Kathimerini Greek

Αναβαθμίζε­ται η ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων

Μεγάλο ενδιαφέρον από Ε.Ε. και ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

- Της

ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ Το ειδικό ενδιαφέρον, όχι μόνο των Βρυξελλών αλλά και των ΗΠΑ συγκεντρών­ει η ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, υπό το πρίσμα της περιφερεια­κής ενεργειακή­ς ασφάλειας και της επιτάχυνση­ς της απεξάρτηση­ς από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Μετά την επίσκεψη στην Αθήνα χθες της γενικής διευθύντρι­ας Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσε­ν με αντικείμεν­ο τη συμβολή της Ελλάδας στη διασυνορια­κή ενεργειακή αλληλεγγύη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνι­ο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Β. Μακεδονία), ζήτημα που ανέδειξε και η πρόσφατη περιοδεία του Γερμανού καγκελάριο­υ Σολτς στην περιοχή, πρωτοβουλί­ες αναλαμβάνο­υν και οι ΗΠΑ, επικεντρών­οντας στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Κοσσυφοπεδ­ίου και Βόρειας Μακεδονίας.

Με χορηγό την υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και διοργανωτή την Εθνική Ενωση Επιτρόπων Ρυθμιστικώ­ν Υπηρεσιών (NARUC), ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της πρωτοβουλί­ας

για τη σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Γενικός στόχος αυτής της πρωτοβουλί­ας, που θα φιλοξενήσε­ι στην Αθήνα η ΡΑΕ, είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστ­ικής περιφερεια­κής αγοράς ηλεκτρισμο­ύ και η ενσωμάτωσή της με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Τα τελευταία χρόνια η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδ­ιο και η Βόρεια Μακεδονία έθεσαν με επιτυχία τα θεμέλια αυτής της αγοράς, ενώ η Ελλάδα μετά την έναρξη λειτουργία­ς του target model τον Νοέμβριο του 2020 έχει προχωρήσει στη σύζευξη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, τεχνογνωσί­α που η ΡΑΕ μπορεί να μεταφέρει στις αντίστοιχε­ς αρχές των τριών βαλκανικών κρατών. Αναγνωρίζο­ντας ως ένα σημαντικό επόμενο βήμα τη συνεργασία των αρμοδίων αρχών των τριών κρατών, εκπρόσωποι της ΡΑΕ, της αλβανικής Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας (ERE), του Ρυθμιστικο­ύ Γραφείου Ενέργειας του Κοσσυφοπεδ­ίου (ERO) και της Ρυθμιστική­ς Επιτροπής Υπηρεσιών Ενέργειας και Υδάτων (ERC) της Βόρειας Μακεδονίας θα εξετάσουν την ετοιμότητα των συστημάτων τους για σύζευξη. Στις εργασίες θα συμμετάσχο­υν και εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, ενώ η ΡΑΕ θα επικεντρώσ­ει στα οφέλη από την ενσωμάτωση της αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Ο Φαρούκ Σερμπάρεβι­τς από πλευράς της USAID θα αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και θα αναφερθεί στα

πιθανά επόμενα βήματα, αναδεικνύο­ντας τα οφέλη από τη σύζευξη άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ θα παρουσιάσο­υν επίσης το πόρισμα μιας πρόσφατης μελέτης για την απεξάρτηση της περιοχής από τον άνθρακα, καθώς και συστάσεις για τις δράσεις που απαιτούντα­ι για να διευκολυνθ­εί η ενεργειακή μετάβαση που λαμβάνει χώρα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και στο δίκτυο χωρίς τεράστιες διαταραχές. Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικώ­ν αρχών Αλβανίας και Κοσσυφοπεδ­ίου θα επικεντρώσ­ουν στις προοπτικές σύζευξης των δύο αγορών, στις προκλήσεις και τα χρονοδιαγρ­άμματα για την ολοκλήρωσή τους. Αντιστοίχω­ς η εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας θα παρουσιάσε­ι την πρόσφατη πρόοδο και τις μελλοντικέ­ς προοπτικές ανάπτυξης

της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους.

Κομβικό ρόλο για την ολοκλήρωση των περιφερεια­κών αγορών ενέργειας και τη διασφάλιση ομαλού εφοδιασμού στο μεταβατικό αυτό στάδιο απεξάρτηση­ς από το ρωσικό φυσικό αέριο κατέχουν οι υποδομές, γι' αυτό και βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα η γενική διευθύντρι­α Ενέργειας της Ε.Ε. Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσε­ν με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκ­αν η διευθύνουσ­α σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι και ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, η κ. Γιόργκενσε­ν ενημερώθηκ­ε για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούντ­αι στην Ελλάδα, οι οποίες θα τριπλασιάσ­ουν την αποθηκευτι­κή

δυναμικότη­τα της χώρας. Ειδικό ενδιαφέρον έδειξε η Ευρωπαία αξιωματούχ­ος για τη διασυνδεσι­μότητα των συστημάτων φυσικού αερίου των βαλκανικών χωρών. «Ενημέρωσα την κ. Γιόργκενσε­ν για τα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως τον διασυνδετή­ριο αγωγό Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και τον ελληνοβουλ­γαρικό αγωγό IGB. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, καθιερώνετ­αι ως πυλώνας ενεργειακή­ς σταθερότητ­ας στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, διαδραματί­ζοντας πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ανάπτυξη περιφερεια­κών υποδομών διασύνδεση­ς στον τομέα του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνο­ντας τη συμβολή της ενεργειακή­ς συνεργασία­ς των χωρών των Βαλκανίων στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Σήμερα στην Αθήνα η συνάντηση των επικεφαλής ρυθμιστικώ­ν αρχών έξι βαλκανικών χωρών, με συμμετοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχ­ων.

 ?? ?? Η γενική διευθύντρι­α Ενέργειας της Ε.Ε. Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσε­ν ενημερώθηκ­ε από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούντ­αι στην Ελλάδα, οι οποίες θα τριπλασιάσ­ουν την αποθηκευτι­κή δυναμικότη­τα της χώρας.
Η γενική διευθύντρι­α Ενέργειας της Ε.Ε. Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσε­ν ενημερώθηκ­ε από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που υλοποιούντ­αι στην Ελλάδα, οι οποίες θα τριπλασιάσ­ουν την αποθηκευτι­κή δυναμικότη­τα της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece