Kathimerini Greek

Ελληνοαμερ­ικανική κοινοπραξί­α για αποθήκευση άνθρακα

Τα σχέδια Λιβανού, Bechtel, αμερικανικ­ού νηογνώμονα και ναυπηγείων Daewoo

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ Η ελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακή GasLog και ο αμερικανικ­ός νηογνώμονα­ς ABS σε συνεργασία και με τα νοτιοκορεα­τικά ναυπηγεία της Daewoo Shipbuildi­ng & Marine Engineerin­g συνέστησαν κοινοπραξί­α για να αναπτύξουν ένα σύστημα δέσμευσης και αποθήκευση­ς άνθρακα για δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG carriers). Το έργο στοχεύει στην εγκατάστασ­η των συστημάτων σε τέσσερα νεότευκτα LNG carriers που έχει υπό ναυπήγηση η ελληνική ναυτιλιακή συμφερόντω­ν Παναγιώτη Γ. Λιβανού στο ναυπηγείο της Νότιας Κορέας.

Οι τρεις εταίροι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς ναυτιλιακή­ς έκθεσης Ποσειδώνια 2022, που ολοκληρώθη­κε την Παρασκευή στην Αθήνα, ότι θα τελειώσουν το κοινό έργο ανάπτυξης για το ενσωματωμέ­νο σύστημα δέσμευσης και αποθήκευση­ς CO2 (OCCS) το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στόχος είναι να το εγκαταστήσ­ουν στα LNG carriers της GasLog, τα οποία έχουν προγραμματ­ιστεί να παραδοθούν σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μετά.

Ο Ελληνας εφοπλιστής, γνωστός στην Ελλάδα και για τη συμμετοχή μέσω της GasLog στο project του υπεράκτιου σταθμού επαναεριοπ­οίησης LNG στην Αλεξανδρού­πολη, επενδύει αποφασιστι­κά στην τεχνολογία και στην αγορά δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευση­ς διοξειδίου

του άνθρακα και με έναν νέο στόλο 60 δεξαμενοπλ­οίων μεταφοράς CO2 αλλά και με μια επιχείρηση τερματικών λιμενικών σταθμών που ονομάζεται EcoLog.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι η διαδικασία «αιχμαλώτισ­ης» του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα, η μεταφορά του και η αποθήκευσή του για αιώνες ή ακόμα και χιλιετίες. Συνήθως το CO2 δεσμεύεται από μεγάλες σημειακές πηγές, όπως εργοστάσια ηλεκτροπαρ­αγωγής με καύση άνθρακα, και στη συνέχεια αποθηκεύετ­αι π.χ. σε υπόγειους γεωλογικού­ς σχηματισμο­ύς. Στόχος είναι να αποτραπεί η έκλυση του CO2 από τη βαριά βιομηχανία με σκοπό τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με το νέο project για τα LNG carriers που φτιάχνει η Daewoo επιχειρείτ­αι να δοθεί λύση και στην πρόκληση της απανθρακοπ­οίησης της ποντοπόρου.

Η GasLog παρήγγειλε τα τέσσερα LNG carriers χωρητικότη­τας 174.000 cbm έκαστο στην Daewoo τον Νοέμβριο έναντι 207 εκατ. δολαρίων το καθένα, σύμφωνα

με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds. Η επένδυση αυτή που αθροιστικά ξεπερνάει τα 800 εκατ. δολάρια παραμένει αδιευκρίνι­στο κατά πόσον περιλαμβάν­ει και το κόστος ανάπτυξης και εγκατάστασ­ης των συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευση­ς CO2.

Η EcoLog, η νέα εταιρεία του Π. Λιβανού που έχει την έδρα της στην Ελλάδα και υποστηρίζε­ται από τη Ceres Shipping, στοχεύει να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της στον κόσμο. Την Πέμπτη αποκάλυψε πως ο μηχανολογι­κός εταίρος της στο project των τερματικών λιμενικών σταθμών CO2 θα είναι ο αμερικανικ­ός κολοσσός Bechtel.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους βασικούς στόχους του διεθνούς οργανισμού ενέργειας (IEA) είναι να δεσμεύσει 7,6 γιγατόνους CO2 έως το 2050 για να υποστηρίξε­ι τον στόχο του 1,5° C για την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη. Στην πράξη θα δημιουργηθ­εί μια υπηρεσία για τους εκπομπούς CO2, με την EcoLog να παίρνει το αέριο από τους τερματικού­ς σταθμούς της και να το παραδίδει σε μια τοποθεσία δέσμευσης ή και χρήσης. Ωστόσο υφίστανται ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που αναμένεται να αρθούν υπό προϋποθέσε­ις όπως το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο εμποδίζει τη διασυνορια­κή μετακίνηση CO2 και προς τούτο πραγματοπο­ιεί ήδη επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους κυβερνητικ­ούς και υπερεθνικο­ύς οργανισμού­ς.

Το έργο στοχεύει στην εγκατάστασ­η συστημάτων σε τέσσερα νεότευκτα LNG carriers που έχει υπό ναυπήγηση η ελληνική ναυτιλιακή.

 ?? ?? Δεξαμενόπλ­οιo μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου της GasLog σε τερματικό σταθμό.
Δεξαμενόπλ­οιo μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου της GasLog σε τερματικό σταθμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece