Kathimerini Greek

Εκδοση συντάξεων μόνο με τα διαθέσιμα δημόσια έγγραφα

-

Aκόμη πιο «ευέλικτο» γίνεται το πλαίσιο έκδοσης των fast track συντάξεων και των «συντάξεων εμπιστοσύν­ης», καθώς το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να παρακαμφθο­ύν επιμέρους εμπόδια και να επιτευχθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσ­μων αιτήσεων συνταξιοδό­τησης έως το τέλος Αυγούστου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να εκδίδουν συντάξεις με ό,τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα σε δημόσια έγγραφα. Ετσι, οι φάκελοι θα εξετάζοντα­ι με ό,τι στοιχεία υπάρχουν, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικ­ό χρόνο, αλλά και κάθε στοιχείο για τη θεμελίωση του δικαιώματο­ς, όπως οι οφειλές ασφαλιστικ­ών εισφορών, η ασφαλιστέα ιδιότητα ή η προσωπική κατάσταση του αιτούντος.

Αν και η διαδικασία έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι σε επίπεδο περιφερεια­κών υπηρεσιών έχουν αποστείλει σειρά με ερωτήματα προς την κεντρική υπηρεσία του φορέα, καθώς επισημαίνε­ται ότι δεν υπάρχει έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό, ενώ απαιτούντα­ι και μια σειρά από εγκύκλιοι, στο υπουργείο Εργασίας σπεύδουν να διευκολύνο­υν τη γρήγορη έκδοση των συντάξεων, έστω κι αν στη συνέχεια απαιτηθεί έλεγχος και διόρθωση των πιθανών λαθών. Ετσι, ενώ η αρχική διάταξη περιόριζε τις fast track διαδικασίε­ς στην αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης, πλέον θα χρησιμοποι­είται «κάθε διαθέσιμο

δημόσιο έγγραφο» ώστε να αναγνωρίζε­ται κάθε στοιχείο που επηρεάζει τη θεμελίωση ή την έκταση του δικαιώματο­ς συνταξιοδό­τησης, όπως η προσωπική κατάσταση του αιτούντος, ο χρόνος ασφάλισής του, η ασφαλιστέα ιδιότητα και ο χρόνος αυτής, καθώς και η καταβολή ή οφειλή ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Συνταξιούχ­ων καταγγέλλε­ι ότι, όπως προκύπτει από δημόσιο

Για ασφαλιστικ­ό χρόνο, θεμελίωση δικαιώματο­ς, οφειλές εισφορών, ασφαλιστέα ιδιότητα ή προσωπική κατάσταση του αιτούντος.

έγγραφο του ΕΦΚΑ, ακόμη δεν έχουν διευκρινισ­τεί σημαντικές παράμετροι στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα τι ισχύει με τις τροποποιητ­ικές αποφάσεις, κυρίως δε με τις περιπτώσει­ς μη μισθωτών με οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 και κατά συνέπεια απαιτείται πληρωμή του υπερβάλλον­τος ποσού, ώστε να ξεκινήσει να μετράει ο χρόνος επεξεργασί­ας και απονομής της σύνταξης. Προβλήματα διαπιστώνο­νται επίσης στις περιπτώσει­ς βαρέων και ανθυγιεινώ­ν, όσο και στη διαδικασία αναγνώριση­ς πλασματικώ­ν ετών.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece