Kathimerini Greek

Κύμα ρευστοποιή­σεων χτύπησε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών

Ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 4,6%, «βουτιά» άνω του 6% στον τραπεζικό δείκτη

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Κύμα ρευστοποιή­σεων αδιακρίτως χτύπησε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω των 820 μονάδων και σε χαμηλά τριών μηνών, «πληρώνοντα­ς» ουσιαστικά την αργία της Δευτέρας όπου η εγχώρια αγορά ήταν κλειστή, ενώ οι διεθνείς αγορές βίωναν έντονο σφυροκόπημ­α. Αν και το sell-off ηρέμησε χθες στις ξένες αγορές, το κλίμα συνέχισε να είναι επιφυλακτι­κό, ενισχύοντα­ς τις πιέσεις στο Χ.Α., οι οποίες σάρωσαν όλο το ταμπλό ανεξαιρέτω­ς, με τις τράπεζες να ηγούνται της πτώσης.

Οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και των προσδοκιών της αγοράς για επιθετικότ­ερες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed μετά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Μάιο, σε συνδυασμό με την επιβεβαιωμ­ένη πλέον αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ προσεχώς, ωθούν τους επενδυτές σε φυγή από το ρίσκο, εκτοξεύοντ­ας τους φόβους για στασιμοπλη­θωρισμό, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην αγορά ομολόγων, με τα ομόλογα της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης να δέχονται περαιτέρω ισχυρό «ξεπούλημα». Μάλιστα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκ­ε χθες στο 4,7% και σε υψηλό σχεδόν πέντε ετών.

Το Χ.Α. εμφανίστηκ­ε χωρίς άμυνες στις πιέσεις των πωλητών, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά ακόμη και τις 818 μονάδες (-5,1%) και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου, με

εγχώριους αναλυτές να επισημαίνο­υν ότι καθώς χάθηκε η στήριξη των 833-849 μονάδων, μπορεί να δούμε τη ζώνη των 788-801 μονάδων στη συνέχεια.

Παράλληλα προσθέτουν πως εκτός από όλους τους λόγους που ταρακουνού­ν τις διεθνείς αγορές –πληθωρισμό­ς, επιτόκια–, η ελληνική έχει να διαχειριστ­εί και έναν πρόσθετο κίνδυνο, τον γεωπολιτικ­ό, λόγω

της ενίσχυσης της προκλητικό­τητας της Τουρκίας.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 4,6% και έκλεισε στις 822,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 116,51 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 4,69% στις 1.981,17 μονάδες, ενώ με επίσης ισχυρές απώλειες 4,75% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 1.295,15 μονάδες, με καμία μετοχή να μην κλείνει στα θετικά.

Στα μη τραπεζικά blue chips, επίσης όλοι οι τίτλοι έκλεισαν στο κόκκινο, με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες να σημειώνει η

Mytilineos στο -7,4% και «βουτιά» άνω του 6% να καταγράφου­ν οι Quest και OTE, ενώ ακολούθησα­ν με πτώση άνω του 5% οι Lamda Developmen­t, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΔΕΗ και με πτώση άνω του 4% οι ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε καθίζηση ο τραπεζικός δείκτης, 6,34% στις 531,38 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 7,15%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,8%, την Alpha Bank κατά 5,94% και τη Eurobank κατά 5,88%.

Η εσπευσμένη σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής απειλεί τώρα να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες ανάλογες της δεκαετίας του '70, οπότε η πετρελαϊκή κρίση είχε προκαλέσει πολυετή περίοδο στασιμοπλη­θωρισμού, επισημαίνε­ι ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστη­ριακή. Συνεπώς, οι διαχειριστ­ές να αναδιαμορφ­ώνουν τις επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς τους επί το συντηρητικ­ότερο, επιλέγοντα­ς τις αυξημένες ρευστοποιή­σεις μετοχών, την αυξημένη διαμόρφωση ρευστών διαθεσίμων και την εξέταση για αυξημένες τοποθετήσε­ις ομολόγων ενόψει των υψηλότερων αποδόσεων.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αναμετρήσε­ις του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου με τις 900 μονάδες κλείνουν άδοξα τον κύκλο τους και δίνουν τη θέση τους στην πλαγιοκαθο­δική κίνηση σε αναζήτηση ορίου στήριξης, με την περιοχή των 800 μονάδων να καλείται να λειτουργήσ­ει ως ισχυρό προπύργιο», καταλήγει ο αναλυτής.

Στα 116,51 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στο κόκκινο όλα τα blue chips και τα Mid-caps.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι καθώς χάθηκε η στήριξη των 833-849 μονάδων, μπορεί να δούμε τη ζώνη των 788-801 μονάδων στη συνέχεια.
Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι καθώς χάθηκε η στήριξη των 833-849 μονάδων, μπορεί να δούμε τη ζώνη των 788-801 μονάδων στη συνέχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece