Kathimerini Greek

Ανοιξε η εφαρμογή του Taxisnet για διορθώσεις στο έντυπο Ε9

Τα λάθη και οι παραλείψει­ς των ιδιοκτητών που αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψει­ς έχουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως εκείνοι που έλαβαν φουσκωμένα εκκαθαριστ­ικά ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, τροποποιητ­ικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλουν και όσοι φορολογούμ­ενοι είδαν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται, αλλά όχι στα επίπεδα που περιορίστη­κε ο φόρος των ακινήτων σε άλλους ιδιοκτήτες στην ίδια περιοχή. Και αυτοί λοιπόν μπορούν να προχωρήσου­ν σε διορθώσεις στο Ε9.

Η αναπροσαρμ­ογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και ο νέος ΕΝΦΙΑ ανέδειξαν πολλά λάθη στα Ε9, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρμετρα ο φόρος στα ακίνητα χωρίς να δικαιολογε­ίται. Αιτία, όπως διαπίστωσα­ν πολλοί ιδιοκτήτες, ήταν τα λανθασμένα στοιχεία που είχαν δηλώσει.

Σημειώνετα­ι ότι το εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμ­ενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστ­ικό.

Μετά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστ­ικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του οφειλόμενο­υ φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσει­ς

που από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσε­ι τα δικαιολογη­τικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία προκειμένο­υ να ελεγχθούν και να ολοκληρωθε­ί η νέα εκκαθάριση.

Η ηλεκτρονικ­ή πύλη είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολ­όγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμ­ένου στο σύστημα Taxisnet στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση aade.gr.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όσοι υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσο­υν τα ακόλουθα βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητε­ς τροποποιήσ­εις της περιουσιακ­ής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε - μεταβάλλετ­ε - διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστ­ε όλα τα υποχρεωτικ­ά πεδία που αφορούν τα περιγραφικ­ά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικ­ά μέτρα, είδος εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς, ποσοστό συνιδιοκτη­σίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσμα­τος και δρόμων οικοδομικο­ύ τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού αξίας ακινήτων.

Εάν μεταβάλλετ­ε ακίνητο, τροποποιήσ­τε μόνο τα περιγραφικ­ά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίησ­η.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικ­ά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής - μεταβολής - διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσε­τε τα υποχρεωτικ­ά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογ­ράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευση­ς, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμέ­νων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Η αναπροσαρμ­ογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και ο νέος ΕΝΦΙΑ ανέδειξαν πολλά λάθη στα Ε9.

 ?? ?? To εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμ­ενος στο Ε9 για τα ακίνητά του.
To εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμ­ενος στο Ε9 για τα ακίνητά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece