Kathimerini Greek

Μετά τον Πορτοσάλτε η Πεντέλη

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου

Ηµε «γκαζάκια» στο σπίτι του Aρη Πορτοσάλτε προχθές σκόπευε να προκαλέσει µείζονα καταστροφή. O,τι κι αν σηµαίνει αυτό. Για κάποιον µπορεί να σηµαίνει απλώς µια γενικευµέν­η πυρκαγιά σε µια πολυκατοικ­ία, η οποία εντέλει αντιµετωπί­ζεται µε την έγκαιρη παρέµβαση της Πυροσβεστι­κής Υπηρεσίας. Για κάποιον άλλον µπορεί να σηµαίνει και την ύπαρξη θυµάτων. Τελεία και παύλα. Oταν βάζεις πυρκαγιά σε µια πολυκατοικ­ία, δεν µπορείς να ξέρεις ποιο ακριβώς είναι το αποτέλεσµα, πού θα σταµατήσει και τι έµψυχο ή άψυχο θα παρασύρει στον δρόµο της. Oπως µου είπε ο παθών, την εξάπλωση τη σταµάτησαν δυο-τρία νέα παιδιά, κάτοικοι, οι οποίοι παρενέβησα­ν αµέσως υποθέτω, χρησιµοποι­ώντας τους πυροσβεστή­ρες. Πριν πω οτιδήποτε, θέλω να πω ότι ο Aρης Πορτοσάλτε είναι φίλος. Eχω συνεργασθε­ί µαζί του και έχω εκτιµήσει την εντιµότητά του, την ευθυκρισία του και µια αρετή που σπανίζει στους καιρούς µας, τον σεβασµό του απέναντι στη γνώση, ακόµη κι όταν αυτή τον ξεπερνάει. Τα λέω εκ προοιµίου για να εξηγήσω για ποιον λόγο δεν πρόκειται να επιχειρηµα­τολογήσω υπέρ του Aρη. ∆εν τη χρειάζεται την υπεράσπισή µου.

που, αντιθέτως, µε απασχολεί είναι για ποιον λόγο ο Aρης Πορτοσάλτε αποτελεί στόχο για όλον αυτόν τον εσµό των µικρονοϊκώ­ν που συνθέτουν τις οµάδες κρούσης της αντικοινων­ικής αριστεράς. Θεωρώ ότι είναι σύµπτωµα της κοινωνικής υποκρισίας µας. Υπάρχει ένας τόνος της υποκρισίας. ∆εν έχει σηµασία τι λες. Σηµασία έχει να τα λες µε τέτοιον τρόπο, ώστε κανείς να µη θίγεται. Κι αυτό είναι το ζήτηµα µε τον Aρη Πορτοσάλτε. Oταν υπερασπίζε­ται κάποια θέση την υπερασπίζε­ται χωρίς να νοιάζεται ποιους θα θίξει και ποιους θα δυσαρεστήσ­ει. Αυτοί οι ηλίθιοι που τον έχουν κάνει στόχο απλώς υποφέρουν από τη γνωστή πενία της ηµετέρας παιδείας. Την αδυναµία κατανόησης κειµένου. Oµως ακόµη κι αν ο Πορτοσάλτε είναι µίσθαρνο όργανο µιας «δεξιάς νεοφιλελεύ­θερης χουντικής» κυβέρνησης - κάθε επίθετο ευπρόσδεκτ­ο. Τι δουλειά έχουν τα γκαζάκια στο σπίτι του; Ακούς «γκαζάκια» και λες εντάξει δεν έγινε και τίποτε. Κάτι σαν τις µολότοφ. Πόσοι σκοτώθηκαν από µολότοφ; Περισσότερ­οι, πάντως, από όσους σκοτώθηκαν από αστοχίες της αστυνοµίας. Από τα θύµατα της Marfin έως τους αστυνοµικο­ύς φρουρούς.

αυτό εµφανίζετα­ι ο ρόλος της οργανωµένη­ς πολιτείας. Πόσους αστυνοµικο­ύς θα «ρίξει» στον δρόµο; ∆εν ξέρω και δεν νοµίζω ότι ενδιαφέρου­ν οι αριθµοί. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι ο εντοπισµός και η σύλληψη όσων επιτέθηκαν στο σπίτι του Πορτοσάλτε πριν προλάβουν να κάψουν ό,τι δεν έχει καεί ακόµη στην Πεντέλη.

Και στο σημείο

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr Το παράδοξο είναι ότι λίγο βορειότερα, στο Πεδίον του Αρεως, ο ίδιος οργανισµός πραγµατοπο­ιεί έκθεση ψηφιακής τέχνης και δεν έχει ανοίξει µύτη. Το αντίθετο: Η έκθεση έτυχε αποθεωτική­ς υποδοχής και προσµετράτ­αι στο θετικό momentum της ευρύτερης Κυψέλης. Πώς, όµως, στη µία περίπτωση έχουµε φάουλ και στη δεύτερη ζητωκραυγέ­ς; Το ζήτηµα δεν είναι η παραχώρηση δηµόσιου χώρου σε ιδιωτικούς φορείς για την υλοποίηση καλλιτεχνι­κών πρότζεκτ. Αυτό συµβαίνει παντού στον κόσµο, θα ήταν περίεργο να µη συµβαίνει και στην Αθήνα.

Ενώ, όμως, στο εξωτερικό έχουµε συµπράξεις µε δηµόσιους, καλά στελεχωµέν­ους και έµπειρους φορείς του ∆ηµοσίου (δήµος, υπουργεία κ.λπ.), εδώ γινόµαστε µάρτυρες µιας κουλτούρας επιβολής γούστου και πολιτικής ατζέντας όπου ο δηµόσιος συνοµιλητή­ς έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του ρόλο θεατή. Κι αυτό είναι πρόβληµα.

• O Μιχάλης Τσιντσίνης απουσιάζει.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece