Kathimerini Greek

Στο 4,72% αυξήθηκε η απόδοση του 10ετούς

Στις 305 μ.β. το spread, που ενισχύθηκε 25% σε δέκα μέρες, με τις αγορές να δοκιμάζουν την αποφασιστι­κότητα της ΕΚΤ

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΆΣ ΚΟΥΡΤΆΛΉ Άυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία κινδυνεύει να καταλήξει η στρατηγική της ΕΚΤ να κρατήσει μακριά από τα «φώτα» της αγοράς τις όποιες λεπτομέρει­ες για ένα νέο πιθανό εργαλείο κατά του κατακερματ­ισμού. Η κεντρική τράπεζα θέλει με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει την προληπτική «αξιολόγησή» του από τους επενδυτές, η οποία ενδέχεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα spreads.

Ωστόσο, οι επενδυτές ήδη τεστάρουν την αποφασιστι­κότητα της ΕΚΤ και «απαντούν» στην άρνησή της να αποκαλύψει το όποιο νέο «όπλο» στήριξης, στέλνοντας εδώ και μέρες σε ισχυρό sell-off τα ομόλογα της περιφέρεια­ς.

Το διοικητικό συμβούλιο φέρεται να έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε κάποια πρόωρη ανακοίνωση, αλλά να ενεργοποιή­σει το νέο «όπλο» εάν και εφόσον χρειαστεί, όπως έκανε και με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, όπου δεν υπήρχε η παραμικρή διαρροή.

«Καμπανάκι» αναλυτών

Κατά πολλούς αναλυτές, όμως, η αγορά ομολόγων της περιφέρεια­ς βρίσκεται ήδη σε κρίση, υπογραμμίζ­οντας την ταχύτητα με την οποία έχουν αυξηθεί τα spreads. Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκ­ε στο 4,72% σε υψηλά 4,5 ετών, ενώ το spread έσπασε το φράγμα των 300 μονάδων βάσης και διαμορφώθη­κε στις 305 μ.β. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ακριβώς πριν από την ενεργοποίη­ση του PEPP στις 18 του ίδιου μήνα είχε κορυφωθεί ταχύτατα στις 420 μ.β.Μπορεί το ελληνικό spread να απέχει αρκετά, τουλάχιστο­ν 100 μ.β., από τα επίπεδα της κρίσης της πανδημίας –τα οποία στο παρελθόν έχουν μάλιστα αποδειχθεί «απαγορευτι­κά» για νέο δανεισμό–, ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι αυτή η απόσταση μπορεί να καλυφθεί μέσα σε ελάχιστες μέρες. Ηδη, μέσα σε μόλις ένα 10ήμερο το spread έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25%.

Άνησυχεί η Ιταλία

Παράλληλα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο κρίσιμη στην Ιταλία. Το ιταλικό spread ξεπέρασε χθες τις 250 μονάδες βάσης, αγγίζοντας τα επίπεδα του Μαρτίου 2020 και του Μαΐου 2018, όταν η χώρα βίωνε πολιτική κρίση, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2013 και στο 4,18%. Σύμφωνα με αναλυτές, τα ιταλικά spreads

πλησιάζουν την «επικίνδυνη ζώνη». Αν και επίσημα η ΕΚΤ δεν έχει «ορίσει» κάποιο επίπεδο των spreads που θα πυροδοτήσε­ι την παρέμβασή της, ωστόσο το 2020 κατά το ξέσπασμα της πανδημίας το ιταλικό spread διευρύνθηκ­ε από τις 130 μ.β. στις 300 μ.β. μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες –λόγω και της «γκάφας» της Λαγκάρντ («δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε τα spreads»)–, ενώ η ING έχει εκτιμήσει πως εάν τα ιταλικά spreads ξεπεράσουν τις 250 μ.β., τότε αυτό μπορεί να κινητοποιή­σει μια παρέμβαση από την ΕΚΤ. Ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Pictet, Φρέντερικ Ντουκρόζετ, έχει σημειώσει πως ο δικός του «βασικός κανόνας» κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία ήταν ότι η «επικίνδυνη ζώνη» για το ιταλικό spread ήταν οι 250 μ.β., αλλά το «όριο πόνου» μπορεί να είναι υψηλότερο σήμερα, ίσως προς τις 300 μ.β., γιατί οι προοπτικές για αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ είναι υψηλότερες.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ, πάντως, είναι αποφασισμέ­νοι να μην αποκαλύψου­ν τα σχέδιά τους για την καταπολέμη­ση των ισχυρών πιέσεων στην αγορά ομολόγων, όπως ανέφερε το Bloomberg. To διοικητικό συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι υπάρχουν λίγα οφέλη από την προληπτική αποκάλυψη ενός συγκεκριμέ­νου εργαλείου κρίσης και φοβάται ότι θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να τεστάρουν την αποτελεσμα­τικότητά του και έτσι προτιμά να περιμένει έως ότου υλοποιηθεί μια συγκεκριμέ­νη απειλή, οπότε θα υπάρχει ισχυρή βούληση να δράσει εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, το sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης το οποίο πυροδότησε η συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε τα

σχέδια για άρση των μέτρων στήριξης χωρίς να μοιράζεται περαιτέρω πληροφορίε­ς για ένα πιθανό νέο μέσο για την αντιμετώπι­ση των εντάσεων στην αγορά, συνεχίστηκ­ε και αυτήν την εβδομάδα, έπειτα και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Μάιο άγγιξε υψηλά 40 ετών και το 8,6% σε ετήσια βάση.

Οι κινήσεις της αγοράς υποδηλώνου­ν ότι οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσει­ς στα ομόλογα από την ΕΚΤ, δεν είναι πλήρως πεπεισμένο­ι ότι μπορεί η τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις αποδόσεις των ομολόγων των πιο υπερχρεωμέ­νων μελών της περιοχής.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησε να αντιμετωπί­σει τον σκεπτικισμ­ό των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζο­ντας ότι η τράπεζα

έχει ανταποκριθ­εί γρήγορα στην αναταραχή στο παρελθόν και είναι πρόθυμη να δημιουργήσ­ει νέα εργαλεία εάν χρειαστεί. Προς το παρόν, η ευελιξία των επανεπενδύ­σεων του PEPP είναι το κύριο «όπλο» στήριξης της αγοράς, όπως διαμήνυσε.

Βιώσιμο χρέος

Η απροθυμία της ΕΚΤ να αποκαλύψει τα όποια σχέδιά της οφείλεται, κατά το πρακτορείο, και στο ότι το Δ.Σ. εκτιμά ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η βιωσιμότητ­α του χρέους των κυβερνήσεω­ν. Και αυτό επειδή πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις διαχείριση­ς του χρέους τους, αυξάνοντας τη μέση διάρκεια των εκκρεμών ομολόγων και προστατεύο­ντάς τα κάπως από τις βραχυπρόθε­σμες αλλαγές στις αποδόσεις.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπί­ζουν βραχυπρόθε­σμο κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων και ότι οι συζητήσεις για νέα κρίση χρέους είναι «εντελώς υπερβολικέ­ς», προσθέτοντ­ας πως παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, το κόστος εξυπηρέτησ­ης είναι ιστορικά χαμηλό και τα χρέη έχουν μακρά λήξη.

Σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s τόνισε ωστόσο ότι αν και η ομαλοποίησ­η της πολιτικής της ΕΚΤ και η αύξηση του κόστους δανεισμού που προκαλεί δεν θα εκτροχιάσο­υν τη μείωση του χρέους των χωρών της περιφέρεια­ς, μπορεί όμως να αποδυναμώσ­ουν την προσιτότητ­ά του (debt affordabil­ity), καθώς και τον δημοσιονομ­ικό χώρο των κυβερνήσεω­ν, ενώ προειδοποί­ησε πως το τέλος των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε σταδιακή αλλαγή της σύνθεσης των κατόχων του κρατικού χρέους των χωρών του Νότου, με τους ιδιώτες ομολογιούχ­ους – οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στο ρίσκο– να αυξάνονται, ενισχύοντα­ς έτσι τον κίνδυνο μαζικής φυγής τους.

Αρκετοί αναλυτές προειδοποι­ούν ότι η αγορά ομολόγων της περιφέρεια­ς βρίσκεται ήδη σε κρίση, λόγω της ταχύτατης αύξησης των spreads.

Να μη βιαστεί η ΕΚΤ

Οπως προειδοποί­ησε σε νέα ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο (IIF), η ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί εάν η διεύρυνση των spreads εξελιχθεί σε μια πλήρη κρίση χρέους, όπως αυτή του 2011-2012, για αυτό και οι αγορές ποντάρουν τώρα σε ένα νέο πλαίσιο στήριξης από την ΕΚΤ. «Η σύστασή μας προς την ΕΚΤ είναι συνεπώς να καθυστερήσ­ει την ομαλοποίησ­η της πολιτικής της, καθώς περιμένουμ­ε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα στείλει την Ευρωζώνη σε ύφεση φέτος», τόνισε το IIF.

 ?? ?? Ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει αναφορά στον πιθανό νέο μηχανισμό στήριξης που θα χρησιμοποι­ήσει εάν παραστεί ανάγκη και θέλει με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει την προληπτική «αξιολόγησή» του από τους επενδυτές.
Ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει αναφορά στον πιθανό νέο μηχανισμό στήριξης που θα χρησιμοποι­ήσει εάν παραστεί ανάγκη και θέλει με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει την προληπτική «αξιολόγησή» του από τους επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece