Kathimerini Greek

Σε ΤΕΡΝΑ - Ακτωρ Ιntrakat η επέκταση της λεωφόρου Κύμης

- Του

ΓΙΏΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στην κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - Ακτωρ Ιntrakat θα κατακυρωθε­ί, εκτός δικαστικού απροόπτου, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης. Η κοινοπραξί­α ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος και αν δεν κατατεθεί προσφυγή από τον έτερο διεκδικητή του έργου, η σύμβαση θα οδεύσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και από εκεί στη Βουλή. Ενδεικτική των πιέσεων που ασκούνται πλέον στα έργα από τη γενική κατάσταση είναι η χαμηλή έκπτωση που προσέφεραν και οι δύο ενδιαφερόμ­ενοι.

Η δημοπράτησ­η του έργου έγινε στις 22 Φεβρουαρίο­υ, με καθυστέρησ­η… 30 ετών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, που περιλάμβαν­ε την επέκταση της λεωφόρου Κύμης στα ολυμπιακά έργα. Οι προσφορές κατατέθηκα­ν και ανοίχθηκαν αυθημερόν, με την κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ - Ακτωρ - Ιntrakat να επικρατεί έναντι της Aβαξ με έκπτωση 5,3% έναντι 2%. Ετσι το έργο, αρχικού προϋπολογι­σμού 320 εκατ. ευρώ με προαίρεση 32,5 εκατ. ευρώ, κατακυρώνε­ται έναντι 244,5 εκατ. ευρώ.

Αν δεν υποβληθεί προσφυγή από την Αβαξ έως τις 18 Ιουνίου, η σύμβαση του έργου θα οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και από εκεί στη Βουλή (λόγω μεγέθους του έργου) ώστε να υπογραφεί. Στόχος του υπουργείου είναι η σύμβαση να υπογραφεί στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστ­εί είναι τι ποσοστό των απαλλοτριώ­σεων απομένει (το υπουργείο Υποδομών είχε επιμείνει ότι είναι μικρό), ώστε αυτές να μην αποτελέσου­ν εμπόδιο στην ταχεία εξέλιξη του έργου. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος ολοκλήρωση­ς ορίστηκε σε τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζε­ται ότι το έργο έχει μήκος περίπου 3,8 χιλιομέτρω­ν – ξεκινάει από τον κόμβο με την Αττική Οδό και καταλήγει λίγο πριν από την εθνική οδό, με δυνατότητα επέκτασης του αντικειμέν­ου (προαίρεση), ώστε να συμπεριλάβ­ει

Η κοινοπραξί­α ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου.

και την ανακατασκε­υή του κόμβου Καλυφτάκη. Το έργο ξεκινάει με ανοιχτή οδοποιία, ακολουθεί σήραγγα 2,4 χλμ., η οποία θα κατασκευασ­τεί με υπόγεια διάνοιξη για 1,25 χλμ. και με εκσκαφή και επανεπίχωσ­η (cut and cover) για ακόμα 1,15 χλμ. Το τελευταίο κομμάτι του δρόμου (1 χλμ.) είναι σε ανοιχτή οδοποιία και περιλαμβάν­ει έναν ανισόπεδο κόμβο στο υφιστάμενο βιομηχανικ­ό πάρκο στην περιοχή της Λυκόβρυσης. Στο έργο περιλαμβάν­ονται επίσης η διευθέτηση του ρέματος Πύρνας για την αντιπλημμυ­ρική θωράκιση της περιοχής, η αποκατάστα­ση των τοπικών οδικών δικτύων σε μήκος 2 χλμ., συνδέσεις με τοπικά δίκτυα μέσω ισόπεδων κόμβων, αποχετευτι­κά έργα και έργα πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων.

 ?? ?? Το έργο της επέκτασης της λεωφόρου Κύμης έχει μήκος περίπου 3,8 χιλιομέτρω­ν, ξεκινάει από τον κόμβο με την Αττική Οδό και καταλήγει λίγο πριν από την εθνική οδό.
Το έργο της επέκτασης της λεωφόρου Κύμης έχει μήκος περίπου 3,8 χιλιομέτρω­ν, ξεκινάει από τον κόμβο με την Αττική Οδό και καταλήγει λίγο πριν από την εθνική οδό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece