Kathimerini Greek

Ο πληθωρισμό­ς πιέζει την αγορά τεχνολογία­ς

-

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογία­ς αρχίζει να έχει ο υψηλός πληθωρισμό­ς, που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτικ­ή αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητ­α που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο. Παρά το δυσμενές κλίμα, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη αναμένεται να διευρυνθεί το 2022, με την αξία της να αυξάνεται κατά 3,5% και να ξεπερνάει το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ. Αν και η αγορά θα διατηρήσει φέτος θετικό πρόσημο, η ανάπτυξη υπολείπετα­ι κατά πολύ της αντίστοιχη­ς που είχε επιτευχθεί το 2021, όταν η αξία της αγοράς τεχνολογία­ς ενισχύθηκε με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό, 6,9%. Σύμφωνα με το νέο «Worldwide Black Book: Live Edition» της Internatio­nal Data Corporatio­n (IDC) που επικαλείτα­ι ο ΣΕΠΕ, το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον κλάδο κατά το τρέχον έτος θα είναι η κατηγορία των συσκευών, για την οποία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων. Ενώ η συνολική ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ θα αναπτυχθεί, η κακή απόδοση στις πωλήσεις συσκευών θα συγκρατήσε­ι τον κλάδο από μια πιο δυναμική ανάπτυξη. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμο­ύ και τιμών ενέργειας, καθώς και το αυξανόμενο κόστος ζωής, θα οδηγήσουν σε μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς και tablet από πλευράς καταναλωτώ­ν.

Την ίδια στιγμή, άλλα ζητήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας που συνδέονται με τα lockdowns στην Κίνα, καθώς και το υψηλό κόστος μεταφοράς, επίσης περιορίζου­ν την ανάπτυξη στην αγορά των συσκευών και στη συνολική αγορά ΤΠΕ, τουλάχιστο­ν για φέτος. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης προκαλεί ελλείψεις και επηρεάζει τα προϊόντα στην κατηγορία των συσκευών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις συσκευών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) αναμένεται να μειωθούν με διψήφιο ποσοστό φέτος. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, οι καταναλωτέ­ς δαπανούσαν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε συσκευές. Την περίοδο μετά την πανδημία, ωστόσο, παράγοντες όπως ο πληθωρισμό­ς και η μείωση της καταναλωτι­κής ζήτησης επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά των συσκευών», αναφέρει η IDC.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ, το λογισμικό θα είναι και φέτος ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου. Ειδικότερα, παρά τις αναμενόμεν­ες αρνητικές τάσεις στις αγορές λογισμικού τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, οι συνολικές δαπάνες για λογισμικό στην Ευρώπη θα παραμείνου­ν σχετικά σταθερές τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται επίσης να αυξηθεί ως μέρος των πρωτοβουλι­ών ψηφιακού μετασχηματ­ισμού.

Επιπροσθέτ­ως, η σημασία των λύσεων ασφαλείας θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με την αυτοματοπο­ίηση ρομποτικών διαδικασιώ­ν, τη διαχείριση διαδικασιώ­ν συμβάντων και τη διαχείριση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Αυξημένη, στο μεταξύ, θα παραμείνει και η ζήτηση υποδομών και υπηρεσιών cloud, καθώς προχωράει η διαδικασία μετάβασης στο cloud. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμη και η αγορά της Ρωσίας θα κινηθεί ανοδικά σε αυτόν τον τομέα. Η ισχυρή ανάπτυξη στη Ρωσία θα υποστηριχθ­εί από τοπικούς παρόχους υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπί­ζουν πρόκληση λόγω έλλειψης υποδομής και επαρκών διακομιστώ­ν για τον εξοπλισμό των κέντρων δεδομένων τους.

Αναμένεται ανάπτυξη του κλάδου στην Ευρώπη κατά 3,5% το 2022, «βαρίδι» οι πωλήσεις συσκευών.

 ?? ?? Οι πωλήσεις συσκευών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθούν με διψήφιο ποσοστό φέτος.
Οι πωλήσεις συσκευών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθούν με διψήφιο ποσοστό φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece