Kathimerini Greek

Αυξήθηκε στα 918 εκατ. η αξία του χαρτοφυλακ­ίου της OTE Estate το 2021

-

Κατά 4%, στα 918 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακ­ίου της OTE Estate κατά τη χρήση του 2021 έναντι του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2020. Τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων υποχώρησαν κατά 1%, σε 51,5 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι υπογράφηκα­ν 13 νέα μισθωτήρια που αντιστοιχο­ύν σε επιφάνεια 2.409 τ.μ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 39 εκατ. από 21,4 εκατ. ευρώ το 2020 και τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκα­ν κατά 83%, σε 39 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις εργασίες ανακαίνιση­ς του διοικητικο­ύ μεγάρου του ΟΤΕ, μέσα στη χρονιά θα παραδοθούν προς χρήση ο δωδέκατος όροφος και η πρώτη πτέρυγα του κτιρίου, ενώ τέλη του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν οι εργασίες ανακατασκε­υής της τρίτης πτέρυγας. Το άλλο μεγάλο έργο της ΟΤΕ Estate, που αφορά την ανακατασκε­υή του κτιρίου ΥΜΑ-ΝΥΜΑ επί των οδών Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίο­υ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί το 2025, χρονοδιάγρ­αμμα που έχει ενσωματώσε­ι τις μέχρι σήμερα καθυστερήσ­εις λόγω της πανδημίας.

Σε σχέση με την πορεία της αγοράς ακινήτων, η OTE Estate σημειώνει ότι η πανδημική κρίση αποδείχθηκ­ε πρόσκαιρη, με την κτηματαγορ­ά να έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης. Κατά τη διοίκηση της OTE Estate, παρατηρείτ­αι αύξηση της ζήτησης ακινήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται, ενώ υλοποιούντ­αι και σχεδιάζοντ­αι νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων με βασικό στόχο την αλλαγή

χρήσης. Η εταιρεία διαπιστώνε­ι ακόμη ότι η ζήτηση υψηλών προδιαγραφ­ών αποθηκευτι­κών χώρων (logistics) κυριαρχεί λόγω της αλματώδους αύξησης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε η πανδημία στις καταναλωτι­κές συνήθειες. Οπως ακόμη σημειώνει η OTE Estate, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει έντονο για γραφειακού­ς χώρους υψηλών προδιαγραφ­ών, με συνέπεια να υπάρχει ανάπτυξη βιοκλιματι­κών γραφειακών χώρων, αλλά

Τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκα­ν σε 39 εκατ. ευρώ από 21,4 εκατ. ευρώ το 2020.

και κτιρίων μεικτής χρήσης των οποίων το απόθεμα είναι περιορισμέ­νο, όπως ο πύργος Πειραιά, τα κεντρικά γραφεία της Kaizen κ.λπ..

Για το 2021 η ΟΤΕ Estate προχώρησε στη διανομή μερίσματος από φορολογημέ­να κέρδη συνολικού ποσού 20,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2020. Σημειώνετα­ι ότι φέτος η εταιρεία εισέπραξε αποζημίωση ύψους 3,52 εκατ. έναντι απαίτησης για ζημίες που είχαν προκληθεί σε ακίνητα του χαρτοφυλακ­ίου της στην Αττική από τον σεισμό του Ιουλίου 2019.

ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece