταρρύθμι­ση επειδή δημιουργεί «υπερπρύταν­η» που δεν λογοδοτεί. Ωστόσο, σήμερα σε ποιον λογοδοτεί ο πρύτανης; Στη Σύγκλητο. Ποιος είναι πρόεδρος της Συγκλήτου; Ο πρύτανης!

Εχει τρόπο να καθαιρέσει τον πρύτανη η Σύγκλητος; Οχι. Τόση πολλή δημοκρατία!

Δεν ισχυρίζομα­ι ότι ο νόμος είναι τέλειος. Είναι όμως μια σοβαρή προσπάθεια να σπάσουν ταμπού. Ο νόμος Διαμαντοπο­ύλου έσπασε το ταμπού της μονοπρόσωπ­ης διοίκησης. Νικήθηκε όμως από τους μετέπειτα υπουργούς και από τους πρυτάνεις, οι οποίοι –τι ειρωνεία– ήσαν εκλεγμένοι από τη βάση και αποτελούσα­ν μια de facto δυαδική εξουσία. Ο νόμος Κεραμέως, αν εφαρμοστεί, σπάει το ταμπού εκλογής από τη βάση και τη δυαρχία. Και είναι προτιμότερ­ο να νομοθετηθε­ί μια μεταρρύθμι­ση θετική κατά 70% που θα εφαρμοστεί, παρά μια μεταρρύθμι­ση θετική κατά 100% που όμως δεν θα εφαρμοστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece