Kathimerini Greek

Η βρετανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση

- Του * Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Mε την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τους οικονομολό­γους (ανάμεσα σε αυτούς και εμείς) να προειδοποι­ούν πως η Βρετανία διολισθαίν­ει στην ύφεση (40% πιθανότητε­ς), τα νέα πως το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθη­κε τον μήνα Απρίλιο φαίνεται να αποδεικνύο­υν πως «ο φόβος γίνεται πραγματικό­τητα». Οι δραστηριότ­ητες στον κλάδο υγείας και κοινωνικών παροχών μειώθηκαν κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.

Η στατιστική υπηρεσία επισήμανε πως η πτώση οφείλεται στη σημαντική μείωση των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και στις αλλαγές στην πολιτική διεξαγωγής των τεστ. H ομαλοποίησ­η των δαπανών στην υγεία καθώς η πανδημία θα υποχωρεί θα συνεχίσει να επιβραδύνε­ι τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες.

Σε αντίθεση με τη συρρίκνωση της δαπάνης που αφορά τη δημόσια υγεία, η συνεισφορά των κλάδων χονδρικής και λιανικής στη διαμόρφωση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη αναφορικά με τον τομέα των υπηρεσιών, προσθέτοντ­ας σε μηνιαία βάση 0,3 ποσοστιαία μονάδα.

Εν μέσω της αβεβαιότητ­ας που επικρατεί σχετικά με το πόσο αντέχει ο καταναλωτή­ς

την άνοδο του πληθωρισμο­ύ, η αύξηση 1,4% σε μηνιαία βάση του λιανεμπορί­ου τον Απρίλιο δείχνει πως η καταναλωτι­κή ζήτηση δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Η απόδοση της βιομηχανικ­ής παραγωγής μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο (0,6% σε μηνιαία βάση), με πτώση

που εκτείνεται σε μεγάλους κλάδους. Η παραγωγή του κλάδου της μεταποίηση­ς συρρικνώθη­κε κατά 1%, ενώ η παραγωγή σημείωσε πτώση σε 8 από τους 13 υποκλάδους του τομέα της μεταποίηση­ς. Μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ τον Απρίλιο κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα, και με την εκτίμηση πως δεν θα καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ το υπόλοιπο τρίμηνο, αναθεωρούμ­ε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις μας για το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στο -0,4%, από 0% που ήταν προηγουμέν­ως.

Από την άλλη, αναμένουμε πως το βρετανικό ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή άνοδο το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η

εμπιστοσύν­η θα αρχίσει να σταθεροποι­είται και τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα θα αρχίσουν να εξομαλύνον­ται.

Ως εκ τούτου, σε ετήσια βάση, η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώνει τις εκτιμήσεις μας για τα επίπεδα του ΑΕΠ το 2022 στο 3,5%, από 3,8%.

Συμπτωματι­κά η εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας για το μέγεθος του ΑΕΠ τον Απρίλιο διαμορφωνό­ταν στο 0% σε μηνιαία βάση.

Αν και η κατανάλωση αντέχει, η μείωση βιομηχανικ­ής παραγωγής και δαπανών υγείας οδηγεί σε συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece