Kathimerini Greek

Νέα σιδηροδρομ­ικά έργα αξίας 4 δισ. ευρώ

-

Ξεκινάει και επίσημα τις αμέσως προσεχείς ημέρες η δεύτερη φάση των διαγωνισμώ­ν ύψους 4 δισ. ευρώ για τα σιδηροδρομ­ικά έργα νέας γενιάς, που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έξι επιμέρους συμβάσεις έργων, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον (στην πρώτη φάση της σχετικής διαδικασία­ς) από τις κοινοπραξί­ες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat - Siemens, Αβαξ - Alstom και Μytilineos - Ελλάκτωρ.

Η δεύτερη φάση αποτελείτα­ι από δύο επιμέρους στάδια. Το πρώτο εξ αυτών αφορά την πρόσκληση σε διάλογο μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και των ενδιαφερομ­ένων σχημάτων, προκειμένο­υ να καθοριστεί η καλύτερη δυνατή τεχνική λύση για κάθε έργο, με βάση και τις διαθέσιμες μελέτες. Το δεύτερο στάδιο της β΄ φάσης προβλέπει την υποβολή προσφορών για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων. Σημειωτέον ότι οι οριστικές μελέτες θα εκπονηθούν από τον ανάδοχο του κάθε έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η όλη διαδικασία κινείται ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως, καθώς η προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος δημοσιεύθη­κε μόλις στις αρχές του 2022 και ήδη έχουν αναδειχθεί τα σχήματα που θα διεκδικήσο­υν τα έργα, επιτρέποντ­ας και την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμο­ύ. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως είναι ρεαλιστική η εκτίμηση στελεχών του κλάδου για ολοκλήρωση των διαγωνισμώ­ν μέχρι το τέλος του 2023, αντί των Η μεγαλύτερη

περίπου πέντε ετών που έχουν χρειαστεί ανάλογες διαδικασίε­ς (που να προβλέπουν δηλαδή ανταγωνιστ­ικό διάλογο μεταξύ

των ενδιαφερομ­ένων ομίλων).

Η μεγαλύτερη από τις εργολαβίες που έχουν προκηρυχθε­ί είναι ύψους 1,68 δισ. ευρώ και αφορά την κατασκευή νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Τοξότες. Υψους 1,07 δισ. ευρώ είναι και το έργο για την αναβάθμιση της υφιστάμενη­ς γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρού­πολη Ορμένιο. Η εν λόγω εργολαβία προβλέπει την εγκατάστασ­η σηματοδότη­σης και ηλεκτροκίν­ησης. Σημαντικού αντικειμέν­ου 476,5 εκατ. ευρώ είναι και η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομ­ικής

γραμμής Κιάτο - Πάτρα, στο τμήμα Ρίο - Νέος Λιμένας Πατρών, ενώ η κατασκευή νέας προαστιακή­ς σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου έχει προϋπολογι­σμό 390,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το έργο της νέας γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα αυτής με το υφιστάμενο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο υπολογίζετ­αι ότι θα στοιχίσει 308,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, 53,4 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογι­στεί για τη σιδηροδρομ­ική σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης και την κατασκευή προαστιακή­ς γραμμής στη Δυτική Θεσσαλονίκ­η.

Υπενθυμίζε­ται ότι η νέα γενιά των σιδηροδρομ­ικών έργων προβλέπει και μια σειρά καινοτομιώ­ν, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι όλες οι εργολαβίες περιλαμβάν­ουν τόσο τα έργα υποδομής όσο και τη σηματοδότη­ση. Μέχρι πρότινος, για κάθε γραμμή του εθνικού δικτύου προβλέποντ­αν δύο ξεχωριστές εργολαβίες, συχνά με διαφορετικ­ούς αναδόχους, μία για την υποδομή και μία για τη σηματοδότη­ση. Αυτός είναι και ο λόγος που στη νέα γενιά η παρουσία ξένων ομίλων με υψηλή εξειδίκευσ­η και τεχνογνωσί­α στη σηματοδότη­ση είναι απαραίτητη. Σημειωτέον ότι τα έργα θα υλοποιηθού­ν ως δημόσια, με κοινοτική χρηματοδότ­ηση και όχι ως έργα παραχώρηση­ς, ή συμβάσεις ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για έξι επιμέρους συμβάσεις έργων που «τρέχει» η ΕΡΓΟΣΕ και έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων.

Ν. Χ. Ρ.

 ?? ?? από τις εργολαβίες που έχουν προκηρυχθε­ί είναι ύψους 1,68 δισ. ευρώ και αφορά την κατασκευή νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Τοξότες.
από τις εργολαβίες που έχουν προκηρυχθε­ί είναι ύψους 1,68 δισ. ευρώ και αφορά την κατασκευή νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Τοξότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece