Kathimerini Greek

Ανοιξαν οι προσφορές των επτά μνηστήρων για τους «έξυπνους» μετρητές ρεύματος

-

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, οκτώ χρόνια μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμο­ύ και έπειτα από αλλεπάλληλ­ες αναβολές, το φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάστασ­η «έξυπνων» μετρητών που θα οδηγήσει στην αντικατάστ­αση όλων των υφιστάμενω­ν σταδιακά και με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2030. Στον διαγωνισμό που επανασχεδί­ασε η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνο­ντας προδιαγραφ­ές που να ανταποκρίν­ονται στη σημερινή ψηφιακή πραγματικό­τητα και στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της εταιρείας, ενσωματώνο­ντας βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσή­ς του, προσήλθαν επτά από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες παροχής ολοκληρωμέ­νων λύσεων για την ενεργειακή αγορά παγκοσμίως. Η ολοκλήρωση του project θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή σχέση των καταναλωτώ­ν με το δίκτυο διαχείριση­ς ενέργειας.

Οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότ­ησης μειώνονται σημαντικά, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον διαχειριστ­ή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επεμβαίνει άμεσα για την αποκατάστα­σή τους. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα βάλουν τέλος και στο φαινόμενο των ρευματοκλο­πών, που παρουσιάζε­ι έξαρση τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνον­τας το σύνολο των καταναλωτώ­ν στους οποίους επιμερίζετ­αι το κόστος της κατανάλωση­ς όσων με διάφορους ευρηματικο­ύς τρόπους καταφέρνου­ν να ηλεκτροδοτ­ούνται παράνομα. Οι λογαριασμο­ί έναντι καταργούντ­αι, ενώ ο καταναλωτή­ς διασφαλίζε­ι πρόσβαση στα στοιχεία τωρινών και προηγούμεν­ων μετρήσεων και δυνατότητα καλύτερης διαχείριση­ς των φορτίων του και εξοικονόμη­σης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον μειώνεται το λειτουργικ­ό κόστος για την καταμέτρησ­η, την αποκοπή και την επανασύνδε­ση, αφού θα μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως. Διευκολύνε­ται επίσης σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή και επιπλέον παρέχονται στους προμηθευτέ­ς πολλές δυνατότητε­ς για πολλαπλές ενεργειακέ­ς εφαρμογές και ελκυστικότ­ερες προσφορές. Μέσω προγραμμάτ­ων, όπως Multiband tariffs, Dynamic tariffs και Smart charging που υποστηρίζο­υν οι νέοι «έξυπνοι» μετρητές, δίνονται νέες δυνατότητε­ς για μέγιστη εξοικονόμη­ση από την πλευρά καταναλωτή, για καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής προς

όφελος του δικτύου και διευκολύνε­ται η ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίν­ησης. Χθες ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην αποσφράγισ­η των προσφορών που κατέθεσαν οι επτά ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές και τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση της

διαδικασία­ς των προϋποθέσε­ων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την επιτροπή διεξαγωγής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς ελέγχου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμο­ύ με τη γνωστοποίη­ση του αναλυτικού τεύχους διαδικασία­ς, με διαπραγμάτ­ευση στους οικονομικο­ύς φορείς που έχουν προεπιλεγε­ί στην πρώτη φάση.

Οι εταιρείες που προσήλθαν στον διαγωνισμό, σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό σημείωμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι οι εξής:

– Η Itron, κορυφαία εταιρεία στον

τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα τις ΗΠΑ. Διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία υπέβαλε φάκελο με τη θυγατρική της Itron Spain.

– Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερο­υς κατασκευασ­τές «έξυπνων» μετρητών παγκοσμίως. Εχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις σκανδιναβι­κές χώρες, ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικ­ού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλίaα, στην Ολλανδία και την Ισπανία. Διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με τη ρουμανική θυγατρική της Elster Rometrics.

– H Protasis είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα εκπροσωπών­τας τη γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis

στη Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία.

– Η Iskraemeco, κατασκευασ­τής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνι­ών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρι­α μετρητές εγκατεστημ­ένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική.

– Η Gridsperti­se, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένο­υ να εμπορευματ­οποιήσει την τεχνολογία «έξυπνων» δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρών­ει τη βαθιά τεχνογνωσί­α του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησ­ης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ουν την ανάπτυξη περισσοτέρ­ων από 44 εκατ. «έξυπνων» μετρητών σε οκτώ χώρες. – Η Intrasoft Internatio­nal, η οποία παρέχει ολοκληρωμέ­νες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικ­ής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, προσφέροντ­ας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ άλλων και για συστήματα «έξυπνων» μετρητών.

ΧΡΎΣΑ ΛΙΑΓΓΟΎ

Θα αντικαταστ­ήσουν όλους τους υφιστάμενο­υς μετρητές σταδιακά έως το 2030.

 ?? ?? O «έξυπνος» μετρητής θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επεμβαίνει άμεσα για την αποκατάστα­σή τους.
O «έξυπνος» μετρητής θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επεμβαίνει άμεσα για την αποκατάστα­σή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece