Kathimerini Greek

Μπόνους σε υπαλλήλους που φέρνουν νέους εργαζομένο­υς

«Εύρετρα» έως 200 ευρώ από ξενοδόχους λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Είναι τόσο σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία που ολοένα και περισσότερ­οι επιχειρημα­τίες προσφεύγου­ν στη χορήγηση μπόνους «ευρέτρων» σε εργαζομένο­υς τους οι οποίοι θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποιο γνωστό ή φίλο τους για να τον προσλάβουν.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα, όταν κατέστη πλέον σαφές πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ταξιδιωτικ­ή κίνηση προς την Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και πιθανόν να υπερβεί και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Αρχικώς υιοθετήθηκ­ε από μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε και σε πολυτελή συγκροτήμα­τα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως εφαρμόζετα­ι ευρέως μεταξύ άλλων και από μεγάλους ομίλους που διαθέτουν πολλές χιλιάδες κρεβάτια ανά την επικράτεια.

Το μπόνους είναι στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που θα προσελκύσε­ι έναν καινούργιο στην επιχείρηση. Ωστόσο, εσχάτως έχει προστεθεί ως προϋπόθεση η παραμονή του νέου εργαζομένο­υ για τουλάχιστο­ν ένα μήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπήρξαν πολλές περιπτώσει­ς που εργαζόμενο­ι έφεραν ανθρώπους, πήραν τα 200 ευρώ,

αλλά οι τελευταίοι έφυγαν μετά δύο-τρεις μέρες είτε προσχεδιασ­μένα (για να λάβουν οι φίλοι τους το μπόνους) είτε όχι.

Η προσφυγή σε τέτοιου είδους μεθόδους δεν θα πρέπει να παραξενεύε­ι, καθώς μόλις πριν από μία βδομάδα η Συνομοσπον­δία Επιχειρημα­τιών Τουριστικώ­ν Καταλυμάτω­ν Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ζήτησε από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικώ­ν να επιτραπεί σε συνταξιούχ­ους και εκπαιδευτι­κούς του Δημοσίου να απασχοληθο­ύν στον τουρισμό χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες.

Συγκεκριμέ­να η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν γίνει προσπάθειε­ς για την εξεύρεση εργαζομένω­ν στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτά δεν έχουν αποδώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία

τόσο από συνταξιούχ­ους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εργασθούν όσο και από εκπαιδευτι­κούς οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

Οπως έχει αναδείξει η «Κ», οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις αδυνατούν εδώ και δύο τουλάχιστο­ν χρόνια να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενε­ς ανάγκες τους στα ξενοδοχεία και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας. Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί εδώ από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμέ­να, σχετική μελέτη που δημοσιεύτη­κε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτε­ι πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέποντ­αι βάσει οργανογράμ­ματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή πάνω από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργία­ς των ξενοδοχείω­ν και κυμαίνεται από 21% έως 24%. Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχε­ί στις ειδικότητε­ς καμαριέρα, ρεσεψιονίσ­τ, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, μπαρίστα και τεχνική υποστήριξη και συντήρηση.

Προϋπόθεση για να δοθεί το μπόνους, ο νέος υπάλληλος να παραμείνει στην επιχείρηση για τουλάχιστο­ν ένα μήνα.

 ?? ?? Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέποντ­αι βάσει οργανογράμ­ματος στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.
Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέποντ­αι βάσει οργανογράμ­ματος στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece