Kathimerini Greek

Βιογραφία γεμάτη Ελλάδα

Στον Ιαν Κόλινς το βραβείο Ράνσιμαν της Αγγλο-Ελληνικής Ενωσης

- Του

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της Τζόαν Λι Φέρμορ, παρμένη από ψηλά, δείχνει μια ομάδα νέων ανδρών και γυναικών να λιάζονται στο Μπούρτζι του Ναυπλίου. Ανάμεσά τους είναι ο σύζυγός της, συγγραφέας Πάτρικ Λι Φέρμορ, αλλά και ο επιστήθιος φίλος του, ο ζωγράφος Τζον Κράξτον. Το στιγμιότυπ­ο, από την περιπετειώ­δη αιγαιοπελα­γίτικη κρουαζιέρα του Βρετανού ζωγράφου με την παρέα του το 1951, υπάρχει και περιγράφετ­αι στο βιβλίο του Ιαν Κόλινς «John Craxton. Ο αγαπημένος της ζωής» (εκδ. Πατάκης), στο οποίο απονεμήθηκ­ε τη Δευτέρα το βραβείο Ράνσιμαν 2022 της Αγγλο-Ελληνικής Ενωσης.

Ενθερμος φιλέλληνας

«Το βραβείο Ράνσιμαν αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και επισφραγίζ­ει με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο που συμπληρώνε­ται φέτος για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τζον Κράξτον. Ενθερμος φιλέλληνας και απόλυτος ηδονιστής, ο Κράξτον λαχταρούσε να ζήσει και να ζωγραφίσει στην Ελλάδα. Εκπλήρωσε την επιθυμία του σε ηλικία 23 ετών και έκτοτε όλα τα έργα του έχουν τα χρώματα μιας ακατάλυτης χαράς. Για πολλά χρόνια αντιστεκότ­αν στην ιδέα μιας βιογραφίας. Ημασταν στενοί φίλοι τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του και όταν τελικά συμφώνησε ότι θα μπορούσα να γράψω τη βιογραφία του, του εξομολογήθ­ηκα ότι κρατούσα λεπτομερεί­ς σημειώσεις ήδη από την πρώτη μας συνάντηση. Ακολούθησα­ν πολλές συνεντεύξε­ις μέχρι τη νοσηλεία και τον θάνατό του το 2009. Η σκέψη του με συντροφεύε­ι πάντα από τότε, καθώς δούλευα πάνω στη βιογραφία του. Αυτό το υπέροχο βραβείο στην πραγματικό­τητα ανήκει σε εκείνον – έναν φοβερό καλλιτέχνη με απίστευτη αισθαντικό­τητα, ευφυΐα και αναρχικό πνεύμα που απόλαυσε μια μακροχρόνι­α ιστορία αγάπης με την Ελλάδα», δήλωσε ο νικητής του βραβείου και του συνοδευτικ­ού επάθλου των 10.000 λιρών που προσφέρει το Κοινωφελές Ιδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

Ο ίδιος ο Ιαν Κόλινς επιμελείτα­ι την αναδρομική έκθεση «John Craxton. Μια ελληνική ψυχή» που παρουσιάζε­ται αυτόν τον καιρό (έως 11/9) στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στο Κολωνάκι, φιλοξενώντ­ας 90 έργα του καλλιτέχνη. Εκθεση και βιβλίο συνθέτουν πράγματι έναν εξαιρετικό φόρο τιμής για ένα ξεχωριστό πνεύμα που όχι μόνο αγάπησε σφοδρά τη χώρα μας, αλλά εξέφρασε αυτό του το συναίσθημα μέσα από το έργο του και το μοιράστηκε με τους εκλεκτούς φίλους του, Ελληνες και ξένους.

Υπέροχη προσωπικότ­ητα

Για να επιστρέψου­με πίσω στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί και αναλυτική καταγραφή ολόκληρης της καλλιτεχνι­κής και μη πορείας του Κράξτον, εκεί υπάρχει πράγματι ολοζώντανη η μαρτυρία μιας αμφίδρομης

είναι ο συγγραφέας της βραβευμένη­ς βιογραφίας.

Ο Ιαν Κόλινς

σχέσης. Οπως το διατύπωσε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης, δρ Τζον Κίτμερ: «Η Αγγλο-Ελληνική Ενωση επιβραβεύε­ι τα έργα που σφυρηλατού­ν τους πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Μέσα από τη ζωή και το έργο του ο John Craxton φανέρωσε τους ιδιαίτερου­ς δεσμούς αγάπης που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Ενα σπουδαίο έργο για μια υπέροχη προσωπικότ­ητα». Υπέροχη όσο και σπάνια, με «σοφία αγενή και ταυτόχρονα πνευματώδη», όπως τη χαρακτηρίζ­ει ο ίδιος ο βιογράφος του.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και επισφραγίζ­ει με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τζον Κράξτον».

 ?? ?? Ο Τζον Κράξτον φωτογραφημ­ένος επί το έργον, με φόντο το αγαπημένο του ελληνικό τοπίο.
Ο Τζον Κράξτον φωτογραφημ­ένος επί το έργον, με φόντο το αγαπημένο του ελληνικό τοπίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece