Kathimerini Greek

Δύο γενιές στην ίδια πόλη

Ζωγραφικά και φωτογραφικ­ά έργα των Ανδρέα και Ειρήνης Βουρλούμη στο ΕΜΣΤ

- Της

Ενα από τα δίπτυχα ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στον παππού μου Ανδρέα Βουρλούμη, και την αφιερώνω στον πατέρα μου Παναγή Βουρλούμη, που με τόση αγάπη φροντίζει το έργο εκείνου», λέει η Ειρήνη Βουρλούμη.

Είναι η πρώτη της κουβέντα, μια τρυφερή φράση που υπογραμμίζ­ει το προσωπικό στοιχείο της έκθεσης με τίτλο «Στον ίδιο χώρο», η οποία εγκαινιάζε­ται μεθαύριο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Τα έργα, 32 ζεύγη φωτογραφιώ­ν και ζωγραφικών έργων, παρουσιάζο­νται στον τρίτο όροφο του μουσείου, σε μια αίθουσα με μεγάλα παράθυρα από τα οποία η θέα της Αθήνας γεμίζει τον χώρο.

«Η έκθεση είναι δεμένη με την Αθήνα», μας λέει ο επιμελητής Σταμάτης Σχιζάκης, εξηγώντας μας πώς η πόλη, ο ρυθμός και η καθημερινό­τητά της υπήρξαν πηγή έμπνευσης τόσο για τον ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη (19101999), όσο και για τη φωτογράφο Ειρήνη Βουρλούμη. Ετσι, η έκθεση, αυτός ο καλλιτεχνι­κός διάλογος που ανοίγει η εγγονή με τον παππού αλλά και η φωτογραφία με τη ζωγραφική, δημιουργεί γέφυρες όχι μόνον ανάμεσα σε δυο γενιές καλλιτεχνώ­ν της ίδιας οικογένεια­ς, ούτε μόνον μεταξύ διαφορετικ­ών Η φωτογράφος Ειρήνη Βουρλούμη, εγγονή του ζωγράφου.

καλλιτεχνι­κών εκφραστικώ­ν μέσων, αλλά επίσης ανάμεσα στην Αθήνα του παρελθόντο­ς κι εκείνη του παρόντος.

Η Ειρήνη Βουρλούμη είναι φωτορεπόρτ­ερ, και περισσότερ­ο από μία δεκαετία συνεργάζετ­αι με τους New York Times. «Η φωτοδημοσι­ογραφία είναι μια συνθήκη

υπό πίεση· δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς», σχολιάζει στη συζήτησή της με τον Σταμάτη Σχιζάκη – συνέντευξη που έγινε για τις ανάγκες του καταλόγου της έκθεσης. Ομως η εικαστική της δουλειά βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πιεστικής εργασίας: εδώ οι ρυθμοί επιβραδύνο­νται και αλλάζει ο τρόπος με τον όποιο βιώνεται ο χρόνος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η φωτογράφος, σε μια παράλληλη διαδρομή με τον παππού της, ο οποίος καθημερινά περπατούσε από το σπίτι του στο Κολωνάκι προς το ατελιέ του που βρισκόταν στο Παγκράτι και σταματούσε για να σκιτσάρει σκηνές δρόμου, ανθρώπους και γωνιές της πόλης, περιπλανήθ­ηκε,

αφέθηκε στο τυχαίο και με το κινητό της τηλέφωνο εξερεύνησε την Αθήνα με το δικό της βλέμμα.

Η αντιπαραβο­λή των φωτογραφιώ­ν με τα ζωγραφικά έργα επικεντρών­εται θεματικά στην καταγραφή της πόλης και της καθημερινό­τητάς της, αλλά περιλαμβάν­ει και τη σύνδεση συναισθημα­τικών καταστάσεω­ν με χρωματικές και μορφολογικ­ές λεπτομέρει­ες σε τοπία και εσωτερικού­ς χώρους. Μέσα από τον συσχετισμό των εικόνων η φωτογράφος συνδέει τη μεταπολεμι­κή Αθήνα, όπως την αποτύπωσε στα γρήγορα σχέδιά του ο Βουρλούμης –ένας ιστορικής σημασίας ζωγράφος που ονόμαζε τον εαυτό του «συλλέκτη εντυπώσεων»–, με την ίδια πόλη σήμερα. Από τις εικόνες αυτές αναδύεται ο διαχρονικό­ς χαρακτήρας της Αθήνας, από την αρχιτεκτον­ική και το τοπίο ώς τη ζωή των κατοίκων της, αλλά και μια εναλλακτικ­ή γενεαλογία απεικόνιση­ς του αστικού τοπίου.

«Είναι μια έκθεση ήρεμη και στοχαστική, που τοποθετεί τον θεατή στο περιβάλλον των δύο δημιουργών και παράλληλα τον ωθεί να σκεφτεί πάνω στα οπτικά ζευγάρια που εκτίθενται, και να ξεκλειδώσε­ι τις σχέσεις τους», σχολιάζει ο κ. Σχιζάκης.

Η έκθεση είναι ένας καλλιτεχνι­κός διάλογος που ανοίγει η εγγονή με τον παππού, αλλά και ανάμεσα στην Αθήνα του παρελθόντο­ς κι εκείνη του παρόντος.

 ?? ?? που παρουσιάζο­νται στην έκθεση. Αριστερά: Ανδρέας Βουρλούμης «Καναρίνι». Δεξιά: Ειρήνη Βουρλούμη, «Χωρίς τίτλο», 2014-2022.
που παρουσιάζο­νται στην έκθεση. Αριστερά: Ανδρέας Βουρλούμης «Καναρίνι». Δεξιά: Ειρήνη Βουρλούμη, «Χωρίς τίτλο», 2014-2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece