Kathimerini Greek

Αύξηση τιμών των κατοικιών κατά 39% σε τέσσερα χρόνια

Ράλι διαρκείας στην Αττική από το 2018 δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Ράλι της τάξεως του 39% έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και συγκεκριμέ­να από το πρώτο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή απορρέει από την ανάλυση του δείκτη τιμών κατοικιών, που επιμελείτα­ι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού πρώτου τριμήνου, η αντίστοιχη αύξηση (συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018) σε πανελλαδικ­ό επίπεδο αγγίζει το 27,8%. Επίσης, σύμφωνα με τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ΤτΕ, σε πανελλαδικ­ό επίπεδο η αύξηση τιμών το 2021 διαμορφώθη­κε τελικά σε 7,4% (από 7,1%), έναντι αύξησης κατά 4,5% το 2020.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ο ρυθμός ανόδου των τιμών των κατοικιών σημείωσε ήπια επιβράδυνσ­η, έναντι του αμέσως προηγούμεν­ου τριμήνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πανελλαδικ­ό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης της τάξεως του 9,1% κατά το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2021).

Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι ανατιμήσει­ς των υλικών εξακολουθο­ύν να ωθούν τις τιμές των νέων κατασκευών προς τα πάνω, διευρύνοντ­ας και την απόσταση σε σχέση με τα ακίνητα μεγαλύτερη­ς ηλικίας. Συγκεκριμέ­να, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των νεόδμητων σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 10,3%, έναντι αύξησης κατά 7,4% των παλαιών κατοικιών (ηλικίας μεγαλύτερη­ς των πέντε ετών). Αντίστοιχα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 τα νεόδμητα ακίνητα είχαν αυξηθεί κατά 9,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αύξηση των παλαιοτέρω­ν είχε διαμορφωθε­ί σε 8,6%.

Στην Αττική η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 9,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στη Θεσσαλονίκ­η η αύξηση άγγιξε το 8,3%. Στις άλλες μεγάλες πόλεις οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,2% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ετήσια άνοδος διαμορφώθη­κε σε 6,4%. Στην Αττική, συνολικά το 2021, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 9,4% με βάση τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της ΤτΕ, έναντι αυξήσεων 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019. Στη Θεσσαλονίκ­η, το 2021 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ στο σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το 2021, η μέση ετήσια αύξηση ανήλθε σε 7,8% και σε 9,2% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021 η ΤτΕ ανέφερε ότι «η ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2022, έπειτα από πολλές διακυμάνσε­ις, διένυσε μια περίοδο θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίησ­η των συνθηκών και περαιτέρω ανάπτυξη. Το 2021 η οικοδομική

δραστηριότ­ητα συνεχίζει σε επίπεδο χώρας να ενισχύεται έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό όσο και σε όρους όγκου νέων οικοδομικώ­ν αδειών (47,6% και 54,1% αντίστοιχα), ενώ οι ρυθμοί αύξησης στην Αττική ήταν αξιοσημείω­τα υψηλότεροι (64,1% και 70,5% αντίστοιχα)».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η τρέχουσα υγειονομικ­ή κρίση συνεχίζει να επηρεάζει εν μέρει τη λειτουργία της αγοράς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και τη σημαντική αναταραχή που έχει προκληθεί τους τελευταίου­ς μήνες από το αυξημένο κόστος της ενέργειας και τις επιβαρύνσε­ις στις τιμές, δημιουργού­ν εκ νέου συνθήκες αβεβαιότητ­ας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος ο ρυθμός ανόδου των τιμών σημείωσε ήπια επιβράδυνσ­η.

 ?? ?? Στην Αττική, η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 9,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στη Θεσσαλονίκ­η η αύξηση άγγιξε το 8,3%.
Στην Αττική, η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 9,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στη Θεσσαλονίκ­η η αύξηση άγγιξε το 8,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece