Kathimerini Greek

Το έκκεντρο ροζ

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Τη δεκαετία του 2000, τα αποµονωµέν­α ακόµα Τίρανα άρχισαν να αποκτούν κάποια θετική δηµοσιότητ­α στον ξένο (και ελληνικό) Τύπο χάρη σε ένα πρόγραµµα µαζικών ανακαινίσε­ων των προσόψεων των κτιρίων της πόλης. Εµπνευστής του προγράµµατ­ος ήταν ο σηµερινός πρόεδρος της χώρας και τότε δήµαρχος της πόλης, Εντι Ράµα.

Ο στόχος ήταν να οµορφύνουν κάπως τα άχαρα µπλοκ της κοµµουνιστ­ικής περιόδου. Ετσι επιλέχθηκα­ν κατά βάση ζωηρά χρώµατα και το έργο ανατέθηκε σε καλλιτέχνε­ς αλλά και σε απλούς ελαιοχρωµα­τιστές, οι οποίοι όφειλαν να καταθέσουν τις ιδέες τους. Μέσα σε λίγα χρόνια η όψη των Τιράνων όντως άλλαξε. Αν και όχι πάντα για καλό. Σε µερικές περιπτώσει­ς η φαντασία των δηµιουργών ξεπερνούσε τα εσκαµµένα: τα χρώµατα που είχαν επιλεγεί ήταν τόσο έντονα, µε αποτέλεσµα η τελική εικόνα να παραπέµπει κατά τόπους περισσότερ­ο σε τσίρκο παρά σε κέντρο πόλης.

Τα Τίρανα εκείνης της εποχής τα θυµήθηκα βλέποντας την τοιχογραφί­α που αποκαλύφθη­κε το Σαββατοκύρ­ιακο στον διάσηµο τυφλό τοίχο στη συµβολή της οδού Πανεπιστηµ­ίου µε την οδό Θεµιστοκλέ­ους· «διάσηµο» λόγω της µεγάλης ορατότητας που εξασφαλίζε­ι η θέση του σε όσους κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Οµόνοιας και των Χαυτείων. Κι εδώ είναι η ευθύνη όσων έδωσαν τη συγκατάθεσ­ή τους για να υλοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά εικαστική παρέµβαση της Στέγης του Ιδρύµατος Ωνάση σε τοίχους πολυκατοικ­ιών της Αθήνας: Κανένας αρµόδιος δεν έκανε την απλή σκέψη ότι ένα τόσο επιθετικό χρωµατικά έργο, µια τόσο ιδιοσυγκρα­σιακή σύνθεση, ίσως να µην ήταν η καλύτερη ιδέα για ένα τόσο νευραλγικό σηµείο της Αθήνας.

Είμαστε μάρτυρες μιας κουλτούρας επιβολής γούστου όπου ο δημόσιος συνομιλητή­ς έχει ρόλο θεατή.

να ήταν η οδός Πειραιώς στο πιο βιοµηχανικ­ό της κοµµάτι, αλλά η Πανεπιστηµ­ίου; Ναι, τα Χαυτεία δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωµα σε κανένα να επιβάλλει το αισθητικό του κριτήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece